Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията
23 апр 2019 21:30, Елка Василева
249
Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч
Снимка: Reuters

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента заместник- министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч", заяви Руван Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия.

Министър Виджевардене каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на 321 души, предаде ТАСС. 521 души са били ранени.

Още по темата

В предупреждение, изпратено на 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви в островната държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приялал Дисанаяка - зам.-началник на полицията, е подписал писмо до директорите на 4 национални агенции за сигурност. Той е поискал четиримата директори "да обърнат допълнително внимание" на районите, за които отговарят, и на известни личности, които се намират там.

Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел "някои важни църкви" за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени "скоро".

В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка вчера държеше копие от доклада, докато преразказваше съдържанието му, което повдигна въпроси как полицията е действала превантивно, за да предпази обществеността от нападенията, посочва АП.

Междувременно Групировката "Ислямска държава" пое днес отговорност за атентатите в Шри Ланка, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

"Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка онзи ден, са бойци на "Ислямска държава", заяви групировката.

Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката.

"Ислямска държава", която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.
 


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
3
 
! Отговори
Азъ до АнонименЪ преди 2 месеца
Според ВасЪ защо с него не се отнасят с ЛюбовЪ? За един преател питам
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Да или не?
Не виждам колко по елементарно да ти го задам този въпрос. Законни ли са браковете сключени по изключение на 16?
ДА или НЕ?"

Ти си бавноразвиащ, няма смисъл повече да се хабя с тебе. Не забравяй да забиеш чело в земята преди да легнеш, току виж си получил просветление.
115
0
 
3
 
! Отговори
Азъ до АнонименЪ преди 2 месеца
Човека е екземпляр- екскремент. Слава Богу - без Влияние! И мисля, че ме разбирате!
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как да ти го обясня по-ясно, че е случай извън рамките на закона?
.
Да или не?
Не виждам колко по елементарно да ти го задам този въпрос. Законни ли са браковете сключени по изключение на 16?
ДА или НЕ?
113
0
 
3
 
! Отговори
Азъ до Анонимен преди 2 месеца
Къде сме претендирали че съм Християнка!? Аз съм от Родопите, странен Човеко лол не зная дали си давате сметка....
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Явно пиеш нещо за затъпяване. Прост въпрос.
Браковете сключени по изключение на16 законни ли са? Да или не? Допуска ли ги законът? Толкова ли е сложен въпросът? :)"


Извънредни обстоятелства или извънредни ситуации са условията, необходими за предоставяне на допълнителни правомощия на правителствена агенция, по-специално на правителствен ръководител или съдия, така че да се облекчат или смекчат непредвидени от закона трудности. Как да ти го обясня по-ясно, че е случай извън рамките на закона?
111
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ще се срамувам от този етнос .
.
Ако бях българин и аз щях да се срамувам. Иначе турци и мюсулмани(едното не е равно на другото) има достатъчно, ако беше любознателен щеше да ги знаеш ей така от обща култура. И да ти кажа някои няма никакъв смисъл за тебе. Питаш ме защото си мислиш, че няма, но така само се излагаш. Освен Памук по литература има нобелист турчин и по биохимия. Съвсем прясна новина от последните седмици в екипа "заснел" черна дупка има туркиня-Фериял Озел, сам можеш да поровиш
110
0
 
2
 
! Отговори
Азъ до Анонимен преди 2 месеца
Вярно, не е искал сепаратизамЪ! Само е излялЪ омраза! И, да, за такива хора Службите ще се активиратЪ. Или не- де да знам, България е...Азъ желае съществото да напусне пределите на Родината ни... такива “човеци” са проблемЪ за всички насЪ. Поздрави!
109
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изключение от закона, бавни ми приятелю, означава, че е взето решение извън рамките на закона.
.
Явно пиеш нещо за затъпяване. Прост въпрос.
Браковете сключени по изключение на16 законни ли са? Да или не? Допуска ли ги законът? Толкова ли е сложен въпросът? :)
108
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Проблема с противопоставянето на двете религии християнство и ислям още ще се задълбочава. На мюслитата искам да кажа,че като изключим Пакистан нямате ядрено оръжие.Камилари сте били и камилари ако се наложи ще ви направим пак.
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Явно съм те надценил. Какво не разбра на въпроса? Какво не ти е ясно от това: браковете сключени по изключение на 16 години законни ли са? Да или не?"

Явно си бавноразвиващ. В България законни са браковете след навършване на 18 годишна възраст. Дори да си навършил 16 не можеш да сключиш брак, затова завеждаш дело и плащаш всички разноски по него. Изключение от закона, бавни ми приятелю, означава, че е взето решение извън рамките на закона.
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ислямоносец
Именно че имаш Български гени можеш да бъдеш опасен. Иначе истинските мюсюлмани не могат да се похвалят със някакъв умствен капацитет. Пак ли ще си задаваме едни и същи въпроси до втръсване. Искам да ми кажеш мюсюлман турчин, физик, химик, математик, изобретател, известен в сферата на науката, космонавт оперен певец. Да имат един известен Орхан Памук, и той не е чак толкова от 80 милиона голямо постижение. Аз ще се срамувам от този етнос .
105
0
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 2 месеца
Момент да погледна :)
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съществото откровено приканва към сепаратизъмЪ.
.
Къде? Бихте ли ми посочили в кой коментар за да го докладвам и аз.
103
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 месеца
Съществото откровено приканва към сепаратизъмЪ. Кое не разбрахте!? Или сте Вий същиотЪ странник?! Няма да позволимЪ да правите простотии в България, лека нощЪ.
102
2
 
5
 
! Отговори
Хех преди 2 месеца
Луда работа ! ! ! Бас ловя че не един истински мюсюлманин не е желал или подкрепял подобно отмъщение нито пък истински християнин не е желал убийствата на мюсюлмани в нова зеландия или където и да е.....в крайна сметка излиза че едни хора дето искат да убиват си намират причина ...не върви на добре
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи дете родено от родители сключили брак на 16 по изключение е незаконно, защото бракът им е извън закона, така ли излиза според теб?
100
6
 
6
 
! Отговори
Други са причините преди 2 месеца
В един от форумите публикуваха изказването на един руски аналитик (преди месец), че Индия е много разтревожена от инвестициите на Китай в Шри Ланка. Той простичко си го каза, че Индия ще търси поводи да навлезе в Шри Ланка за да попречи на Китай да контролира острова.
Тези "терористични групи" до една се контролират от тайните служби - били те ЦРУ или на някоя друга държава. Ако не ми вярвате на шега пратете на някого имейл на английски, че поготвяте взривове и вижте какво ще стане :)
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще ти отговоря като на човек с ниско IQ (мюсюлманин) какъвто си- извън закона е, специален случай,
.
Явно съм те надценил. Какво не разбра на въпроса? Какво не ти е ясно от това: браковете сключени по изключение на 16 години законни ли са? Да или не? Само това. Не ми изпадай в някакви опити за анализ. Да или не? Законни или незаконни. Няма средно положение в закона.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ще те попитам както се пита пpocт "човек" какъвто си.
Изключението законно ли ? Браковете сключени по изключение незаконни ли са?"

Ще ти отговоря като на човек с ниско IQ (мюсюлманин) какъвто си- извън закона е, специален случай, затова се разглежда от съда с цел да се вземе мотивирано решение за да не се навлиза в конфликт със закона. Основно се прилага за непълнолетни родители навършили 16 години, което е в интерес на детето, тъй като са достатъчно близо до законната възраст за брак.

Спонсорирани публикации