Jay-Z – пътят на първия рапър милиардер, който простреля брат си

Сп. Forbes го обяви за най-богатия рапър
9 юни 2019 21:29, Нели Христова
48
Jay-Z – пътят на първия рапър милиардер, който простреля брат си
Снимки: Reuters

На 12 години Шон Картър застрелва брат си. На 13 вече взима наркотици. Животът му, сякаш от самото начало, е предопределен да приключи или в улична престрелка, или зад решетките. Но съдбата има друга идея за него – сега той не просто е един от най-влиятелните музиканти, но има собствена марка шампанско и дял в Uber. А вчера оглави и новата класация на списание Forbes за най-богати рапъри в света.

През 1996 година Шон Картър се превръща в Jay-Z – мъжът, който покорява не само рап сцената, но и сърцето на Бионсе. Едно от най-големите му постижения е да убеди масата си фенове, че въпреки реките от пари, които формират огромното му състояние, Jay-Z все още има онова "улично държание“.

Музиката винаги е помагала на Шон да се справи с живота, най-вече, когато баща му е наръган фатално и майка му остава сама. На 12 г. прострелва брат си в рамото и изпада в паника, че ще отиде в затвора до живот. Но 16-годишното момче не повдига обвинения. Оръжията са навсякъде около Шон, но той никога повече не посяга към тях.

"Забравете, че съм станал известен. Оцелях, а много малко хора излизат живи от квартала ми“, казва в едно свое интервю рапарът.

На 13 започва търговия с кокаин и се пристрастява към чувството, което му носи и този „стил на живот на ръба“.  Стрелят по него три пъти, но остава невредим. „Все едно имаше ангел-пазител, който бдеше над мен“, казва той пред Опра.

И макар повече да не докосва огнестрелно оръжие, през 1999 година Шон все пак наръгва музикален продуцент в нощен клуб. Осъждат го на три години затвор.

В света на музиката Шон навлиза благодарение на своя учителка. Толкова се вдъхновява, че започва да продава CD-та от колата си, когато е готов с първите си песни. През 1996 година Jay-Z подписва първата си сделка с музикална компания след като десетки други са му отказвали. Тогава е на 26 години. 

Онези, които са му обърнали гръб, губят един от най-продаваните артисти в света - със 100 милиона продажби, 14 албума достигнали до първо място в класациите (повече дори и от Елвис) и 22 награди Грами. Forbes оценя музикалния му каталог на 60 милиона долара.

Осъзнал, че името му има голяма комерсиална стойност, Jay-Z е взел много парчета от пая – той има собствени видео игри, филми, отбор по бейзбол, дизайнер е на часовници, както и на марка цигари и серия от парфюми.

Но най-доходоносният му бизнес не е музиката, а компанията му за шампанско Armand de Brignac, която купува през 2014 г. Една от златните бутилки струва 235 паунда, а 30-литрова бутилка – 160 хил. паунда. И това далеч не е края на портофилото му, което включва десетки други компании, струващи милиони.

Тежките му дни в Бруклин са далеч в миналото. Сега Jay-Z и съпругата са собственици на множество имения и апартаменти и дори детска градина за децата си, която включва аудиосистема за 40 хил. долара.

Всичко, което Шон докосне се превръща в злато. Шампанското, конякът и дори Мерцедес Майбах са отразили скок в продажбите си, след като музиканта е бил забелязан в тяхната компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, преди бил пълна ***, ама после изведнъж се стегнал и станал образцов бизнесмен и едва ли не трябва да му кланяме, че се е "поправил".
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редакцията, може ли такава неграмотност "Forbes оценя"?Ще каже човек, че Нелито български е учила до трето отделение. После патки само е пасла.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази култура се НАСАЖДА умишлено от ня#КОЙ или някои, а целта вече е видна и за слепите. Само демократическите *** не я виждат.Рапът е чалгата на щатите. И тук опитах с рап, но се оказа, че нашето население повече поддава на гьобеци и силиконки, та за това парите се наливат именно в тази област. Не ми казвайте, че тия рапъри и чалгарки, печелят пари от уменията си! Те нямат такива. Парите им се ДАВАТ и ще им дават толкова, колкото е нужно за постигане на целта! Ойеее, мадафака, бро!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Forbes оценя музикалния му каталог на 60 милиона долара."Оценя =>правилно е да се пише "оценява"Преценя => правилно е да се пише "преценява"
37
3
 
6
 
! Отговори
987 преди 4 години
Някой хора живеят на бързи обороти, от малки имат вроден нюх да правят пари, не чакат нещата да им се случат, а ги предизвикват. Сещам се за 50 Cent, Снууп Дог, Тупак в момента."В живота никой няма да ти даде наготово ако сам не си го вземеш".
36
5
 
19
 
! Отговори
Dr. Watson преди 4 години
Всичко това показва, колко зле са американците(,и не само те) щом този се води певец и музикант, на всичкото отгоре и 100 млн. продадени албума.
35
2
 
38
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
едно от нещата които разбрах от тази статия е, че вече няма разлика между "застрелян" и "прострелян"...
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднъж се опитах да изслушам цяла песен на тоя, установих че е невъзможно.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето слушатели на рапа исторически поне са бели младоци. Черните в САЩ са ултра расисти, смисъл не знам колко трябва да се изкривява човек че да не го види това. Ако им се даде шанс ще премахнат "бялата цивилизация" и ще измислят някаква комедия където се връщаме към визията на египетските крале.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самият рап възниква като бунтар ска музика, и не съгласие със системата, така че не виждам какъв рапър е този.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами облъчването на населението струва скъпо, ако трябва ще му на печатат още 2-3 милиарда.
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страшно ценна статия. Показва на младите все хубави неща и примери за подражание.Да се чете така: Нищо че на 13 си наркоман и убиец, не се притеснявай! Виж баткото как се е замогнал и бъди като него! Изпраскай учителката си по музика и може да станеш рапър. Ще сричаш на сцената и ще вика Оу, йеее, мадафака", а май_муните отдолу ще те боготворят. Бъди лош- това е модерно! Да си ни_гар също е модерно. Ако не си ни_гар, поне опитай да станеш талибан! Това също е модерно и носи доходи!И така .....
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към средата на 80-десетте музикалните компании, решават, че рап музиката е заплаха за елита и системата защото има социални послания, и решават да променят облика и, затова днешната рап музика се състои от 3 думи, секс пари, и една псувня.
28
4
 
11
 
! Отговори
До Дедо преди 4 години
А,ми, сигурно в статистиките!... съвсем официално в САЩ съвсем скоро белите хора ще са малцинство!... а вече е факт, че белите Християни са малцинство!о, да, статистиката е плашеща- чутовни времена очакват Планетата
27
6
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
До Анонимен 18Къде ги видя 100-120 млн. черни в Щатите?Те 13 % от близо 330 млн,коет прави 42 млн.Да не бъркаш с Африка?
26
6
 
28
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Е, това е то - дилър, а сега му ръкопляскат, вместо да лежи в пандиза. САЩ с техните ценности са вредни за човечеството.
25
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, масите, ръкопляскайте на големия артист. Добре, че са баламурниците, да му плащат лукса, че щеше да продава хотдог на някой ъгъл. Глупостта на хората е способна да направи милиардер всеки наркоман...какво да се прави...
24
7
 
10
 
! Отговори
234 преди 4 години
Добре е, не е зле. По добър от Еминем няма!
23
5
 
10
 
! Отговори
CAT преди 4 години
рапАр?
22
2
 
20
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
абе, английския не е измислен в Щатите....то бив да си *** ама...