Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ
Обновена: 9 юни 2019 21:52 | 9 юни 2019 20:00, Екип на Bloomberg
179
Приятелите Владимир Путин и Си Дзинпин - какво се крие зад топлите отношения?
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Дзинпин имаше важен екскурзовод по време на посещението си на Международния икономически форум в Санкт Петербург тази седмица - неговият "доверен приятел“ - руският президент Владимир Путин, пише CNN.

Приятелската атмосфера обаче беше нещо повече от обичайната демонстрация на руско-китайската дружба. Икономическият форум в Русия беше повод за Путин и Си да покажат единен фронт в по-широка конфронтация със САЩ.

Още по темата

Малко преди форума Русия и Китай обявиха мащабна сделка: в сряда китайският технологичен гигант Huawei подписа споразумение с MTS - най-големият руски оператор, за разработване на 5G технологията и стартирането на мрежа от пето поколение в Русия.

Сделката беше сключена в момент, в който Huawei, една от най-важните компании в Китай, се оказа в центъра на ескалиращата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани на технологичния гигант участие в изграждането на 5G мрежата в САЩ заради опасения в шпионаж, като призова американските съюзници да последват примера им, докато Huawei отрича, че продуктите ѝ представляват риск за националната сигурност.

Забраната носи риска от "технологична война"

На форума в Санкт Петербург Путин застана твърдо на страната на Huawei, предупреждавайки, че действията на Вашингтон рискуват да дадат началото на "технологична война".

"Нека вземем например ситуацията около Huawei, която не само е изгонена, но и безцеремонно е изтласкана от световния пазар", каза той. "Някои вече определят това като първата технологична война в новата цифрова ера", коментира руският лидер.

Лесно е да се проследи защо симпатиите на Путин накланят към Huawei.

Русия също е изправена пред заплаха от санкции от САЩ след анексирането на Крим през 2014 г. Санкциите и рисковият инвестиционен климат възпрепятстваха множество чуждестранни преки инвестиции, което принуди Москва да се насочи към китайските инвестиции като по-надеждна алтернатива на западните.

Би могло да се очаква руският лидер да продължи да търси затопляне в отношенията с китайските си партньори и след края на посещението на Си в Санкт Петербург в усилията си да подобри имиджа на страната като инвестиционна дестинация.

Четете още новини в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези китайци така ще им забият ножа в гърба на оглупелите от алкохол руснаци, че ще го помнят и правнуците им.
96
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези двамата на снимката, само те си знаят какво са се договорили на четири очи. Едно е ясно само, че от това ще зависи съдбата на света в близките десетилетия
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега се използваха няколко валути за разплащане в света - доларът, еврото, английската лира, също швейцарският франк, японската йена, канадският и австралийският долар, сега се прибави и юанът. Тъй като светът е волатилен, обаче, отново се връща значението на златото като универсаално разплащателно срество. Така че нещата почват да вървят другояче в света
94
0
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Тъй като гледам индустриалното потребление се свива .Капиталите бягат в имоти . В такава ситуация ще е важно кой ще ограничи другите плащания .Кетапостроенето ,обществените разходи ,заемите . Но имотите ще продължат дълго време да се вдигат заради тия дето искат по 6 апартамента ,а имат нужда от един .В един момент ипотеките ще поддадат и ко ще стане тогава ? Пак ли ще спасяват банките ?
93
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааха ха ха ха аааахх. Какъв кеф !Мучът в от безсилие кравите и техните телета в софия защото две велики сили се обединяват. Така е скъпигендари, светът се върти напред а вие сте сзадника напред
92
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мишока от германската канализация - Така беше досега, но не и отсега нататък. Китай и Русия ще се разплащат в юани и рубли, защото имат големи златни резерви , а това означава, че парите им имат златно покритие - Китай има към 2000 т злато, а Путин - в момента 2200 т
91
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е посмешище което основно изнася газ и *** за ЕС
90
0
 
6
 
! Отговори
учуден преди 4 години
До 108 АнонименНе е ли късно сега задрогиране ?
89
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е най-голямата европейска държава, заема почти половината от Европа, повече от площта на всички страни от ЕС взети заедно. Русия владее голяма Евразия, и няма никакво намерение да се присъединява към разпадащи се съюзи, но е готова да приема молби за присъединяване към Евразийския съюз.
88
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременната Русия като нов тип държава която набира скорост, връщайки се към естественото си състояние на великата общност на народите.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия трябва да сподели необятните си ресурси със западните европейски страни! Ами да я приемат в ЕС и да видите веилика световна сила, най-големият кошмар за сажд, - необятна територия, 800 млн население, ресурси и технологии в едно!31096 Велико!
86
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУБЛАДЖИИТЕ ТУК КАЗВАТ, ЧЕ НА ТЕХНИЯТ БАТКО МУ Е ПО- ГОЛЯМ ОТ НА ЧИЧО САМ! КАКВА БЕЗПОМОЩНА ИНФАНТИЛНОСТ!АМА НА ПУТИН МУ Е МАЛЪК БЕ, ТОВА Е ВАЖНОТО! ВИЕ СТЕ КАПО! КИТАЙЦИТЕ ГИ ОСТАВЕТЕ, ВСЕКИ СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА!
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарят Си отиде при Владимир Путин.
84
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са бита карта.
83
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай вече е по могъщ и влиятелен от Русия,Русия вече може само да плаши гаргите като България,Македония и Сърбия,по натам им миришат краката.Руснаците се мъчат да го докарат от пиар ама на хората им омръзна да ги хранят с пропаганда.Който се види с пет рубли повече в матушка и веднага я напуска в посока ЕС ,САЩ,КАНАДА ИЛИ АВСТРАЛИЯ
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мишока от германската канализация - Те латиносите вече превзеха половината САЩ и им остават 1000 км до Вашингтон. Като имат пет пъти по-голяма раждаемост от белите, познай какво ще става в щатите след 20-30 години. А китайците да не са луди да стават на ледени шушулки в Сибир като чукчите. Друго си е на лазурния бряг на Китайско море в Хонконг или Макао например
81
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е център на Голяма Евразия. Русия вече не се стреми към Европа, а я кани да стане част от Евразия.
80
4
 
2
 
! Отговори
ХУЙ ВЕЙ преди 4 години
ПРИЯТЕЛЧЕТА, РАБОТАТА НА *** ВЕЙ Е СЕРИОЗНА, МНОГО СА Я ЗАКЪСАЛИ ЗАВАЛИИТЕ, ЩОМ СА ДОПРЯЛИ ДО РУСКИЯ ПАЗАР ДА ИМ ОПРАВЯ ПОЛОЖЕНИЕТО! САМО ТВА ША КАЖА! ЧАО1
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После Путина придут куда более жсткие люди.
78
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУКА 1 ПИШЕ, Ч ДОЛАРА НЯМАЛО ДА Е ПОВЕЧЕ СВЕТОВНА ВАЛУТА. АМА ТО ТВА НЕ СТАВА КАТО ГО ПОСТВАШ ВСЕКИ ДЕН ПО 100 ПЪТИ В ДНЕС.БГ! АЙДЕ БЕ, НАПРАВЕТЕ РУБЛАТА СВЕТОВНА ВАЛУТА, ФАНТАЗЙОРИ! ПО- СТАРИТЕ ПОМНИМ ВРЕМЕНАТА НА ЖАЛКИТЕ НАПЪНИ ТОВА ДА Е ТАКА. РЕЗУЛТАТЪЪ БЕ Масивен фалит. САМО ГЛУПАКЪТ ПОВТАРЯ ГРЕШКИТЕ СИ, А СЛУЧАЯТ С ПУТИН Е ТАКЪВ!