$2,39 млрд.: Парите от българите зад граница - повече от чуждите инвестиции

Изпратените средства от българските емигранти са 3,8% от БВП на страната
10 апр 2019 07:10,
173
$2,39 млрд.: Парите от българите зад граница - повече от чуждите инвестиции
Снимка: pixabay.com

Българите, работещи и живеещи в чужбина, през 2018 г. са изпратили на своите близки в страната 2,395 млрд. долара (2,13 млрд. евро), пише в доклад на Световната банка. Като тук влизат само парични преводи, без да бъдат отчитани парите в брой, които влизат в страната. Преводите от българи в чужбина нарастват с 8,6% спрямо предходната година, пише "Труд".

Още по темата

Изпратените пари от българските емигранти са 3,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като по този показател се нареждаме на първо място в ЕС. Оказва се, че парите на емигрантите имат най-голяма роля за българската икономика, спрямо останалите страни от ЕС.

Средствата, които са изпратили българите зад граница, са с близо 40% повече от преките чужди инвестиции в страната, които според данните на БНБ през 2018 г. са в размер на 1,532 млрд. евро. С парите от емигрантите техните близки в страната покриват текущите си разходи като например за храна и дрехи, но част от средствата се влагат и в имоти.

Като се прибавят и парите в брой, които емигрантите носят при завръщането си за лятна ваканция или за да бъдат с близките си по време на празници, се оказва че българите зад граница имат значително по-голяма роля за икономическото развитие на страната от чуждите инвестиции.

Увеличават се и парите, които изнасят от страната работещи тук чужденци. През 2018 г. тези средства са 221 млн. долара, което е ръст с 11%.

През 2018 г. за страните с ниски и средни доходи емигрантите са изпратили рекордните 529 млрд. долара, което е увеличение с 9,6%, пише в доклада на Световната банка. Ако от данните се изключи Китай, се оказва че паричните преводи на емигранти към държави с ниски и средни доходи (462 млрд. долара) са значително по-големи от преките чужди инвестиции в тези страни (344 млрд. долара).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
20
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 5 години
То май излиза, че българската икономика се крепи на родата в чужбина...
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42Не са стотина, а хиляда евро на месец. Ама кой ли да ти смята ....
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние искаме да работим и да се развиваме.Костов пречупи икономиката за24h.Цар,станиш- нищо.Банкин си казаче освен да краде и да ближе за другонестава.Тези които направиха предпри-тия,или ги изнудват,или не носят на пси-хика да дават заплати,а нямат и възпитание за човешко отношение.Часоватаставка е проблем.Хайде напъвай се.
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още 10-15 години и няма да има на кого да пращат, нито пък ще имат желание да се завърнат. Тогава ще има останали само една шепа политици - директори на водопади и една шепа шведи избиратели.
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стотина евро на месец, от емиграцията полза нямало... Да спрат да ги пращат тия сто евро, ще видиш какъв рай ще настане в някои региони :)
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да продължават да пращат!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пародия :)))
36
5
 
18
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Андрешковци, като ви казвам, че живеете на гърба на Миячите на чинии вие не вярвате. Като ви казвам, че с изпратените от тях пари вие ходите цяло лято по Турция, Гърция, пращате селфи от Дубай, а като дойде есента клекнете под балкона на Борисов да ви плати бензина, парното и тока, вие ми слагате минуси.Кога най-сетне ще се хванете да работите като Миячите на чинии !Та да питам, да пращам ли още пари или да ги занеса лятото...ама друг път !?
35
18
 
6
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Поредната фалшива новина. Колко пари се пращат от България на избягалите от България? Колко пари изнасят самите избягали? Колко губи България от изтичането на работна ръка към чужбина?Срещу тези 2,13 млрд. евро изпратени в България, колко милиарда изтекли от България стоят - 21,3 милиарда или 213 милиарда всяка година.
34
3
 
12
 
! Отговори
Долу Тиквата ! преди 5 години
Катастрофа !
33
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези новини са болезнени за некадърните комплексари скрити зад накакъв измислен патриотизъм! Изречения като "истинските българи са тук""тези навън са предатели"" итн, показват комплексите на много прости хора. Това че си решил да живееш там а не на вън, е за уважение. Всеки е свободен сам да си реши. Само че не ми казвай че го правиш защото си голям патриот, защото ако беше такъв, нямаше да деградираш по терлици в къщи с ракията, а щеше да се бориш за по добър живот в страната ти!
32
6
 
17
 
! Отговори
Белите роби преди 5 години
Това са "кървави" пари. Изкарани са с много лишения, унижение и мъка. На тези пари се крепи Тикволандия
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българчетата са супер тарикати, затова ходят винаги хванати за долните палци! Факт.
30
5
 
24
 
! Отговори
Поздрави от Англия преди 5 години
Разбрахте ли на какво още се крепи да не фалира България? - На откраднатото от фондовете, на парите, които пращаме клетниците от чужбина и на някои заплати, обслужващи колониалната администрация...
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
44, ще те фане рака от злоба... Ако не те е фанал вече! И като гледам немаш пари да се оправиш :) Бог си знае работата!
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световната банка внушава избирателнофактите.Значи,ли че политиката на гено-цит е полезна за бедните държави?Дакажат колко изнасят от златото в Челопеч,амер.централи,хран.вериги.Нпосъщо взимат,други производства.Да доказано е ,че отвън парите са един основен стълб,дар за Банкин,но товае до време.Да сега ги има,но утре какво ще направи на гола поляна.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За българчетата, понее са много гoтини хора - само герб! Герб до дyпка! Герб до поп за тия яки пичoве!
26
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи излиза, че аз плащам за моята студентка навън толкова, колкото 6 гастарбайтера вкарват тук :)
25
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гурбетчийството е цял експортен сектор от бойкономиката. Освен свежите твърди евра които вкарва в платежния баланс на страната, намалява официалната безработица, намалява натоварването върху социалните и здравни системи, компенсира пенсионната система. Да живее Бойкостан.
24
2
 
28
 
! Отговори
отвратитИлно преди 5 години
и тез пари ги прибират олигарсите - като вдигат тока,водата,парното,данъци ,лекарства,доктори,храна ..............ми много ясно ,че бабата с 250лв не може да ги плаща и детето праща