Затворът на Асандж – тренировъчен лагер за джихадисти

Той бе отведен в Белмарш, най-охраняваният британски затвор
Обновена: 13 апр 2019 09:45 | 13 апр 2019 07:40, Нели Христова
107
Затворът на Асандж – тренировъчен лагер за джихадисти
Снимка: Reuters

Съдбата на Джулиан Асандж вече е ясна - той е зад решетките на затвора с максимална охрана Белмарш в югоизточната част на Лондон. Това разкри за Франс прес британски съдебен източник.

Според много бивши охранители, Белмарш е най-ужасното място, на което можеш да работиш. Той има капацитет до 910 затворници, голяма част от които представляват огромна опасност за обществото. Сред тях са множество джихадисти и терористи. А сред бившите му обитатели са Роналд Бигс, един от извършителите на обира на пощенския влак от Глазгоу до Лондон през 1963 г., починал през 2013 г. и радикалният проповедник Анджем Чоудри, осъден през през 2016 г. и освободен през 2018 г.

Още по темата

Но условията в затвора далеч не са онова, което плаши не само охранителите, но и затворниците. Зад стените му се намират толкова много последователи на Ал-Кайда и ИДИЛ, че преди години Белмарш беше описан като "тренировъчен лагер за джихадисти".

Асандж беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, след като "домакините му" свалиха имунитета му на политически бежанец. Той беше задържан заради неявяване в съда през 2012 г. и заради американско искане за екстрадиция по обвинение в "информационно пиратство". Адвокатката на Асандж Дженифър Робинсън каза, че клиентът й ще се бори срещу искането за екстрадиция. Съдебната битка може да продължи между 18 месеца и две години.

В същото време основателят на "Уикилийкс" понесе нов правен удар, след като шведският Върховен съд отхвърли искането му за държавна компенсация за съдебни разноски в Швеция, предаде ДПА.

Шведският му адвокат Пер Самуелсон каза, че е уведомил секретариата на "Уикилийкс" за решението на съда и че не е контактувал с Асандж от няколко седмици.

Самият той поиска компенсация от около 9 милиона крони (969 000 долара) за своите съдебни разходи в Швеция, свързани с правна дейност и съдебни заседания заради твърдения за сексуално провинение през 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
20
 
! Отговори
КОЙТО НЕ СЛУЖИ Н РЕЖ преди 5 години
КОЙТО НЕ СЛУЖИ НА ФАШИСТКИЯ РЕЖИМ ВЛИЗА В ЗАТВОРА В БЪЛГАРИЯ НЯМА СВОБОДНИ МЕДИИ ВСИЧКИ СА АНТИНАРОДНИ ОБСЛУЖВАТ ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ КОИТО СА БЪЛГАРОФОБСКИ И АНТИБЪЛГАРСКИ!
37
0
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АСАНЖ НЕ Е НИЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ЕДИН ЖУРНАЛИСТ!!!КАТО ИЗКАРАШ КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА РЕЖИМИТЕ ПОСЛЕ ТЕ ПРАВЯТ НА НИЩО!!!-------------ДАВАХА ФИЛМ МАЙ С ХОЛИ БЕРИ КАТО ЖУРНАЛИСТКА КАК ОПОВЕСТИ МРЪСОТИЯТА В УПРАВЛЕНИЕТО САМО ИСТИНИ А ТЕ Я ВКАРАХА В ЗАТВОРА , ЗАЩОТО НЕ ИСКАШЕ ДА РАЗКРИЕ ИЗТОЧНИЦИТЕ СИ!!! СЪЩОТО Е И С АСАНЖ!
36
0
 
23
 
! Отговори
ЩЕ преди 5 години
БЪДЕ УБИТ И ВИНАТА ЩЕ СЕ ТЪРСИ В РУСИЯ....НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТАМ--ЩЕ ГО ОТРОВЯТ....ИЛИ ЩЕ МУ ВЪЗДЕЙСТВАТ С ПСИХОТРОПНИ ВЕЩЕСТВА...КАКТО НА НАШИЯТ ГЕРОЙ В РИМ-СЕРГЕЙ АНТОНОВ...ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРИН!!!
35
1
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АСАНДЖ БЕШЕ ПРЕДАДЕН ОТ ЕДИН ИНВАЛИД КАКЪВТО Е МОРЕНО В ИНВАЛИДНАТА КОЛИЧКА И ОТ ЕДНА ДЪРЖАВА АНГЛИЯ КОЯТО ЦЯЛАТА Е ЕДНА ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА!
34
2
 
2
 
! Отговори
Православен патриот преди 5 години
Нали Еквадор бяха от нашите и против краварите.? Нали ние за разлика от тях не правим така и си защитаваме нашите хора. ? Днес един кравар ми вика " При Путин, паднаха Милошевич, Саддам, Кадафито, все хора на Русия, Нищо лично, просто бизнес"Ама аз не вярвам.
33
0
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРИТАНИЯ ДАДЕ ЕДИН КУП ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖИЩА НА ВСЯКАКВИ СИРИЙЦИ АФГАНИСТАНЦИ И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ!!ТО ТОЧНО ЗА АСАНЖ ДЕТО ГО ЗАСЛУЖАВА НЯМАШЕ! НЯМАШЕ И ПРАВО ДА НАПУСНЕ ДЪРЖАВАТА ИМ !! СЛУЖАТ 100% НА ДЯВОЛА!!!БРИТАНИЯ Е СРАМ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО!
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормално да в толкова тежко охранявам затвор. Все пак изкара на показ престъпленията на доста "демократични" превителства.
31
1
 
25
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
"Най-старата демокрация в света" показа,че не е демокрация.
30
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С действията на европейските държави по случая с Асандж лъсна грозната истина. Цялата им външна политика е маша в ръцете на американския комунизъм (наричан масово "демокрация").
29
0
 
17
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Четирите милиарда, отпуснати на Ленин от МВФ, са достатъчно силен аргумент за всякакви подлости!Тези, които непрекъснато ни обвиняват в корупция, най-често корумпират този , който ПРИЕМА.
28
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гост+ : Днес прословутата Западна Демокрация е един мит...Не от днес, а от времето, когато живяхме в затвора на комунизма се създаваше такъв мит! Сега, в България, сме доста по-свободни за да ходим без много пречки по света и всеки, да си направи сам изводите и избора. Както се вижда мит, не мит, бая българи са навън, едни излизат, други се връщат. Има свобода и това е важнното!
27
2
 
19
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
На 17.04.-сряда,ще има протест пред Британското посолство в София.Всеки е добре дошъл.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното падение на псевдо демокрацията.
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - защо САЩ го обвиняват в издаване на секретни документи?Ти публикувай български секретни документи, после да кажеш какво ти се е случило! Дали са те предложили на Президента за орден Стара планина!
24
3
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Днес прословутата Западна Демокрация е един мит "на колене", ако изобщо някога е стояла "гордо изправна". Колко наивни сме били да мечтаем и се борим за този мит. Почти навсякъде виждаме "бипартизански" избирателни системи с санкционирано лобиране Русия, видиш ли, им с....в гащите на всички демократични избори. Днешното мракобесие и тирания на Новия Световен Ред обаче раждат своите Герои. Смелите съвестни хора по света ще последват примера на Брадли Майнинг, Джулиан Асандж и Едуард Сноудън.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Да вярно е Т. Живков не подал молба за членство в СССР, но го е подхвърлил на Хрущов макар и на шега, както самия Живков казва. И не само това на пленуми на ЦК на БКП се е обсъждало по-нататашно сближаване със СССР и след време влизане в СССР! Пратено писмо до Хрущов с намеренията НРБ и СССР да задълбочат икономическите си връзки и след време да станем част отСССР. Писмото е от 5.12.1963г.Подобна идея в лични раговори, Живков е обсъждал с Брежнев през 73г.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Публикуване на военни престъпления от страна на САЩ се нарича "информационно пиратство".
21
0
 
26
 
! Отговори
Свобода на словото преди 5 години
Добре де, какво стана със свободата на словото ?
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27След като публикуваните факти от Асандж са маниполации, защо САЩ го обвиняват в издаване на секретни документи?
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адвоката на Асандж не е контактувал с него няколко седмици! Къде отидоха правата на човека?