Властите в Шри Ланка знаели за атаките 14 дни по-рано

Множество предупреждения били адресирани до тях, игнорирали всички
22 апр 2019 15:00, Нели Христова
9
Властите в Шри Ланка знаели за атаките 14 дни по-рано
Снимки: Reuters

Още на 4-ти април правителството в Шри Ланка е било предупредено за евентуални атентати на Великден, съобщава The Guardian, позовавайки се на думите на говорителя на кабинета Раджит Сенарат.

Още по темата

"14 дни преди атаките бяхме информирани за подобни инциденти“, каза той пред медиите в Коломбо. А по-рано самият министър-председател Ранил Викремесингхе също намекна, че властите са знаели близо 10 дни по-рано за надвисналата опасност.

На 9 април, началникът на националното разузнаване ни изпрати писмо, в което бяха написани много от имената на хората от терористичната групировка. Министър-председателят не бе уведомен за тях“, допълва още Сенарат.

А още снощи министърът по телекомуникациите Харин Фернандо публикува телеграма в Twitter, с дата на изпращане 11 април, която предупреждава службите за разузнаване за наближаващите атентати. Той твърди още, че баща му е бил предупреден именно от един от разузнавачите, че нещо лошо се задава.

"Трябва да се вземат сериозни мерки, за да се отговори на въпроса, защо тази телеграма е била игнорирана“, пише още Фернандо. Той и близките му оцеляват, заради предварителната информация от службите за разузнаване, която имат.

Поредица от атентати почерни Шри Ланка на връх Великден. Осем бомби избухнаха в църкви и хотели. Броят на жертвите вече е 290 души, а ранените – близо 450. Арестувани са 24 заподозрени, някои от които са именно хората в списъците на разузнаването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Смятайте колко жертви щеше да има, ако властите не знаеха предварително за атентатите.
6
3
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Какво ти рабита кухата глава от Сталин и история на Русия и СССР! Бегай при Костов да свириш на кавала! Надувай!
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тва при Сталин не можеше да има терористи мюсюлмани"Правилно! И при него и преди него и след него бяха само християни терористите. Ти въобще и понятие си нямаш от история. Ако знаеш какви кървави атентати е имало там, ще ти падне шапката. Явно никога не си чувал и за анархистките движения в Русия. И за групите на Нихилистите по времето на царския режим. Олелелееееее... Само ако беше по-умен, да имаш мoзък да попрочетеш малко... Бедна ти е фантазията. А после през комунизма, лелееее...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Тарант разбрахме къде е пътувал с кой е плал, какво е ял за миролюбивите никаква информация.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно някой заклет любител на изпролетяването разиграва картите с тамилските тигри.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната между Шри Ланка и Цейлон беше почти забравена, но избухна с нова сила.
1
3
 
18
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 4 години
Тва при Сталин не можеше да има терористи мюсюлмани

Спонсорирани публикации