Изоставеното в "Младост" бебе – в Център за настаняване

Социалните не открили подходящи близки и роднини
7 авг 2017 10:15, Мария Захариева
11
Изоставеното в "Младост" бебе – в Център за настаняване
Снимка: МВР

За тримесечното бебе, изоставено от майка си на 30 юли т.г. пред блок в столичния кв. "Младост", ще се грижат от днес в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Детето ще бъде настанено в центъра след изписването му от болничното заведение, където бе прието.

Тази мярка за закрила е преценена като най-подходяща след обстойно проучване на ангажираната дирекция "Социално подпомагане" и след като липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за бебето.

Още по темата

Не са установени и подходящи приемни семейства на територията на София и област София. Настаняването на детето в приемно семейство от отдалечена област е неприемливо с оглед на идеята мярката за закрила да не попречи на емоционалната връзка между майка и дете.

Майката ще получи помощ в Център за обществена подкрепа, който се намира близо до избрания за бебето Център за настаняване от семеен тип, като при желание майката ще може да общува с детето си.

Тя ще получи психологически консултации и подкрепа, определен е и водещ социален работник, както и семеен консултант. Преди да получи тази помощ, жената ще трябва да бъде лекувана.

Междувременно тя е консултирана за характера на мярката за закрила на детето й, за реда и условията на реинтеграция на дете в биологичното семейство, както и за всички действия и мерки, предприети от органа по закрила.

На 30 юли на детската площадка в близост до бл. №20 в столичния квартал "Младост" 1 бе открито изоставено момче на около 3 месеца. Сигналът бе получен на телефон 112 в 14:25 часа. По-късно майката се е обадила в полицията и е обяснила, че се намира в село Габра, в близост до София.

Жената бе разпитана в 7-мо РПУ. Пред журналисти, след разпита, майката заяви, че липсата на пари е причината да изостави детето си. Тя коментира, че е нямала друг избор, била е в шок и изрази съжаление за стореното.

Грижите за детето веднага бяха поети от Държавната агенция за закрила на детето, а майката бе привлечена като обвиняема за това, че е оставила тримесечното си бебе без надзор.  


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Отврат! преди 3 години
Бабата на това дете е изключително нагла.
Пред телевизионните камери заяви, че ще съди държавата в Страсбург, заради това, че бебето не й е дадено на нея, за да го отглежда! И да взима майчински, помощи и детски.
А кой е възпитал дъщеря си така, че да ражда незнайно от кого без да има възможност да отгледа детето, а после да го изостави, захвърляйки го на земята, където може да го докопа куче?
Държавата бърка в джоба ни, за да отглежда внука й, а тя заплашва! Ето за чии гени се вайкат някои тук!
10
0
 
3
 
! Отговори
лицемерие преди 3 години
Ако беше джипси бебе веднага щяха да намерят "подходящ" близък който да го отглежда срещу заплащане.
9
0
 
8
 
! Отговори
"Тя ще получи п преди 3 години
логически консултации и подкрепа, определен е и водещ социален работник, както и семеен консултант."
____________________________________

Аз пък се замислих, ако:
1) парите, с които се плаща на всички такива консултанти, се насочат към лица с висше и средно образование, които желаят да създадат дете и семейство, но
до 30-35 г. не успяват да осигурят материални условия за това;
2) и ако дадат на тези хора общинските жилища, съсипвани от роми

Колко ли читави деца ще се родят само за една година?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... липсата на пари е причината да изостави детето си"
_________________________________

Чак след като го роди ли се сети, че няма пари да отгледа това дете?
7
0
 
4
 
! Отговори
Аман, бе!Не сме виме преди 3 години
Издирете кой е бащата на бебето и после този тарикат да плати стойността на теста за бащинство и да поеме грижите за детето си. Законът позволява и бащата да вземе платен отпуск като този по майчинство! За щяло и нещяло се настаняват в подобни центрове и се абонират за нашия джоб деца, имащи живи родители, от които поне единият е здрав!
Майката като е болна, ще й платим лечението, макар че грижата за здравните осигуровки е трябвало да си ги поеме тя. Тоест, пак ще мине метър една безотговорна.
6
4
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
#321
Има си ДНК тест,има си съд за доказване на бащинство. Да беше отишла да му го връчи бебето на него.По-добре,отколкото да го оставя между блоковете.
5
1
 
6
 
! Отговори
321 преди 3 години
Това дете също е на бившия и мъж. И той има участие в създаването му, но отказва да го признае.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
D Център за настаняване от СЕМЕЕН ТИП, бляяяя„
Ако е така, ЩЕ НАСТАНИТЕ И МАЙКАТА И ДЕТЕТО В ТОЗИ ЦЕНТЪР и ще се стараете да запазите ВРЪЗКАТА МАЙКА-ДЕТЕ. Трябва да има такива места, но делата ви отричат думите..
Вие сте вълци в овча кожа.....Специалистите не открили подходящи роднини?!?!
Тия "специалисти" нямат роднини
Те са бездушни роботи, дехуманизирани еничари...
3
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
В случая си е чиста кукувица.Да си беше изоставила бебето поне на безопасно място.То и другото дете на тази жена е оставено,но поне е при бившия й мъж.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случая не е ***, а чиста българка.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее, зорлем ме правите расист- всички ромлянки са изрядни майки, у тях стерилно като в операционна и те имат докторати по възрастова психология и педагогика. Освен това плащат за учители по пиано, рисуване, латински, фински и старогръцки. Учат Платон и цитират в оригинал Омир и Вергилий и Шекспир.
Аман, бе!