Имотният пазар продължава да изстива, ръстът в София – скромен

Спад и в ипотечното кредитиране във всички големи градове
22 апр 2019 15:20, Бойчо Попов
125
Имотният пазар продължава да изстива, ръстът в София – скромен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забавянето в броя на сделките с жилищни имоти в повечето големи градове и в цялата страна, което започна от средата на миналата година, продължава и в началото на тази година, а спадът на ипотечното кредитиране се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2019 г.

В София сделките през първото тримесечие са останали почти без промяна спрямо същия период на 2018 г., а в Пловдив и в цялата страна намаляват. Изключение от общата тенденция при големите градове са Варна и Бургас, където вписаните през първите три месеца на годината имоти постигат годишен ръст.

В столицата вписаните сделки с имоти се връщат към скромен ръст след спада от 3,2% през четвъртото тримесечие на миналата година. Между януари и март в столицата са вписани 5641 сделки с имоти, което е точно с десет повече спрямо първите три месеца на миналата година. Това съответства на годишен ръст от 0,18%.

В Пловдив обаче тенденцията за спад на сделките с имоти продължава за трето поредно тримесечие. Между януари и март в Града под тепетата са сключени 3004 сделки, което представлява понижение с 15,8% спрямо същия период на миналата година, когато са били вписани 3569 сделки. Спадът се ускорява спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше отчетено свиване със 7,7%. Припомняме, че миналата година цените на жилищата в града се повишиха с 14% на годишна основа под влияние и на обявяването му за Европейска столица на културата и това явно отблъсква купувачите от пазара.

След спада през четвъртото тримесечие на миналата година сделките с жилищни имоти във Варна се връщат към растеж с годишно повишение от 4,8% между януари и март. Още по-силно увеличение на годишна основа е отбелязано в Бургас, където вписаните сделки през първите три месеца на годината са нараснали с 6%, прекъсвайки серията от три поредни тримесечия на спад.

Какво показват данните за другите големи градове вижте в продължението на материала в Investor.bg!


125
Още по темата: имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Явор Тенев преди 1 месец
Всъщност изнесената статистика, относно продажбите на имоти в София за изминалото първо тримесечие от годината, спрямо същия период от предходната година, отговаря точно на статистиката, която е изнесена от Агенция по вписванията. Проверка може да се направи тук: https://registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/"
114
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Така, излиза че политиците са си купили жилищата на нормални цени, а брокерите надуват цените за балъците с много пари, изкарани непочтено! И цялата кал, с която се замерват е за да ни се "харесат"! Обаче, ние отдавна не ги харесваме, но те пак ни се натягат! Относно жилищата в София: жалко е да хвърляш луди пари в клоака, защото столицата се е превърнала в точно това!
113
0
 
30
 
! Отговори
Бат Петко преди 1 месец
Защо, по дяволите, трябва да има ръст ? На какво отгоре ???
112
4
 
35
 
! Отговори
Ебазел преди 1 месец
Пазарът на имоти се крепи на само и ЕДИНСТВЕНО едно нещо:
Гастарбайтерите от чужбина, които купуват имоти. Ъя и цялата ни смрадлива икономика се крепи на тия съшите хора.
Всичко други е лъжа, защото няма реална икоонимика че да генерира постоянни високи заплати та хората да се погребат 30 години в ипотеки !!!!
111
3
 
19
 
! Отговори
Шогуна преди 1 месец
Айде стига с тази София. Направете едно метро от Варна до Бургас че и на морето трябва хляб да се яде.
110
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тепърва се почва, ще видите какво ще стане след вдигане на лихвите. Цените рязко сменят посоката надолу.
109
1
 
23
 
! Отговори
експерт преди 1 месец
Всички забравят тежестите върху имота - ипотеки, съдебни, дългове висящи и така нататък до края на света. Повечето продаващи се имоти са такива натоварени със дългове. Требе да си луд да купуваш такива. "Чистите" имоти си имат цена и тя не зависи от балоните. Новото строителство не ми го хвалете !
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 103

Tова близо ли е до Своге?
Горският човек заловиха ли го?
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От баро Не се притеснявайте всичко ще си дойдат по местата но най-вече селяните по селата и пак ще бъде май
106
2
 
15
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Не им вярвайте .Искат всипко да купят за себе си.
Теглете кредити , още има време .И КУПУВАЙТЕ !!!!
По пет , по пет ..
105
2
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Не им вярвайте .Искат всипко да купят за себе си.
Теглете кредити , още има време .И КУПУВАЙТЕ !!!!
По пет , по пет ..
104
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен ТБ преди 1 месец
Спад на кредитирането в големите градове... А в по-малките, като Роман, Левски, Радомир или пи селата? Там какво - ръст ли има? Селатя умряха, малкит градовр и те. Сега умират по-големите, ще почне по същия начин дори и в София. Първо се обезлюдяват крайните квартали с панелки. Те повличат надолу цените на наемите и на самите имоти там. Това повлича после и на останали квартали. Следват все повече написи "Дава по наем", след година-две надписите са "Продава се". На апартаменти, магазини, сгради.
103
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От баро до 99 продавам къща в костинбродско село за 60000 лв с един декар двор на самото шосе за Петрохан Айде скачай на килима нали си отворен Ще ти кажа само първите два плюса единият е че няма да ти викат пернишка пляка а другият е че местото е с най-хубавия въздух в България
102
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие каквото сте тръгнали да разправяте още малко ще кажете, че и балон при цените на имотите има. Няма такова нещо за абсолютно всички бг граждани е нормална и достъпна цената между 2 и 4 хияди евро. Луксозното за 4 старите панелиза 2 хиляди евро. Стандарта си ни е такъв. При така формирана цена и гараж не можем да си купим някой хора, но балон няма. Не е зле да се обяснява в такива статийки, че така само на суха статистика някой ще си помисли, че брокерите го лъжат, че сега е "момента" да купи.
101
9
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Не им вярвайте , нарочно ви заблуждават .В София ще продължават да се качват - поне докато населението на България не падне под 5 милиона ,тоест още 10 години.
10 години разстеж , 10 години високи доходи .
Купувайте по 2-3 и не му мислете.Теглете кедити .
100
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 1 месец
Официалните данни на Агенцията по вписванията рЕзко се различават от непроверената информация, поднасяна от брокери, не знам защо?!?
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо 200 бона за жилище в софия бих дал 30 бона за къща в пернишко село

В Пернишко село за 30 бона можеш да си купиш само малка съборетина - гредоред, строена незаконно през 1960 година и готова да рухне всеки момент. И перничани се усетиха и надуват балона и те.
98
9
 
10
 
! Отговори
33 000 000 000 ЕВРО преди 1 месец
33 000 000 000 ЕВРО ВЪНШЕН ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ГЕРБ И АПАРТАМЕНТНАТА МАФИЯ
97
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Максимум 600Е за квадрат е цената!
В това влизат настилки, боядисани стени и направена сносно баня!
96
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено могат да се сгромолясат цени само ако започнат масово хората да се изселват от столицата. Друг вариант няма.

Спонсорирани публикации