Папата, който отказа двореца, сам си носи чантата и се храни в столова

Франциск не се раздели със спартанския стил на живот
59
Папата, който отказа двореца, сам си носи чантата и се храни в столова
Снимка: Reuters, архив

Преди 90 години от малкото италианско градче Асти, в област Пиемонт, семейството на Джовани Анджело Берголио потегля към Аржентина, за да търси късмета си. Това е дядото на днешния папа Франциск. Заедно с родителите си тръгва от Италия и Марио, бащата на бъдещия папа, разказва "24 часа".

Още по темата

Фамилията се установява в Буенос Айрес. Там на църковна служба Марио среща Реджина, дъщеря на италианка от Пиемонт и на аржентинец с лигурийски произход. От любовта им се раждат 5 деца - първото е Берголио Хорхе Марио, който идва на бял свят на 17 декември 1936 г.

Малкият Берголио е записан в детската градина към католическия колеж в родния си квартал. Там той ще продължи да се връща всяка година и когато става архиепископ на Буенос Айрес. Берголио е привързан към колежа, в който е и монахинята Долорес, която е повече от учителка за него.

През 1957 г., вече семинарист, Берголио е приет по спешност в болницата. Заради опасна инфекция му отстраняват част от десния бял дроб. Младият Берголио умира от болки и не разбира защо страда толкова много. Сестра Долорес, която го посещава в болницата, му обяснява, че с болката си той имитира Исус Христос.

Берголио ще запомни този урок завинаги.

Въпреки че в училище е пристрастен по литературата, психологията и религията, баща му Марио го записва в институт с изучаване на химия и физика, за да може синът му лесно да си намери работа. Още като ученик Берголио започва и да работи – чисти във фабриката за чорапи, в която баща му е счетоводител. По-късно работи и в лаборатория за химични анализи на храни.

Обратът в живота му настъпва на 21 септември 1953 г. Той трябва да замине със съучениците си на екскурзия, но преди това отива в църквата “Сан Хосе де Флорес”. Среща свещеник – отец Дуарте, когото никога преди това не е виждал, и решава да му се изповяда. Именно в този момент той чувства изведнъж и неочаквано призванието си и чe трябва да се отдаде на Бог. Берголио не отива на гарата, където го чакат съучениците му, а се прицира вкъщи решен да стане свещеник.

“Това беше изненадата на една среща, дадох си сметка, че ме чакат”, казва Берголио. Въпреки взетото решение минават още 4 г., преди да влезе в Ордена на йезуитите. През 1969 г. го ръкополагат за свещеник. Голямата промяна настъпва през 1992 г., когато папа Йоан Павел II го назначава за епископ на Буенос Айрес, а през 1997 г. става архиепископ. 2001 г., пак по волята на Войтила, става кардинал.

Харизматичният Берголио е на косъм да стане папа през 2005 г., когато е вторият най-гласуван в тогавашния конклав, който в крайна сметка избира предшественика му Йозеф Рацингер - Бенедикт XVI. Казват, че тогава Берголио бил толкова изплашен от възможността да го изберат за папа, че убеждавал поддръжниците си да не го гласуват. В крайна сметка обаче аржентинецът успява при следващия конклав през 2013 г., след оттеглянето на Бенедикт XVI.

Папа Франциск е водил открай време изключително скромен и семпъл живот. Дълги години като архиепископ живее в малък апартамент и използва метрото.

Въпреки отдадеността си на вярата, не само тя изпълва живота му. Като истински аржентинец Берголио обича тангото и футбола.

Поддръжник е на историческия клуб “Сан Лоренцо” от Буенос Айрес.

И като стана папа, Франциск не се отказа от спартанския стил на живот.

Отказа се от пищността и лукса на Апостолическия дворец и вместо това отиде да живее в “апартамент” от 50 кв. м (спалня и кабинет) на кардиналския дом “Санта Марта” във Ватикана.

Храни се с всички останали в столовата, за да може да комуникира всекидневно с хора от всички нива. Дните на Франциск се разделят между четенето на книги, молитви, аудиенции, разговори. Папата е елиминирал всичко червено от облеклото си, облича се сам, бръсне се сам, сам си носи чантата при пътуванията. Сам си избира рамки за очила или обувки. Като папа живее така както и като отец Хорхе.

Всяка сутрин го буди в 4,45 ч. Бръсне се и се облича. След молитва, в 7 часа отслужва служба в капелата на “Санта Марта” за стотина вярващи.

След нея поздравява всеки от тях поотделно. Утрините папата прекарва в срещи, аудиенции и разговори. Това е времето, когато във Ватикана идват от държавни глави и министри до групи, участващи в различни конференции. Тогава идват за разговори и кардинали и епископи. Обикновено във вторник папата почива, тъй като се подготвя за общата аудиенция в сряда на площад “Свети Петър”. В неделя по традиция е неделната молитва “Ангел Господен”.

Един от любимите периоди на папата през деня е обедът – тогава има възможност да си говори с гостите на “Санта Марта” – кардинали, обикновени служители, негови приятели, а понякога дори и клошари, които са канени за обед.

Следoбед си почива около час, след което започва отново работа – чете документи, подготвя речи. Във всекидневната работа го подпомагат двама секретари, а за малкото му домакинство се грижат двама икономи. Те му помагат за всекидневните нужди. За сигурността денем и нощем се грижи шефът на ватиканската жандармерия.

Светият отец вечеря в 20 часа, след което си ляга. Не обича да гледа телевизия. За резултатите от мачовете на любимия си отбор се информира от един от ватиканските гвардейци.

Приятели на папата днес са и едновремешните му най-близки приятели. “Ако съществува приятелство, то не се мени само защото някой е сменил функциите си”, каза преди време Франциск в интервю. Сред най-близките приятели на папата и днес са Марсело Фигероа, пастор евангелист и журналист, както и Алехандро Мармо – аржентински скулптор. “Приятелството е нещо много свято. Библията казва – имай един или двама приятели. Преди да сметнеш някого за приятел, остави времето да го покаже”, каза Франциск в интервю за аржентинско радио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Францискпапа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите православни мафиоти и агенти на Държавна сигурност се возят в лимузини и носят ролекси.
43
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е православна страна и католическите *** до Филип нямат място в нея.
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не напишете, как през XI. век папските пратеници изгарят 26 български зографски монаси, защото отказват да приемат ересите на папистите? Защо не напишете, че почти 1000 г. по-късно папата продължава да проповядва същите ереси?
41
6
 
3
 
! Отговори
АрхиЕретик преди 5 години
Най-главаното му липсва - да се раздели с ересите, които проповядва - filioque, чистилището и непогрешимостта му.
40
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той предаде християните, мълчи страхливо докато ислямските орди безчинстват в Европа, убиват и насилват християнските момичета и деца. пфу
39
10
 
5
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Дреме ми
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
38, но не и когато имате избор
37
6
 
5
 
! Отговори
Брр преди 5 години
Този ли е петър римлянина !?
36
5
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Не виждам за какво роптаят католикоюдеите след като Папата няма конфликт с Неофит. Двамата си говорят по божествените дела.
35
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За разлика от Папата наще мазни попове обичат разкоша. Синода ни е съставен главно от доносници и офицери на ДС.Егати каква вяра в Бога мога да имат тия хора ??? НИКАКВА !!!
34
10
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...kolkoto I da go reklamitare tozi e Satanist !!! Tozi opravdava nasilstvenoto isliamizirane na Evropa !!!
33
4
 
20
 
! Отговори
Цвента Цветан преди 5 години
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ АКО БЕШЕ НЯКОЙ НАГЪЛ ГЕРБЕР НА НЕГОВО МЯСТО КАКВО КРАДЕНЕ И НАДУВАНЕ ЩЕШЕ ДА Е.
32
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата е разколник и еретик. Не мелим заедно със сектанти. Днесбеге - слугинска медия, работеща срещу българските интереси.
31
27
 
8
 
! Отговори
@ преди 5 години
Този е най смешния папа, Йоан Павел сигурно се обръща в гроба си като го гледа кви ги твори!
30
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си папата и слугите му как се хранят с черен хайвер и кралски раци в скромната си столова!
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каритас е благотворителна католическа организация.
28
0
 
11
 
! Отговори
До 19 и Co. преди 5 години
До тези, които помнят Сталин и гардеробът му - Да сте живи и здрави още 1000 години. То троловете, елфите и другите приказни герои са вечни... ***;)
27
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
папата си е папа,добър,или лош..Но католицизма е един!!!..Още от времето на "светата " Инквизиция..Папата е като президента на САЩ-просто фигура,"лице",зад което стават истинските далавери..
26
12
 
12
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Брееййй той светец бе, доказаха че във ватикана изнасилват малолетни , нещо няма ли да има статия за това?
25
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквато и реклама да правят слугинажни медии у нас на папата,той е НИКОЙ за източноправославните.Сектант,проповядваш европейските народи да приемат своите унищожители-ислямските нашественици.Колкото повече го натрапвате толкова по-неприятен става.

Спонсорирани публикации