100 българки годишно захвърлят децата си по... паркове, улици, в кофи

Поне 4000 новородени пък биват изоставяни в институции
16 авг 2017 12:45,
87
100 българки годишно захвърлят децата си по... паркове, улици, в кофи
Снимка: архив, Ройтерс

Поне по 100 майки годишно захвърлят децата си в паркове, градинки, между блокове, на улицата и дори в кофата. Това показва справка за водените дела по съответните текстове от Наказателния кодекс. Те се завеждат по глава "Престъпления против брака и семейството" и по-конкретно по чл. 182, който гласи, че "родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание".

Още по темата

Именно по този член ще бъдат преследвани майката на 18-годишната Юлия, която три дни по-рано изхвърли 8-месечното си бебе в столичния "Западен парк", както и жената, която изостави детето си в "Младост" в края на миналия месец. Дело вече се води и срещу майка от "Обеля", която миналата година роди и остави бебето си в храстите пред блока.

Именно по чл. 182 са заведени около 100 дела миналата година, но повечето от тях завършват с условни присъди, при други случаи пък обвиняемите са освободени от наказателна отговорност или оправдани, пише "Монитор".

С наказание "Обществено порицание" например се разминава 23-годишната Катя от мъглижкото село Ветрен, която захвърля едногодишната си дъщеричка и четиригодишния си сакат син. Катя изоставя децата в необитаема барака, обрасла в бурени, без ток, вода, покъщнина и със счупени прозорци. Братчето и сестричето лежали на пода и били без дрехи, мръсни, видимо недохранени.

4-годишното момче не можело да се движи заради трайно увреждане на крачетата, пълзяло по пода, тъй като заболяването му не било лекувано.

Заради реален риск за живота и здравето на децата, за тяхното нормално физическо и психическо развитие директорката на Дирекция "Социално подпомагане" - Мъглиж изготвила три искания за полицейска закрила на децата, като такава им била предоставена. Майката пък се сдобила с обвинение, но заради необремененото й съдебно минало получила само "Обществено порицание", въпреки че законът предвижда и до 3 години затвор.

Националната статистика показва, че случаите, които не се разглеждат като криминални, са по близо 4000 на година. Те са на майки, които просто са абдикирали от грижите за децата си като са ги давали в различни институции, сочат данните от Държавната агенция за закрила на детето. За последната година те са работили по десет случая на ден на изоставени деца. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
14
 
! Отговори
Законът поощрява преди 6 години
такава безотговорност! 23-годишна Катя от с.Ветрен защо не е съдена за неуспешен опит за убийство?Да изоставиш сред бурени, в необитаема барака, 4-годишно, което не може да се движи и друго, на 1 г., което не може да излезе и съзнателно да потърси помощ, означава да ги осъдиш на мъчителна смърт чрез глад и жажда!Да не говорим пък, че може да ги нападне глутница кучета, да ги намери садист или педофил, или да попаднат в ръцете на търговци на органи от донори.Явно случайността ги е спасила.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бащаОще през соца имаше един каламбур-гатанка: Влезе, изплюе се и излезе. Що е то?Става въпрос за създаването на повечето от тези деца, дето майките им решават да ги изхвърлят като ненужна вещ или да ги оставят в соц.дом.
34
2
 
17
 
! Отговори
Българки? преди 6 години
Нека се направи статистика според етническата принадлежност.Колко са българките, туркините, арменките, влахинките, еврейките, които са си захвърлили децата? А колко жени от тези етноси са оставили децата си в социални домове?Ами един друг етнос?
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с онази дето си захвърли детето и почти веднага след това се сети, че за НЕЯ ще е по- добре да се покаже и да започне да се обеснява колко е бедна? А и първото й дете също беше захвърлено при бащата...
32
1
 
17
 
! Отговори
баща преди 6 години
А бащите защо нито се споменават, нито им се търси отговорност, че децата им са изоставени?
31
4
 
8
 
! Отговори
до fhvthcu преди 6 години
Защото не сме длъжни да отглеждаме резултата от неконтролирания нагон на маNгалите,затова няма да се въведе.Да ходят в тези някои държави от ЕС където има такива "стаи"да си хвърлят потомството.Тука ни писна.
30
9
 
5
 
! Отговори
fhvthcu преди 6 години
В някои държави в ЕС има стаи, отворени 24 часа, в които жени, които не искат децата, които са родили, могат напълно анонимно да ги оставят, без да им взимат данните и да ги разпитват. Защо не се въведе и в България?
29
3
 
19
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Обаче няма желаещи да осиновяват джипсита дори и чужбина защото такива са изоставените деца в социалното, а родилите ги твари никога не сключват брак-не отговаря на етносните им "ценности".Затова по-добре стерелизация отколкото маNгализация.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A референдум за смъртното наказание? Кога?
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изоставените деца са извънбрачни. Колко е просто майката да отиде до социалното и да се откаже от родителските си права за да може детето да бъде осиновено. Тогава за нея няма да има последствия, а детето от малко ще получи грижи и любов, а и шанс за образование и бъдеще. Тъпачки, които имат само полови органи, а нямат мозък! Нека лежат по затворите!
26
2
 
23
 
! Отговори
точка преди 6 години
"Майка"захвърлила детето си в сициалнен дом, на улицата или където и да било веднага да бъде подложена на СТЕРЕЛИЗАЦИЯ.Твар която не желае деца няма нужда да ги ражда,никой не е длъжен да се грижи за резултата от неуправляемия им нагон.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лойко каза безработицата е рекордно спаднала и заплатките скачат но майките нямат пари за деца. Някой пак лъже.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникНапускат България и си отиват.
23
0
 
17
 
! Отговори
КВОКВО? преди 6 години
Я ПАК ??? Захариева вземи си оправи статията...за да не почукам на БХК, че не разграничаваш Българи от Български роми...Писна ми от мизериите които ги пишете ДНЕС.БГ
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бял БългаринПитай дупетатите кой измисля закона и кой гласува за дупетат на ГЕРБ или патриот.
21
1
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Най-ценното в живота ми дотук, е семейството!Сина ми който наистина обичам повече от себе си! И нека са изтъркани клишета...но той е единственото, което ще оставя след себе си!Не ме интересува етноса - няма оправдание за човешките сурогати, които изоставят бебетата си!
20
1
 
12
 
! Отговори
Те преди 6 години
Български граждани от ромски произход*
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама баш българки ли са?
18
0
 
3
 
! Отговори
Надето преди 6 години
За момент си помислих,че е за мен.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сичкото чавета е ром!

Спонсорирани публикации