600 е-мобила из България! А само за скромните 6 левчета до морето

За първото полугодие на у нас са продадени 79 изцяло електрически коли
93

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От София до морето можеш да стигнеш за 6 лв. с малка кола на ток, пресметна Арман Бабикян, организатор на специализираното изложение на електромобили, което беше открито в София.

Въпреки в пъти по-ниските разходи за придвижване с кола на ток, българинът все още е консервативен към електрическите двигатели, отчитат от бранша.

У нас по улиците се движат едва 600 изцяло е-автомобила, като за първото полугодие на 2018-а у нас са продадени 79 изцяло електрически коли. Това е ръст от над 600% в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени само 13 подобни автомобила, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Основните пречки пред българите да се сдобият с еко возилата са цените на моделите, липсата на достатъчна зарядна инфраструктура и краткият живот на батериите.

Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, но все по-голяма тенденция при новите модели е да може да се включват към всеки контакт в офиса или в дома.

България е дала и не малко стимули за покупка на електрически автомобил – те са освободени от заплащането на такса за паркиране в "Синя" и "Зелена" зона, нямат и годишен данък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистДа то на вас все трябва някой да ви даде на готово нали :) много обичате :)
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези коли не са направени за ***. Той пари и за паркинг дори не можеш да го накараш да плаща и паркира по градниките като пълен селянин какъвто. Не ги мислите тези коли не са за вас.
43
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 години
НАЙ - умния пожарникар тарикат, като санира празни апартаменти, да вземе на всеки българин да купи по една е-кола и тогава ще има нужда от АЕЦ Белене.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко левчета струват новите батерии?????
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите както винаги балканска трагедия... нищо не става от вас. После що сме 30 години в блатото. С такова глупаво население къде да сме.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАКОИ МИСЛЯТ ЛИ КАК ЩЕ СЕ ОТОПЛЯВАТ ТЕЗИ ЕЛ.АВТОМОБИЛИ ПРИ МИНУС 10 ГРАДУСА И КАК ЩЕ СЕ ОХЛАЖДАТ ПРЕЗ ЛЯТОТО ПРИ ПЛЮС 38 ГРАДУСА. Колко време ще издържи батерията като си пусна нагревателя през зимата или климатика през лятото..При такива консуматори батерията трябва да се зарежда по често а това ще доведе до намаляване на капацитета и а от там до бракуване. Та тези 6 лв да морето ще ви излезнат през нослето. Не сме правени у саксия и не сме поливани с лимонада бе арменчето.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А държавната администрация, общините???Те не ходят от София до морето...
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така еКое е то дет е така? След 10-20 години коли с ДВГ ще ги има сигурно още само на балканите където бай *** ще я кара докато не раждяса тотално.
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканския селянин скоро няма да слезе от 20 годишната си бангия то се видя :) той до скоро и от каруцата не слизаше... има време :)
36
2
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Абе я да си караме колите с ДВГ и да не се занимаваме с глупости.На море с електрокар...?Електрокарите само за града.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Като почнете да пишете глупости нямате равни :)))
34
2
 
4
 
! Отговори
69 преди 5 години
До До 17 пиленцетоТо в България никой не иска да слиза от трошката, защото техническият преглед е проформа. Я *** в Германия или Англия да минеш без DPF или катализатор да те видя.
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тесла-та ще изкара 500км, ако я караш с под 80 км/ч, по равно, без насрещен вятър, без ускорения, празна, при 25C, със спряно радио и навигация.Ако я напънеш зимата със 130км/ч по някои баири с 3-4 човека вътре и пуснато парно, може и 200км да не може да изкараш.
32
1
 
3
 
! Отговори
От 33 преди 5 години
Електрически Голф - пробег с едно зареждане 200 километра, време за зареждане в мрежата - 17 часа.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голф - електрическия вариант струва 75785 лева, а с ДВГ 35725 лева. С тази повече от двойно по-висока цена за електрическия вариант, дали ще е по-евтино изминаването на примерно 100 километра? Гаранцията на батерията е 160000 км или 8 години - което настъпи първо. Ако изминаваш по 10000 км на година, гаранцията отпада сле 80000 километра.
30
0
 
14
 
! Отговори
до чикън преди 5 години
само че румънците взимат 30% по големи заплати и имат безлихвени заеми за тяхното производство Дачии
29
1
 
8
 
! Отговори
fuck u преди 5 години
кой мазен селянин ми три комента че ша ви вдигнат тока? поредната платена статия дето трие истината.колкото повече ел коли = по висок ток. што триете мазни ***?
28
1
 
5
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Арменски мурафети за мнооого пари!!!!!!
27
3
 
8
 
! Отговори
ВГ преди 5 години
До Киро КюмюряЗа сведение, Тесла има пробег от 500км.Разбира се, за тези, които могат да си го позволят.
26
0
 
10
 
! Отговори
Св до Тюхчев преди 5 години
Както каза вълшебната думичка "сменят" т.е. батериите в един момент си изчерпват ресурса т.е. трябва да купиш нови (и в София и във В. Търново). Т.е. на тия 6 лв. за зареждане, слагай още 2 пъти по толкова за евентуална смяна след 500-600 зареждания.

Спонсорирани публикации