България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло

За първи път "палавата бележка" от Процентното споразумение ще бъде изложена
4 апр 2019 07:27,
180
България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Rex Features

Москва, 1944 г. Уинстън Чърчил пристига за среща с Йосиф Сталин. Двамата големи разговарят по темата коя от двете страни какво влияние да има в страните от Югоизточна Европа, след като войната приключи.

В мемоарите си Уинстът Чърчил описва, че разпределението на влиянието всъщност трае едва няколко минути. Няма текст, а Сталин и Чърчил преговарят с бележка, която години по-късно ще бъде исторически документ и сега за първи път ще бъде показана.

В историята договорката между двамата големи лидери остава под името "Процентното споразумение", а Чърчил я нарича "палавата бележка".

България – 75/25... Споразумението на Чърчил и Сталин – на светло
Снимка: Daily Mail, PA
Националният архив на Великобритания сега публикува същата тази бележка, част от изложба, посветена на Студената война, съобщи "The Telegraph".

На листа ясно се виждат процентите влияние, за които двамата големи се договарят за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия.

Сам Чърчил в мемоарите си й дава легендарното име "палавата бележка" и признава, че този начин на подялба на влияние и решаване на съдбата на милиони хора може да бъде "коравосърдечно". Той казва, че американските му съюзници биха били "шокирани, ако видят колко грубо" го е направил.

На бележката се вижда написано:

Румъния: Русия - 90%, другите - 10%.
Гърция: Великобритания, в съгласие със САЩ: 90%, Русия: 10%
Югославия: 50/50
Унгария: 50/50
България: 75/25

Съвсем в началото, върху подялбата на влиянието над Гърция се вижда синьо тикче, за което Чърчил в мемоарите си казва, че е написано от Сталин.

Кураторът на изложбата, Марк Дънтон, обяснява пред британския "Daily Telegraph", че "палавата бележка" е плод на късните преговори между Чърчил и Сталин. "И двамата са си пийнали стабилно количество уиски", казва Дънтон.

Според него е важно, че бележката ще бъде достъпна за широката публика, защото в "това малко парче хартия" е толкова исторически значимо.

"Съдбата на милиони е решена със замаха на химикал, резултат от неофициална среща", обяснява кураторът.

В "палавата бележка" обаче не фигурира Полша, за която се знае, че Чърчил е искал да задържи под западно влияние, но в крайна сметка тя попада в обсега на Москва след 1945 г.

Въпреки преговорите в Москва, британският премиер е обмислял "Операция Немислимото" - война с Русия, която е целяла да изтласка силите на Сталин от Източна Европа.

Изложбата, която ще продължи от 4 април до 9 ноември, отбелязва 70 години от създаването на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
86Искате да кажете,тъй като аз не ви виждам вашето сивото вещество ,то не е достоверно,че го притежавате това вещество в главата ,тъй ли да разбирам ?)
81
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като гледам почерка на английски на чърчилсталин само се е съгласилпредложението на чърчил- сам казва че било малко грубокакво са ви виновни *** - че са се съгласили с чърчил?ами човека толкова е държал на българия 25%сталин какво - да го накара да поиска 50% ли дрогирани гербави клакьори то ще ви извади очите кой го е предложил на вас *** ви виновни- ами почвайте ги - банкянското е второ поколение комунягаайде утре пред министерски съвет а - ама ще останете без хранилка
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ром"сТова е особено достоверна новина. Знам че лично си я виждал тази карта и кабинета на Чърчил.
79
5
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
В кабинета на Чърчъл е висела географическа карта на Европа и тя е стигала до границите на Румъния,надолу той не е считал,че има Европа.И той ще се бори за България ли ?)
78
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До историкЕгаси подвеждащата тълкувателна акробатика. Съветска Русия заедно с Царска Русия слагат най голям прът в нашите колела. Националното обединение винаги е било негативно гледано от "братушките". Не ни подрепят нито през обединението, напротив, насъскват сърбия срещу нас. Не ни подкрепят през балканската, напротив - спират ни да превземем Цариград под заплаха от война. Знаейки, че няма да ни подкрепят на дебата започва втората балканска. Стига лиза руски ботуши, че ти мирише устата.
77
3
 
8
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
До *** до 80От *** по-голям *** няма!
76
8
 
15
 
! Отговори
Циник до 80 преди 5 години
Жив и здрав - колега!Радвам се, че у нас има още мислещи хора!Бесепарските хашишини обаче - все още са твърде много!Озлобени са - защото след 45 години привилегии...и партийно лежане - днес трябва да работят - за да ядат!А те не са свикнали!Готиното е, че трябва да робуват на Нинова, Гергов, Киро-джапанката...Баневите...Бенчо с Ролса ...и на Спас Русев...все *** от сой!
75
8
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Защо плюете по Големия брат Сталин?Сталин е Маоист то ест работилницата на целия свят е сталинистка!ФактТе и Албания беше маоисткаДа не се забравя че Сталин и Мао са се целували по устата и са смятали да бъдат съюзници в НЕИЗБЕЖНАТА според тях Трета Световна ВойнаПосле Никита Хрушчов обвинява Мао в Сталинизъм и се скарватНо днешния Китай си е още сталинистки тъй като Мао не е бил отричан никога
74
2
 
4
 
! Отговори
Другарки засраметесе преди 5 години
Циник77, прав съм защото е истина. Минусите от *** са плюс :) Благодаря за оценката!
73
8
 
26
 
! Отговори
историк преди 5 години
Чърчил иска от загубилата войната България да бъдат взети Родопите и Пловдив и да бъдат дадени на Гърция която е съюзник на Англия , Пиринска македония и цялата Видинска област да бъдат дадени на Югославия, а Бургаско и Странджа на Турция. Сталин обаче се противопоставя на Англия и САЩ да бъдат откъсвани територии от България и ни спасява от нова национална катастрофа. Поклон пред Сталин спасителя на България.
72
7
 
17
 
! Отговори
Циник 2 преди 5 години
Когато русофилските *** с партийни книжки - колеха и бесеха. Коминтернаджията Жоро - Тарабата - постави началото на края... а такива като Луканов и СърГей СтанаШеф ...го довършиха!Днес същите кланове - притежават България физически и юридически ... и са върли капиталисти - като Нинова и Гергов!Тези двамката - първи ще стрелят - ако някой от съпартийните им другари - посегне да национализира заграбеното от тях!
71
11
 
20
 
! Отговори
Циник до 77 преди 5 години
"От самостоятелен фермер и стопанин, с голямо семейство, Българина беше трансформиран от Другаря Сталин от СеСеСерето - в работник от ТКЗС или по народному Текеесето на заплата 20 ст. на ден а децата му хвърлени в панелковото гето, да роботят като каторжници."-----------Колега - 1000% си прав - но посттекезесардките огризки, които още държат в портфейла си снимката на социопата Сталин ... ти праскат минусите , тъгувайки по времената , когато русофилските *** с партийни книжки - колеха и
70
13
 
20
 
! Отговори
Другарки засраметесе преди 5 години
От самостоятелен фермер и стопанин, с голямо семейство, Българина беше трансформиран от Другаря Сталин от СеСеСерето - в работник от ТКЗС или по народному Текеесето на заплата 20 ст. на ден а децата му хвърлени в панелковото гето, да роботят като каторжници.
69
20
 
18
 
! Отговори
X преди 5 години
Русия - чумата за Източна Европа.
68
5
 
34
 
! Отговори
Xa ха преди 5 години
България е предадена от Чърчил !!! Затова Чърчил трябва да бъде обявен за враг на България!
67
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На листа ясно се виждат процентите влияние, които Чърчил е предложил на Сталин за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия. Сам Чърчил в мемоарите си казва, че американските му съюзници биха били "шокирани, ако видят колко грубо" го е направил. Ако повярваме на Чърчил на това хвърчащо листче има само една "птичка", драсната от Сталин. Цинизмът изцяло е чърчиловски.
66
3
 
3
 
! Отговори
PM преди 5 години
За какъв химикал говорите?Може би имате предвид химикалка!!!
65
12
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"""България - 75/25...с тенденция скоро да стане 25/75 !Русофилството си отива,...затова съскат и вият !"""Както се казва "Жди,надейся,верь".Важното е някои да не вземат желаното за действителност.
64
14
 
18
 
! Отговори
Гост преди 5 години
В момента сме на същите проценти,въпреки,ме сме в ЕС и НАТО
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да имат и двамата еднакви копия, явно са го писали под индиго. Ама нещо ми се струва, че в индигосаното копие на Чърчил има добавки за лични нужди, Сталин не е видял за тях (не че му трябва...).