България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло

За първи път "палавата бележка" от Процентното споразумение ще бъде изложена
4 апр 2019 07:27,
180
България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Rex Features

Москва, 1944 г. Уинстън Чърчил пристига за среща с Йосиф Сталин. Двамата големи разговарят по темата коя от двете страни какво влияние да има в страните от Югоизточна Европа, след като войната приключи.

В мемоарите си Уинстът Чърчил описва, че разпределението на влиянието всъщност трае едва няколко минути. Няма текст, а Сталин и Чърчил преговарят с бележка, която години по-късно ще бъде исторически документ и сега за първи път ще бъде показана.

В историята договорката между двамата големи лидери остава под името "Процентното споразумение", а Чърчил я нарича "палавата бележка".

България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Daily Mail, PA
Националният архив на Великобритания сега публикува същата тази бележка, част от изложба, посветена на Студената война, съобщи "The Telegraph".

На листа ясно се виждат процентите влияние, за които двамата големи се договарят за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия.

Сам Чърчил в мемоарите си й дава легендарното име "палавата бележка" и признава, че този начин на подялба на влияние и решаване на съдбата на милиони хора може да бъде "коравосърдечно". Той казва, че американските му съюзници биха били "шокирани, ако видят колко грубо" го е направил.

На бележката се вижда написано:

Румъния: Русия - 90%, другите - 10%.
Гърция: Великобритания, в съгласие със САЩ: 90%, Русия: 10%
Югославия: 50/50
Унгария: 50/50
България: 75/25

Съвсем в началото, върху подялбата на влиянието над Гърция се вижда синьо тикче, за което Чърчил в мемоарите си казва, че е написано от Сталин.

Кураторът на изложбата, Марк Дънтон, обяснява пред британския "Daily Telegraph", че "палавата бележка" е плод на късните преговори между Чърчил и Сталин. "И двамата са си пийнали стабилно количество уиски", казва Дънтон.

Според него е важно, че бележката ще бъде достъпна за широката публика, защото в "това малко парче хартия" е толкова исторически значимо.

"Съдбата на милиони е решена със замаха на химикал, резултат от неофициална среща", обяснява кураторът.

В "палавата бележка" обаче не фигурира Полша, за която се знае, че Чърчил е искал да задържи под западно влияние, но в крайна сметка тя попада в обсега на Москва след 1945 г.

Въпреки преговорите в Москва, британският премиер е обмислял "Операция Немислимото" - война с Русия, която е целяла да изтласка силите на Сталин от Източна Европа.

Изложбата, която ще продължи от 4 април до 9 ноември, отбелязва 70 години от създаването на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можете да благодарите на чичко Чърчил, че ни е подарил на СССР. Той е автор на бележчицата.
101
3
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Не е лошо ,преди да коментирате да прочетете мемоарите на Чърчил.На едно място той пише е най лошата Коледа е прекарал в Атина.Прочетете я. Май му се е наложило да лети да Атина за да спаси английската делегация , обкръжена от гръцки комунисти,След време те са били изселени ва България.
100
2
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Когато през 2040г. разсекретят архивите от ВСВ, ще стане ясно как тези двамата и Рузвелт нападнаха Европа и я глозгаха 50 г.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През ВСВ европейските страни които не са били под немски/съветски ботуш са Англия, Португалия, Испания, Турция.
98
0
 
4
 
! Отговори
fake news преди 5 години
англия ИЛИ русия са виновни че опит за убийство му дават условна с 3 години пробациа.. пиша ИЛИ защото зависи от кой клуб на умопомръчението сте. така покривам двете бази :)
97
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НерeзНе че харесвам рижавите, но пропускаш, че те печелят битката за Британия. През 1940г. цяла Европа с изключение на Англия е под немски ботуш. Така че са си заслужили да участват в подялбата на баницата. По-скоро за мен немците са прехвалени щом не са могли да завладеят една слаборазвита (поне в началото) страна като съветска Русия. Заради арогантността на Хитлер руснаците не само го спряха, но и о0ърнаха хода на войната. Заради немците Източчна Европа потъна в болшевишки комунизъм.
96
2
 
22
 
! Отговори
Свещенна тъпота преди 5 години
България сама си е виновна за всичко защото винаги е имала слаба дипломация и кофти политици. Ако този народ притежаваше малко повече мъдрост, сега България щеше да се разпростира на три морета (черно, бяло и мраморно) и югоизточна граница да й бъде град Чаталча (на 20km от Константинопол). Ако си беше запазила спечеленото от първата Балканска, сега България щеше да бъде най-голямата и многолюдна страна на Балканите, но заради едно парче земя, една скaпана скалиста Македония, загубихме всичко.
95
3
 
19
 
! Отговори
Нерез преди 5 години
Този кл оун Чърчил не знам като какъв точно го раздава голям делител на територии. Европа и света трябва да целуват ръка на лидерите на СССР и в частност на САЩ, без тези две голем сили Хитлер щеше да е като на разходка из Европа и в останалата част на света. Комичната "британска армия" няма да я коментирам, да не говорим за излагацията при Дюнкерк заедно с другите па лячовци - французите. Иначе голям го вадят на преговорите след войната, типично по британски. Винаги са били *** британците.
94
2
 
13
 
! Отговори
Пич преди 5 години
тия 25% така и не ги видяхме, явно от култура са ги писали, че да не са 100% както се случи на практика. Редно е да отбележим, че Сърбите (да се чете Югославия) си ги искаха тези 50% и си ги получиха до известна степен, за това при тях ситуацията не беше толкова зле. И до ден днешен сърбите имат по-голямо самочувствие и усещане за авторитет и независимост, птосто тях в по-малка степен ги смачка голямата мечка.
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново под слънцето, и едните и другите се стараят да оглозгат, колкото се може повече народи. И сега е същото, америкосите ,,демократизират,, и унищожават цели народи, кремълските сатрапи ръфат живо месо, ту от Грузия, ту от Молдова, ту от украйна. Нас все ни тикат в античовешки банди, като нато, варшавски договор, ес, сив.Другият ненормалник Ердоган и той се мъчи да отхапе парче от Сирия и Ирак. Болни хора.
92
0
 
15
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
За да е ясна картината от тези споразумения ,трябва да се покаже цялата документация ,а не само "палави бележки",но според мен това ще стане вероятно след 50-100 години или никога!?Но така или иначе е известен фактът,че Гърция е имала претенции за Родопската област и тези претенции са подкрепени от Чърчил!Сталин е бил против,не защото сме му симпатични,а защото е търсил баланс на влиянието и разбира се,да използва Г.Димитров за случая.Така че,обективно, Родопите са наши заради Сталин!?
91
4
 
2
 
! Отговори
До умньо "№ 40 преди 5 години
ГРОЗИНЕЦ е грозен ГРУЗИНЕЦ !--- *** ще ми вика....
90
8
 
27
 
! Отговори
историк до 84 преди 5 години
Това което съм написал са само факти без интерпретации. След края на втората световна положението на България е абсолютно същото както преди Ньойския договор.България отново е загубила войната съседите отново са на печелившата страна. Победителките Гърция Югославия и Турция отново искат да грабят български територии. Англия Сащ и франция подкрепят апетитите на съседите ни за български територии. Този път обаче Сталин и Русия се противипоставят на разпарчетосването на България и ни спасяват.
89
6
 
16
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ОТ ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ И НОВОИЗЛЮПЕНИ ДЕМОКРАТИ, КОИТО НЕПРЕКЪСНАТО НИ ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ РУСИЯ НИ Е ОКУПИРАЛА. ЛОШОТО Е, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НАЙ-НЕКЪДЪРНИТЕ НАЙ-СИЛНО ВИКАТ. ДАНО ГО ПРОЧЕТЕ И ОНЗИ *** АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, ЗАЩОТО С ИСТОРИЯТА НЕ СЕ СПОРИ, А САМО *** СЕ ОПИТВАТ ТОВА ДА ПРАВЯТ.
88
1
 
2
 
! Отговори
ДО 93 преди 5 години
До АнонименБИХ ДОБАВИЛ И РУСНАЦИТЕ
87
5
 
4
 
! Отговори
A преди 5 години
До X 75По аналогия - НАТО - СПИН за света
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
британците винаги са били *** и си остават такива и до днес и в бъдеще.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТерсенетоИ къде пък и кога точно се изказва? Чул нещо недочул в кварталното кръчме докато бистрил политиката на четири шльоковици.
84
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никой не ни спирапросот командването не е преценило че чаталзжа неможе да се превземе от ход- и нашите войски са отблъснати а фердинанд вече си е бил поръчал каласката за парада в цариграда на берлинския конгрес- на искането на русия за санстефанска българия ангрийския министър дизраели отговаря че ако не се съгласят на княжеството и румелия влака го чака под пара на гарата- което означава война против русия за запазване на османците - айде неграмотници да благодарите на сърбите за свободата
83
1
 
12
 
! Отговори
Другарки засраметесе преди 5 години
Цин,ик, и ти жив и здрав! Едно време дядо Влайчо им каза, 45години не повече. Те го намразиха и го бутнаха в концлагер. Но после пак при него търчаха.За съжаление на разбойника и г,лупака, бавно му зрее тиквата :)