България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло

За първи път "палавата бележка" от Процентното споразумение ще бъде изложена
4 апр 2019 07:27,
180
България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Rex Features

Москва, 1944 г. Уинстън Чърчил пристига за среща с Йосиф Сталин. Двамата големи разговарят по темата коя от двете страни какво влияние да има в страните от Югоизточна Европа, след като войната приключи.

В мемоарите си Уинстът Чърчил описва, че разпределението на влиянието всъщност трае едва няколко минути. Няма текст, а Сталин и Чърчил преговарят с бележка, която години по-късно ще бъде исторически документ и сега за първи път ще бъде показана.

В историята договорката между двамата големи лидери остава под името "Процентното споразумение", а Чърчил я нарича "палавата бележка".

България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Daily Mail, PA
Националният архив на Великобритания сега публикува същата тази бележка, част от изложба, посветена на Студената война, съобщи "The Telegraph".

На листа ясно се виждат процентите влияние, за които двамата големи се договарят за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия.

Сам Чърчил в мемоарите си й дава легендарното име "палавата бележка" и признава, че този начин на подялба на влияние и решаване на съдбата на милиони хора може да бъде "коравосърдечно". Той казва, че американските му съюзници биха били "шокирани, ако видят колко грубо" го е направил.

На бележката се вижда написано:

Румъния: Русия - 90%, другите - 10%.
Гърция: Великобритания, в съгласие със САЩ: 90%, Русия: 10%
Югославия: 50/50
Унгария: 50/50
България: 75/25

Съвсем в началото, върху подялбата на влиянието над Гърция се вижда синьо тикче, за което Чърчил в мемоарите си казва, че е написано от Сталин.

Кураторът на изложбата, Марк Дънтон, обяснява пред британския "Daily Telegraph", че "палавата бележка" е плод на късните преговори между Чърчил и Сталин. "И двамата са си пийнали стабилно количество уиски", казва Дънтон.

Според него е важно, че бележката ще бъде достъпна за широката публика, защото в "това малко парче хартия" е толкова исторически значимо.

"Съдбата на милиони е решена със замаха на химикал, резултат от неофициална среща", обяснява кураторът.

В "палавата бележка" обаче не фигурира Полша, за която се знае, че Чърчил е искал да задържи под западно влияние, но в крайна сметка тя попада в обсега на Москва след 1945 г.

Въпреки преговорите в Москва, британският премиер е обмислял "Операция Немислимото" - война с Русия, която е целяла да изтласка силите на Сталин от Източна Европа.

Изложбата, която ще продължи от 4 април до 9 ноември, отбелязва 70 години от създаването на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От това само разбирам всичко англосаксонско какъв *** е.Англия не и стигна че разцепи санстефанска България ми после ни предаде в ръцете на Съветския съюз, след това подписа американски документ който предвиждаше 30 наши града да са обект на атомен удар и накрая подписа плана ранд ът за икономическото унищожение на всички балкански държави.И тия са ви приятели.При такива приятели не ви трябват врагове.
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха значи за всички гадости на диктатурата народния съд Гулаг и т.н трабва да извиним Чърчил и Сталин защото били пияни.Ние така извиняваме и пияните шофьори за това толкова хора умират по пътищата.Тия двамата нагло безцеремонно без никой да питат и със самочувствие на богове буквално решават кой да живее и кой да умре к кой какви граници да имам и кой им даде това право.Илк никой присто са били по-силни ами да се молят някой ден аз да не съм по-силен че ще им направя държавите на атомни дупки.
120
1
 
16
 
! Отговори
Да преди 5 години
Този който избивал хиляди жени и деца, хвърлял химикалки бомби да осакатява деца, този който искал родината ми да бъде превърната в картофено поле, винаги ще бъде ненавиждан!
119
4
 
1
 
! Отговори
Йорик преди 5 години
До АнонименВиж ся, братушките ни освобождават в комбина с британците и хамериканците.
118
1
 
3
 
! Отговори
Някъде на Балканите преди 5 години
До Анонимен 126 относно, ще иначе сме щели сега да бъдем ШвейцарияПо-скоро Гърция. Или Сърбия.
117
0
 
12
 
! Отговори
Кофти преди 5 години
Кой знае сега как си играят с нас големите и наглите. Позор!
116
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там изтегляме късата клечка, иначе днеска щяхме да сме като Швейцария.
115
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ни освободиха "братушките" мани маниДаже си имаме паметник в центъра, заради който млади животи погубват.
114
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХахаТия които са искали да бъдем с Русия са били малцинство в Българския народ. Незнам дали е имало и 10% българи които са искали да станем комунистическа страна. Хората са си обичали царя, цяла София е била в траур при неговата смърт. После идват комунистите и съсипват страната. Какви 25% за британия? Толбухин просто влезе и ни окупира, а паpтизаните-крадци на кокошки и изнасилвачи свършиха останалото. Изклаха интелигенцията, всичко можещо и предприемчиво и назначиха верни мaмyняци
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До историкАко това, което си написал е вярно, то тогава какво точно би останало от България?
112
4
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Ние си бяхме 100%. Русия, къде тия 25% Великобритания? Откъм геополитика Русия беше разумен ход, а и всеки иска да е със силния на деня - тогава Русия
111
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България сама си дава задните части на СССР. Приемаме "освободителите" с погача и хорца, вместо да се бием като финландците докато не влязат тук западняците. И преди някой да каже нещо за армията ни. Тогавашната ни армия не е имала нищо общо със сегашната. Била е по пруски образец, добре въоръжена, дисциплинирана, отпочинала. Била е в състояние да удържи *** за няколко седмици - предостатъчно време за англоамериканците да нахлуят от Гърция. Но в управлението е гъмжало от съветски агенти.
110
1
 
5
 
! Отговори
Фантом преди 5 години
Всички велики сили са ***,няма нищо свято при тях, слуги на дявола.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А съветската окупация - си е неоспорим ( и тъжногрозен ) факт."Нищо от това нямаеш да се случи без подкрепата на Запада. Както казах- помисли си по темата. Виждам, че си истерясал защото представите ти за света рухнаха, затова си почини малко.
108
4
 
4
 
! Отговори
Циник до 117 преди 5 години
Другарю ... повечето сте "чукчи - писатели" .... иначе щеше да си разбрал - написаното от мен!
107
2
 
8
 
! Отговори
до Циник преди 5 години
Чърчил ни поднася на тепсия, това са фактите, а на снимката е доказателството. Мисли си за това всеки път когато ти се прииска да коментираш СССР.
106
0
 
8
 
! Отговори
Циник 2 преди 5 години
А през 1939 Чембърлейн подписва Мюнхенското споразумение - Судетска Чехия е върната на Германия ...а Чембърлейн - след връщането си в Англия - говори "за уважението си към Хитлер"
105
6
 
7
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Дотук с басните за съветски окупации, ето ви го черно на бяло- проект на Чърчъл.----------Чърчъл.... другарю текезесар - това да не е някоя порода - овчарско куче?А съветската окупация - си е неоспорим ( и тъжногрозен ) факт.Иначе - вие шумкарите , и обирджиите на мандри и луканки от стрехите на хората - нямаше да виреете у нас.Където е стъпил въшлясъл ботуш - трева не никне!Малшанс! Апропо - английското списание Форбс обявява Хитлер за "Мъж на годината" , а през
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотук с басните за съветски окупации, ето ви го черно на бяло- проект на Чърчъл.
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееемиии на снимката се виждат двама сложени на постове от зионисткия елит. Аре цъкайте минуси на истината. То затова няма нации вече нали ви пречиха тези националисти.xD