Турция си връща руснаците: 15% по-малко идват на морето ни!

И без тях обаче туристическият бранш очаква добър сезон
10 май 2018 20:30,
150

Турция си връща руските туристи, те ще са 15% по-малко на морето ни тази година. Въпреки това България очаква добър сезон. Това е анализът на Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Както през последните 3 години, така и през тази очакваме ръст от 5-7%", каза Занков.

Според него това се дължи най-вече на културно-познавателния туризъм в градска среда.

"България седеше на по-заден план от гледна точка на такива форми на туризъм. В момента все повече европейци пътуват към България, споделят в социалните медии информация за техните пътувания и така все повече и повече чужденци идват в България", каза той.

Още по темата

Що се отнася до летния сезон, Занков обясни, че на някои пазари има лек растеж, а на други – спад.

"Тази година на база на текущите чартърни програми, които са планирани към момента за летния сезон, очакваме около 15% спад – 50 000 туристи по-малко от Русия. Това се дължи основно на това, че Турция се завърна бляскаво за летния туризъм", каза той.

Занков припомни, че предишните две години благодарение на геополитическата ситуация България все повече и повече се възползваше от привличане на руски туристи.

"Сега вече Турция си взема руските туристи. Те продължават да идват и в България, те много харесват България, но просто имаме един спад към текущия момент на база заявени чартърни полети", каза експертът.

Той припомни, че руският пазар винаги е бил ключов за България и допълни, че страната ни трябва да си го върне отново. Занков допълни, че не усещаме много този спад, благодарение на другите форми на туризъм и на туристите от другите страни.

"Очакваме туристи главно от балкански държави – Румъния, Турция, Гърция, Македония. А от Централна Европа Германия е много ключов пазар за нас – не само от гледна точка на брой туристи, а и на продължителността на престоя", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
9
 
! Отговори
Бай Киро преди 5 години
ХИЧ ДА ГИ НЯМА...ЗА КВО СА НИ ЩОМ СЕ УВЕЛИЧАВА ПРИТОКА НА ТУРИСТИ ОТ ЕВРОПА. ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ РУСИЯ--ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
73
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
До До 77 и 78С без тях все тая, те повечето хотели и без това само перат парички от дрога. Те затова и заплатите в бранша са никакви. Защото целият бизнес е една голям измама. Та колко харчат руснаците на никого не му пука, на мене пък хич. Да с емахат, наглите до безочие ***.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов се уплаши или поради крайното си русофилство не посмя да изгони нито един руски шпионин от България. Ето че Тръмп свърши и работата на Борисов, бояришните туристи-шпиони намаляват по естествен път предизвикан от геополитимеския подбор.
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ще инвестира 100 млрд.на Балканите.В България-не.Сърбия ще получи 1 млрд.наем годишно за руска база до Косово.Ние на САЩ ги даваме без пари...САЩ никога не дава,а само взима.Е не съвсем-по евтино и е да плаща някой долар на шайката у нас.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туристическите сезони у нас всяка година все по-куци стават,въпреки фукните на управляващите.Туристите от Запад са само прошляци,които са тук заради евтината дрога и алкохола,както и пенсионери по социални програми.На практика тези хора почти нищо не купуват и се пазарят като роми дори за едно магнитче от 1 лев.Пари харчат само руснаци,румънци и българи.Руснаците се изнасят за Турция и Гърция,където ги боготворят.Виждам го лично всяко лято,защото и аз ходя там.А българите вече са все по-бедни.
69
5
 
3
 
! Отговори
До 77 и 78 преди 5 години
Абе лигльовци ....руснака пие като *** и пилее маса пари за това.....евро*ейците за 10-тина лева се убиват и после 3 дни лежат в хотела да изтрезнеят и не пият нищо ! Каква файда за туризма ? Да дойда в кръчмата ти и да вися 5 часа и накрая да платя 20 лв или да дойда за 1 час да се нафъргам и натъпча и да ти оставя 100 лв и да замина към другата кръчма или бар ? Омотали сте се доста за това 500 лв заплата ви удовлетворяват !
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОЛЕМ ПРАЗ!
67
5
 
5
 
! Отговори
7 преди 5 години
За сметка на това пък се очаква повишение на туристите от Европа, които определено са за предпочитане преди дивите и пияни руснаци!
66
2
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Малко по малко .........накрая ни туристи ни природа .....всеки ден виждам тирове натоварени с дървета на по 100 год и нагоре .......май девиза на Герб е "Кради кради не му мислии , народа се е обърнал на странии" ни южен поток ни износ на нещо си , ни руски туристи ......само турски газ ...внос на гмо отрови (защото ние не сме дорасли да съдим домати и т.н.) ....и английски пиянки дето от една бира се правят матахари !
65
2
 
3
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Сезона ни ще бъде отново с десет-петнайсет процента по-добър от миналогодишния, независимо от лъжите и пропагандите на антибългарите ***!
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-малко руснаци в България, толкова по-добре!
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах,каква невиждана драма сред русофилската 5-та колона.
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аууу България загива, руските алкохолици намаляват посещаемостта у нас поради нищетата предизвикана от американските санкции в ответ на путинските геополитически магарии. Твърде вероятно е руските туристи в България да слезнат от престижното 5-то място специално пазено за братушки на 6-то или недай боже на 7-мо място в годишната класация по брой туристи в България по държави.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангелакова да си покаже оная работа по руското телевидение за да привлече повече колхозници и совхозници към България. Нали е русофилка в русофилското правителство на Борисов.
60
5
 
6
 
! Отговори
сър Джон Рафли преди 5 години
По-малкият брой руски туристи изобщо не е проблем. И през 2017 те бяха с 22 хиляди по-малко от 2016, но това не попречи чуждестранните туристи да бъдат с 630 хиляди повече. И причината не беше Турция, а че чисто и просто руснаците все повече осиромашават. Справка:tourism.government.bg/bg/kategorii/statisticheski-danni/statisticheski-danni-za-mezhdunaroden-turizum-v-bulgariya-za-2017-g
59
5
 
6
 
! Отговори
л преди 5 години
сега плюем руснаци след сезона ще плачим българска работа
58
2
 
0
 
! Отговори
От Новия Несебър преди 5 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРС много голяма скорост ги перат, комшу. А то при всяко пране 20% стават фира. Хубаво е, да има нови постъпления.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64Принципно съм съгласен. Мутрите, които унищожиха нашето море трябва да бъдат наказвани. Много българи (сред които и аз) го правим, радвам се, че и руснаците се солидаризират с българския народ.
56
2
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До Анониментурчетата и поток си имат. Вече е почти готов. няма да плащат рекетана украинците като нас--------------А ние какъв рекет плащаме на украинците?
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас ! Какво ще правим без руснаци ?

Спонсорирани публикации