Бошняци, торбеши... Кои славянски пламена приеха исляма?

Българските помаци също са в своеобразната класация
14 дек 2018 20:38,
48
Бошняци, торбеши... Кои славянски пламена приеха исляма?
Снимка: Reuters

България е православна и християнска държава, но не малка част от населението ни изповядва исляма. Обществото ни е толерантно към друговерците, а пример за това е столичният център, в който мирно съжителстват храмове на трите основни религии – християнство, ислям и юдаизъм.

Още по темата

Все пак знаете ли кои славянски племена са приели вярата на пророка Мохамед?

Първи и най-многобройни са Бошняците. Те са ислямизирана южнославянска общност от северозападната част на Балканския полуостров, която в Босна и Херцеговина съставлява 47% от населението според преброяването от 2000 г. Бошняците наброяват около 4 500 000 души, от които в Босна и Херцеговина 2 159 508 (2008), в Турция около 2 000 000, а в областта Санджак, известна и като Рашка (между Черна Гора и Сърбия) 245 000 души.

Втори по многобройност са Помаците, известни в България и като българи-мохамедани. Техен майчин език е българският, но религията им е ислямът. Традиционно до средата на XIX век българоговорящите мюсюлмани смятат себе си за част от ислямския миллет, а с разрастването на национализма в империята започват да се приемат за турци. На официалното преброяване на населението в България, през 2001 година, нито един гражданин досега не е определил етническата си група като "помашка". Преобладаващата част от живеещите в България българоезични мюсюлмани определят етническата си група като българска (131,531 души), а останалата част я определят като турска.

Трето място заемат Торбешите. Те са ислямизирани македонци. Торбешите не притежават осъзната етническа принадлежност. Част от тях се смятат за македонци, а друга част за албанци, които както знаем не принадлежат към славянската общност. Не малка част от Торбешите казват за себе си: "Ние сме просто мюсюлмани".

Четвърти са Гораните или горанците (друго самоназвание – нашинци или нашенци) са малка общност, живееща в планинския район Гора, по северните склонове на Шар планина, от двете страни на границата между Албания и Косово. Албанците наричат населението на Гора горан (goranë), торбеш (torbeshë) или ги характеризират като потур (poturë). През XVIII век (до началото на XIX век, включително) са ислямизирани, но са запазили своя език и обичаи. В миналото гораните са известни в различни части на Балканския полуостров като майстори-бозаджии и халваджии. Диалектът на гораните, наричан от тях нашински или горански, спада към така наречените преходни у-говори.

В Черна гора също има ислямизирани граждани. Те са познати като "потурчени" или просто мюсюлмани.

Както виждаме, не малка част от южните славяни са приели исляма. Обяснението на този феномен е съвсем простичък – земите на тази етническа група дълго време са били част от най-могъщата ислямска империя – Османската.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
17
 
! Отговори
пълния текст преди 5 години
Как беше,да ме светне.Мрази България,но не пуща българския паспорт и т.н .......
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Глупости на търкалета!
19
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България никой не е приемал ислям доброволно. Всичко е било насилствено, който не си смени вярата - под ножа. Кланета е имало - и още как. Омръзна ми разни *** да го отричат. Не знам какво целят с това. Или знам но нямам нерви да се занимавам с това сега. Днес помаците са между *** и наковалнята - всеки драпа и ги натиска за едно или друго, а те сигурна съм, просто искат да живеят спокойно живота си. Жал ми е за тях.
18
4
 
18
 
! Отговори
Разбрахте ли преди 5 години
Ами да гледат филма Капетан Петко Вайвода,Капетан Леши и др.Истината е в Христа.Другото е от дявола
17
18
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Да, дълго време са били и пак ще бъдат турски .Та наблягайте повечко на турския докато мяскате пред телевизор .
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление Балканите за последните 30 години се върнаха с 200 назад...Бошняците, санджаклиите и албанците са били ударния потенциал на турците. Били са пожестоки и от турците.. Много бързо забравихме това, нали??? Сега историята се повтаря, а никъде не се обсъжда!
15
1
 
5
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Слагането ня тази шапка е хитрост.сама по себе си не прави вяра.
14
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много просто - Турция хвърля милиарди, за да промива мозъците на младите помаци както в България така и в Босна.
13
5
 
3
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Е добре.Нашите прадеди са сложилитакива шапки с хитростта и т. н.
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кланета не е имало. По българските земи местоното население е строило църкви още от 3-ти 4-ти век. Тривека след основаването на Българската държава. Много от тия църсви стоят и до днес полуразрушени от диваците мюсюлмани. Справка и най-известни църкви са тези в Созопол и Несебър.Но ги има и по други места.
11
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-тата пак си намериха за какво да се пенат от омраза.Ако православието беше толкова хубаво - е всички тея изредени в статията досега да са се върнали към него.
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието трябва да е ,,Кои в кои райони Българите приеха Ислям''. Днес.бг влизайте в час по-бързо.,,Славянството'' дойде от Русия,но в последните години Русия взе да се измята,и да твърди че руснаците не са славяни,а са ,,Тартари'' дишли от дълбоката Тайга.Та тези които измислиха ,славянството'' те първи го и отрекоха.Не задруго,ами за това че не могат да отговорят на въпроса ,,.Какво означава ,,славянин' ?'' Всичката Пропаганда идва от Русия,след 1917 изгориха всички стари книги,историята ни
9
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имах възможност да работя и живея с санджаклии и босненци, имам близък черногорец мюсулманин също. Толкова объркани хора не съм срещал. Говорят сръбски (примерно, може да се каже и диалект на българския) .Възрастните (над 40 годишни) са изключително приятни хора, разбрани. По младите са различни. Промити мозъци, гледат на християните като на низши хора, не знаят нищо за историята си, радикализирани...Лъгани и използвани, бъдещата маша в ръцете на ислямските интереси...Както е било преди.....
8
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чети книгата `Време разделно`.Гледай филма `Време разделно`.А истината е била още по-страшна.
7
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо да кажете за кланетата на Византия при християнизирането на българите!
6
9
 
19
 
! Отговори
толераст преди 5 години
До Анонимен 1Начина е един бе,човек!От едната страна-камара фесове,от другата-дръвник с ятаган!Ти избираш!
5
4
 
40
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Това е резултатът от "присъствието" на Османската империя !
4
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямизирането на българите е една от най-трагичните страници от петвековния геноцид спрямо българския народ.И това никога няма да го забравим.
3
6
 
13
 
! Отговори
Кой ква вяра приел преди 5 години
си е негова работа! Аз съм 1960 г.и си търся дамската половинка - зима иде и ми е студено! Дами - откликвайте и кликвайте! Полуотчаян съм!
2
2
 
17
 
! Отговори
Я пак? преди 5 години
Каква е етническата принадлежност на торбешите, гораните и помaцитe?

Спонсорирани публикации