Църквата ни отказа молитва за мир с папата, но защо?

Посланието на папата дълбоко, но БПЦ - твърде консервативна
5 апр 2019 09:00, Петя Славова
267

Светият синод отказа обща молитва за мир с папа Франциск по време на посещението му у нас през май. На нея обаче ще присъстват представители на другите вероизповедания.
Още по темата

В България папа Франциск идва с посланието "Мир на земята". Мотото на визитата е от енцикликата на папа Йоан XXIII, светец на католическата църква и наричан "Българският папа".

На 6 май в центъра на София католически, мюсюлмански и юдейски духовници ще се помолят заедно за мир на земята.

Българската православна църква няма да участва в молитвата. "Няма такава опция и католическата църква знае, че не може да има съвместна молитва между православни и католици", казват от синода.

Според Васил Антонов от Комисията по вероизповеданията към Народното събрание, позоцията на БПЦ е канонична, но твърде консервативна.

"Редно е диалогът между двете църкви да се задълбочава и да се преоткрият християнските корени в Европа. Това е необходимо днес съобразно процесите, които се развиват и голямата миграция през последните години. Дълбоко е посланието, с което папа Франциск идва в България, а това е "Мир на земята". Трябваше с делата на двете църкви да се утвърждава мира в света.

Митрополит Антоний ще съпроводи папа Франциск до храм "Св. Александър Невски", където главата на Римокатоличската църква ще се помоли сам пред олтара на Св. Св. Кирил и Методий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
Принципи преди 4 години
До Анонимен #234:Има принципи на вярата и те са да не с емолиш едновременно на Богаи на Мамона. А молитва заедно с Имам е моилитва към Мамона. Това би трябвало да е ясно на всеки христианин, нали? Може да се проведе диалог, нали така? Да седнат всички на кръгла маса, нали? Това е ОК за всички! Но обща молитва? Как би погледнал Бог на това? Бог, който ни е казал да се отречем от всяко идолопоколоничество? Не може все пак да променяме основите на Християнството, заради полотическата коректност.
230
0
 
1
 
! Отговори
Правилно! преди 4 години
До Скептик: Така си е, диалог за мир е едно, а обща молитва с мюсюлманите - съвсем друго. Проблемът не е толкова в това, че Папата ще се моли, а в това, че заедно с него ще извива трели и Имамът. А все пак е ясно, е не може да се молиш едновременно на Бога и на Мамона :-)
229
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците дали го канят за обща молитва?
228
0
 
2
 
! Отговори
Валя преди 5 години
При последното преброяване около 1 400 души се определиха като евреи, а от тях около 600 като юдеи. Съвсем незначителен брой. Обаче винаги ги изтъкват. А има далеч по-многобройни вероизповедания в България, не говоря за православието и исляма, а за различните протестанти, източните религии и прочие, тях за разлика от евреите не ги е приобщил папата.
227
1
 
2
 
! Отговори
До Влади преди 5 години
Владко, мекеренце, точно Вартоломей си е действащ агент и признат подлец. В момента се е присламчил към приходите на разни храмове в Украйна и цуца. Опита да разцепи и Българската църква.
226
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Този папа е от добрите, но е католически папа и нашата църква може да си хортува с него и е правилно да го държи настрана от нашата религия.
225
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА ДРУГ ПЪТ,МАФИОТСКА СТРУКТУРАНА КГБ
224
3
 
19
 
! Отговори
NIkoi преди 5 години
ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ НА БЬЛГАРСКАТА ЦЬРКВА
223
17
 
3
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Просто обяснение: В момента Руската ПЦ е в кофти отношения с целия християнски свят, най-вече с Католическата и с Константинополския патриарх. Нашата БПЦ е филиал на руското КГБ т.е. руската църква и за всичко слуша Москва . Нали всичките ни митрополити, во главе с Неофит са агенти на ДС.
222
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го пускаите в българия че ще развали проклятието над тез земи
221
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е необходимо днес съобразно процесите, които се развиват и голямата миграция през последните години.--------------------------------------------????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
220
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Редно е диалогът между двете църкви да се задълбочава и да се преоткрият християнските корени в Европа.-----------------АЗ БИХ КАЗАЛ ЧЕ Е РЕДНО ЦЪРКВИТЕ И ВСИЧКИ РЕЛИГИИ НА ЗЕМЯТА ДА ГИ ПРАТИМ В ИСТОРИЯТА...
219
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма такава опция и католическата църква знае, че не може да има съвместна молитва между православни и католици"-----------------------ТИЯ ДОРИ НЕ МОГАТ ДА ИЗ ФЪ ФЛЯТ ЕДНА МОЛИТВА ЗАЕДНО ....НО ИНАЧЕ ПРОПОВЯДВАТ МИР НА ЗЕМЯТА....
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 6 май в центъра на София католически, мюсюлмански и юдейски духовници ще се помолят заедно за мир на земята-------------------TOOOOO МИРА НА ЗЕМЯТА НЕ СТАВА С ФЪ Ф ЛЕ НЕ И СВЕЩИ....
217
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католицизма е най-голямата ерес,а с еретици е забранено да се молиш.Става въпрос за вяра ,а не за достойнствата на свещениците!
216
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В първия коментар пише, че "папата" бил сатанист. От какво става ясно, че е такъв. Уважение малко не е излишно.
215
12
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Тя църквата БПЦето де единствено СДСето я конкурира по сектантски изяви и членска маса
214
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много правилно,има канон който забранява на православния християнин ,да се моли заедно с друговерец,а пък свещеник и то в храм и заедно с папата е абсурд!Това ,че Вартоломей е погазил този канон си е за негова сметка,то преди десетилетия един Вселенски патриарх самоволно сне анатемата на римокатолицизма,никой друг православен патриарх не го подкрепи !
213
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата като пътуващ артист тръгнал да изнася спектакли,вместо да си изчисти собствената държава Ватикана от педофили.Живее в излишество и разкош,а се моли за бедните.Лицемерие отвсякъде са тези показни мероприятия.
212
5
 
3
 
! Отговори
Хрис преди 5 години
И съвсем случайно , проляхме Българска кръв на Македонска глава....какво ли,още ни чака след това посещение.Трябва българска експертиза,на кръвните проби,на съгражданите ни...за остановяване на самоличноста.