31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Анкетата е достигнала до 4000 българи в над 70 държави
29 ное 2018 21:10, Екип на Bloomberg
239
31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Според онлайн анкета 31% от българите зад граница биха се завърнали у нас, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата "ЗАвръщането", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме онлайн анкета, която стигна до над 4000 българи в чужбина, предизвика голям интерес и имаше за цел да разберем нагласите на българите в чужбина, тъй като не намерихме резултати от подобно проучване. Резултатът от анкетата сочи, че 31 % от анкетираните имат желание да се върнат в България, около 21% се колебаят. Резултатите са обнадеждаващи и не показват негативната картина, която обикновено очакваме. 

Още по темата

Инициативата "ЗАвръщането" бе представена вчера на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на която бяха дадени и данни за развитието на софтуерната индустрия у нас.

"Анкетата е достигнала до българи в над 70 държави, които ни отговориха, включително Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Азия, Африка. Най-много отговори получихме от Великобритания, Германия и САЩ, където знаем, че се намират големи групи български емигранти".

Мотивите на българите, които биха ги върнали в България, се определят от достатъчно високия стандарт на живот, който биха искали да имат тук, възможност за кариерно развитие, да са близко до семейство и приятели.

По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването. По образователен признак две трети от анкетираните са с висше образование и една трета със средно образование, каза още Папазова. Възрастта им е от 19 до над 50 години.

"Стандартът на живот, посочен като изискване от анкетираните, не означава само работна заплата, а и това какво може да си позволи в България един работещ с нея. Стандартът на живот на хората, работещи в софтуерната индустрия в България е съпоставим с този, който те биха имали в Западна Европа и в Северна Америка".

Софтуерната индустрия у нас, която увеличава приходите, които генерира на годишна база, има сериозен глад за специалисти, още повече, че голяма част от компаниите са заявили намерението си да се разраснат през 2019 година.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото за 10 години България се преобрази тотално, но скоро *** *** ще ни върне пак 20 години назад.
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалкото е, че голяма част от тея са такива, които не ни трябва, да се завърщат.
165
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма бъдеще.
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русофили за смяна на модела" ги чакат с нетърпение да се завърнат пред паметника на съветската армия !Желаещите могат да си направят безплатно селфи, без да ги арестуват за поругаване на " брацката дружба" !
163
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вашето не е статистика,направо си е "ала-балистка" 31% искали да се завърнат в ***, абе вие нормални ли Сте!
162
1
 
1
 
! Отговори
О, батко! преди 5 години
Статистиката е най-голямата лъжа. Не вярвайте. Аз мога на един и същ въпрос да си докарам напълно различни отговори. Кои биха се върнали? При какви условия? Т.е. кое ако се случи биха се върнали? А дали е реално - примерно ако доходите и престъпността в България стане под средноевропейскита? Реално ли е? Кой не би емигрирал? Изберете група съдии и нотариуси. 100% искат да останат в България. Понеже са истински патриоти, нали :-;
161
3
 
8
 
! Отговори
Kochina moq rodna преди 5 години
Poslednata gledka , koqto se zapechata zavinagi v suznanieto mi kato posledne spomen ot Bulgaristan e - detska ploshtadka za igra s razsipani otgore 2 konteinera *** preoburnati , s4upeni peiki i izkurteni parapeti , posledniq den , v koito napusnah BG beshe valqlo dujd i cqlata ulica beshe stanala edna ogromna kalna reka . NO THANKS, ne iskam i deteto mi da raste v tozi KENEF, da si jiveqt Gerberasite i da si gruhtqt dovolno v ko4inkata s zaedno s romlqnite
160
5
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
До ЦиникИ в тази посока нямам равен. Иска се талант.
159
3
 
4
 
! Отговори
до клонинга на Циник преди 5 години
Тъno napче си ... такивва не сте за чужбина!
158
7
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Връща се само некачествения матрял... не че е малко, бая е.
157
6
 
4
 
! Отговори
до клонинга на Циник преди 5 години
Абе вдлъбнaтия ... луд умора нямаш а?
156
7
 
3
 
! Отговори
до 161 преди 5 години
*** си...колко пъти да ти повтарят бе
155
5
 
12
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 5 години
Абе,статистиците!!!Кога и къде ги правите тези анкети?Защото мен никой не ме е питал!!!Чакам да получа право на гражданство и късам бг.паспортта!!!Ориенталска фалирала пародия на държава...да се върна при мазохистите/родоГлуПци...УЖАСССС...NO WAY...
154
10
 
3
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Минусчета...Ром бовци...Стаматовци...Евлоговци.. Сбирщина вгорчени от мизерия комплексарчет@:-)
153
11
 
11
 
! Отговори
Циник до 156 преди 5 години
Виж му ника - и му скрой шапка!Твоята на наковалня - да се напаснат ръбовете.Германия е 4 световна икономика...Отпадъци сте тези - оставящи се да ги ритат за 510лв.Та така Ром бо
152
7
 
7
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
На въпроса кое доведе до упадъка на Германия, Ангела Меркел веднага заяви "Взехме едно момче, Циника, от България и след това нещата взеха да куцат".
151
11
 
9
 
! Отговори
Циник до Бучински преди 5 години
Колега - лузърите не обичат - да им напомняш, че са лузъри!Завистта и злобичката селска ... във *** са национални спортове!:-)
150
4
 
7
 
! Отговори
Бучински преди 5 години
Съгласен съм с Циника, човек не може само да мрънка, а това за мрънкачите ми го взе с устата.
149
14
 
8
 
! Отговори
Циник до Стамат преди 5 години
Евлоги ... Стамат...се селски именцаДаже и сега съм на работа ***.Който как се уреди!
148
6
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Циника уж много работи ама най-вече по форумите. Той и на майка си вика "човекобрак" и се чуди защо германките го гледат с презрение гато "булгаришен идиотен".