FT: За много българи Борисов остава гарант за стабилност?

Спечели трети мандат, но ще трябва да управлява с неустойчива коалиция
28 мар 2017 09:30, Елка Василева
64
FT: За много българи Борисов остава гарант за стабилност?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Авторитетният лондонски всекидневник Financial Times коментира днес резултатите от парламентарните избори в България, като посочва, че въпреки спечеления "безпрецедентен трети мандат" за власт лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма мнозинство, за да управлява сам.

След като отбелязва, че лидерката на Социалистическата партия Корнелия Нинова е "отхвърлила увертюрите" на Борисов за сформиране на голяма коалиция, вестникът цитира мнението на анализатора Андриус Турса от консултантската агенция "Тенео интелиджънс": "ГЕРБ ще трябва да състави неустойчива коалиция с националистите от Обединените патриоти и/или с популистката "Воля", което вероятно ще доведе до вътрешни различия и търкания, като се имат предвид техните идеологически различия."

Вестникът цитира и мнението на българския политолог Огнян Шентов - шеф на софийския Център за изследване на демокрацията, според когото "Борисов трябва да привлече "Воля" за баланс на непредсказуемите националисти".

Financial Times обръща внимание, че "коалицията на Обединените патриоти включва крайнодясната "Атака" - антисемитска партия с неонацистки връзки, чието присъствие в правителството вероятно ще навреди на отношенията на ГЕРБ с големите партии в семейството на европейските консерватори" от ЕНП.

Цитира се мнението на друг български политолог - Даниел Смилов, който казва, че "ако те (ГЕРБ) поканят Патриотите в правителството, това ще създаде рискове за репутацията им, особено в Европа. Ако обаче ГЕРБ реши да разчита на тяхната подкрепа, съставяйки правителство на малцинството, това би било много нестабилна формула".

Според Financial Times за много българи Борисов остава популярен като гарант за стабилност. "Предишните му управления обаче бяха белязани от обвинения в корупция по високите равнища, включващи ГЕРБ и неговите коалиционни партньори", посочва всекидневникът.

Авторът обръща внимание и на факта, че новата антикорупционна партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, подал оставка, след като парламентът отхвърли плана му за реформа на правосъдната система през 2015 г., не е успяла да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.

"Трудно е да се очакват (от новото правителство) съществени стъпки в борбата срещу корупцията и за реформиране на съдебната система", казва още политологът Смилов пред вестника, като изразява мнение, че ГЕРБ ще тръгне по пътя на предишната си политика: инвестиране в подкрепяни от ЕС инфраструктурни проекти, като в същото време се запазят мерките за фискална стабилност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 8Напълно си прав - никой не ни е виновен. Опростаченият народ го избра. Само че ако този нещастен народец дето пусна бюлетината за ГЕРБ е доволен на мизерната си заплатица аз не не искам да продължавам да изплащам милиардите заеми,които вождът и учителят на бълг.народ Баце Бойко взема. Така че много моля - всички овце,които гласуваха - почвайте Вие , не аз и тези които не гласувахме за Баце Бойко, да плащате.Не верхвах че има толкова безмозъчни същества
9
1
 
29
 
! Отговори
надежда всяка оставе преди 7 години
Хората пет пари не дават ни за герб,ни за бсп,а се спасяват поединично!България си отива,ама много още не го виждат!Червените продажници я харизаха на времето на СССР,а сега на ЕС и САЩ!През лятото и аз си тръгвам,хич не ми се иска,но трябва да мисля за децата!Язък за хубавата страна,баси и скапаната държава!
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стабилно крадене ще падне, това е гарантирано!
7
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САМИ СИ ГО ИЗБРАХМЕ ,ЗАЩОТО СМЕ *** ,ЗАЩОТО МУ ВЯРВАМЕ, ЗАЩОТО ТОЙ НИ НАПРАВИ ПРОСЯЦИ ДА МУ СЕ МОЛИМ И ДА МУ ЦЕЛУВАМЕ РЪКА,ЗАЩОТО СМЕ СИ КОМУНИСТИЧЕСКА ***...ХАК НИ Е ! И ТЕЗИ ,КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА НЕГО СЕГА ДА МЪЛЧАТ И ДА СИ ТЕГЛЯТ ХАРЕМА ,ЗАЩОТО ЯВНО 27 Г. НЕ СТИГАТ ДА СИ ПРЕОДОЛЕЕМ ПРОСТОТИЯТА !
6
1
 
32
 
! Отговори
така е, преди 7 години
изключителната стабилност продължава. стабилно на последно място по всички показатели в европа. сърби, албанци и македонци отдавна ни заминаха.
5
1
 
27
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До АнонименНе бих казал че ГЕРБ точно мразят хората!Просто гледат на тях като на матрял или като овце,които трябва да бъдат остригани до кожа....
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най вече за крадливата държавна администрация, олигарсите и хората с ментални проблеми.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайе сега да видим,баце,като да как,ще легитимира патриотите пред юропата! :-) :-) Аз гласувах за тях,но ако се коалират с него,ме губят завинаги...
2
2
 
17
 
! Отговори
Поздрав за Банкя преди 7 години
Поздравяваме Банкянския херой с победата и песента "Кукавица".Он си знае защо!
1
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ! ГЕРБ Е ПО-МАЛКОТО ЗЛО ПРЕД ИДВАНЕТО НА БСП ! ТОВА Е ! НО И ГЕРБ Е ПЪТНИК ,ЗАЩОТО МНОГО ОТ ХОРАТА ИСКРЕНО ГО МРАЗЯТ ,ТОЧНО КАКТО ТЕ МРАЗЯТ НАРОДА СИ !

Спонсорирани публикации