Какви са истинските причини за режима на ток във Венецуела?

Саботаж или некомпетентно правителство стои зад кризата?
31 май 2019 21:45, Нели Христова
105
Какви са истинските причини за режима на ток във Венецуела?
Снимки: Reuters

През последните няколко месеца Венецуела тъне в тъмнина. Честото спиране на електрозахранването засяга цялата страна. Според правителството САЩ умишлено саботира ел. мрежата на държавата, но може би причините са много по-прости?

“Говорих си с директора на болницата, когато изведнъж лампите спряха. Това се случва ден след ден, във всички венецуелски болници. Искахме да разберем какви са истинските причини за спирането на тока“, казва коренспондентът на BBC в страната Гилермо Олмо.

Във Венецуела често има различни версии за истината. 

Още по темата

Според правителството, режимът на тока се дължи на саботаж и терористични актове. Ала Олмо открива човек, който работи в ел. станция. По думите му причината е друга – некомпетентност, липса на финанси и поддръжка.

Пласидо Малаве бил ръководител на местните пожарникари. Когато той отвежда Гилермо до електрическата станция, националната охрана вече е там и ги очаква. Така и не им позволяват да снимат. Но потвърждението на думите на Малаве се вижда дори и от колата им – станцията тъне в разруха. 

По думите на мъжа един от трансформаторите избухнал преди месец, а това утежнило ситуацията с режима на тока в района. Пласидо им показва и електрическите стълбове и жици, по които се вият растения.

"Това прави съоръженията податливи на горски пожари. А понякога, тежестта им ги събаря на земята“, казва Малаве. Около тях пилоните дори не се виждат от растителност. По-скоро приличат на дървета.

От това място идва цялото електричество на Пуерто де ла Крус, градът в който се намира Гилермо. По-късно вечерта, той и спътника му вървят по улиците на тъмната Венецуела.

"Беше като във филм, в който единствената светлина е от запалени свещи или от колите, които преминават“, разказва той. Една непозната жена ги кани в дома си и им разказва как семейството й било силно засегнато от режима на тока.

"Не можем да съхраняваме храна. Ако електричеството не дойде, тя ще се развали. Има липса на храна, на лекарства, а сега и на ток. Понякога се пречупваш, но трябва да продължиш“, разказва жената.

Олмо се среща с още една възрастна дама. Казва, че никога не му се е налагало да прави интервю в такава странна обстановка.

"Това е стъпка назад за нас. Никога не сме живели така. Саботаж – това е лъжа. Ако правителството наистина обръщаше внимание на всички предупреждения по-рано, това нямаше да се случи. Те са онези, които трябва да виним“, твърди Аугустина Фернандез.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
нее да не си помислите че американците са виновни те и на Китай се зъбят *** не смеят да хапят там ще я объркат вече страх ги е
12
4
 
6
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До привет.Ти знаеш ли какво е икономика? Знаеш ли че най големите резерви на петрол, редки метали и диаманти са точно във Венецуела?
11
3
 
1
 
! Отговори
Правете деца преди 4 години
"ЖЪлти ***" провеждат нагли експерименти с обемно прецакване на цели държави.Подава кикотещи се венецуелки на снимката със свеща.."Жълтите ***" са тия които принудиха стотици милиони водачи на автомобили да увреждат тежко и завинаги земята с включени фарове денем..Заради тях е прието решение за ПЪЛНА ЛИКВИДАЦИИЯ НА Поредната човешка цивилизация.Има ги снимани как обсебват обемно Жириновски Тръмп и Путин
10
5
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Какви са истинските причини да се лее непрестано пропаганда и хибридна война срещу Русия ,Китай,Турция,Иран и Венецуела???
9
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе защо където има комунизъм все няма ток? :)))))))))))))))))))))))
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 4Привет от България..... НА ТОЗИ СВЯТ, ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 200 години, ЗА ВСИЧКО лошо, което се е случило на света са виновни краварската нация!!!! И много те моля, не ме карай да започна с изреждането на фактите, няма да ми стигне цял том!!! А ти по-добре се скрий в твоята джендърска еуропка и чакай да видиш тепърва какво има да ви се случва! То змията, преди смъртта си, най-лошо хапе! Сега сте вие наред! Но....хак да ви е, жалко, че братушките не си свършиха работата докрай
7
11
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Забелязвате ли ,че само тоталитарни държави със слаба икономика обвиняват САЩ за саботаж ! САЩ им е виновен ,че нямат ток , САЩ им е виновен че имат лучена криза , САЩ им е виновен че няма пари за военните и са принудени да пращат подвижни крематориуми за да им изгарят телата понеже няма рубли , за всичко САЩ са виновни !
6
3
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Проблема е в това че икономиката на Венецуела зависи от продажбата на петрол. Не произвеждат нищо. Зависимостта им от петрола е 95%. Не могат да продават заради санкциите неложени от САЩ. Днес най голям износител на петрол в Опек е Саудитска Арабия. За тях няма санкции защото дават милиарди за американски оръжия. Тока е нормално да спира. Безплатен е. Както водата. Бензина е на символична цена.
5
6
 
8
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Причината разбира се е само една- същата която прави Северна Корея, Куба, Русия и т.н държави - клоаки.... причината се нарича социализъм. Всеки може да си говори каквото иска- гледа се крсйния резултат. Ханде сега пишете ми минусите и бегом в масква.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради ембаргото на САЩ, Венецуела е загубила 130 млрд долара само от продажба на петрол.
3
14
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
На кривия макарон американците са му виновни !
2
4
 
10
 
! Отговори
Циклопа преди 4 години
Не знам в МНОГО ВАЖНАТА ЗА МЕДИИТЕ ВЕНЕЦУЕЛА какви са проблемите с тока, аз знам само, че В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ПРЕЗ 3 МЕСЕЦА ИМА ПРОБЛЕМ С ТОПЛАТА ВОДА.Живея под наем тук от около 4-5 години и на всеки 3 месеца ми се налага да се къпя със студена вода. Изобщо не ме интересува режима на тока във Венецуела, честно казано.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма пари

Спонсорирани публикации