Нов случай: Северна Корея задържала австралийски студент?

Ще се повтори ли случаят с Ото Вармбиер?
29 юни 2019 14:30,
42
Нов случай: Северна Корея задържала австралийски студент?
Снимка: Reuters

Австралийски студент в Северна Корея е издирван от властите в Австралия, след като от няколко дни няма връзка с него.

Семейството на 29-годишния Алек Сигли, не са се свързвали със сина си от вторник насам.

Алек Сигли е един от малкото студенти от западните държави в Пхенян. Семейството му не може да потвърди дали той е арестуван от властите.

Още по темата

Студентът не е влизал във връзка с познати или семейство от няколко дни, но няма потвърждение, че е задържан от властите на Северна Корея, пише BBC.

Кой е Алек Сигли?

29-годишният Алек живее в Северна Корея от година и следва в пхенянския университет "Ким Ир Сен". Алек има диплома в сферата на севернокорейската пропаганда.

След като се е установил в Северна Корея се е оженил, но според много източници съпругата му не живее с него в Пхенян.

Престоят му в затворената страна обаче не се изчерпва с академичните постижения. Студентът организира и води туристически обиколки за западните туристи в тоталитарната комунистическа държава.

Още по темата

Интересът на 29-годишният Алек към Северна Корея се зародил след като се срещнал с няколко севернокорейци по време на следването си в Китай.

Така през 2012 г. той за първи път се отправил към Северна Корея.

Той описва сам себе си като "единственият австралиец, който живее в Северна Корея". Ракзазва, че никога не се е чувствал заплашен от режима, въпреки няколкото случаи, в които чужденци от западните демокрации, изчезват мистериозно.

Няколко са случаите на западни посетители в Северна Корея, които не завършват добре. През 2014 г. австралиецът Джон Шорт беше задържан и депортиран, защото оставил памфлети на християнска организация из различни туристически дестинации. Религиозната и мисионерска дейност е много ограничена в Северна Корея и мисионерите често биват арестувани.

По-известен е случаят с американския студент Ото Вармбиер, който през 2016 г. беше вкаран в затвор, защото се опита да открадне пропаганден постер по време на организирана екскурзия.

Той прекара 17 месеца в затвора, преди да бъде освободен. В САЩ той беше върнат в кома и почина няколко дни по-късно.

Северна Корея отрича да е измъчвала 22-годишния студент, но неговите родители настояват, че смъртта му през юли 2017 г. е в резултат на мъчения.

ООН често критикува Северна Корея в нарушение на човешките права. Според организацията жителите на страната живеят в "системно, широкоразпространено и отвратително погазване на човешките права".

Въпреки привидното затопляне на отношенията със Запада, Северна Корея остава доста изолирана и много малко западни държави имат посолства в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
12
 
19
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До Анонимен 7"В Северна Корея пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна."Ми не ровят, няма смисъл; там никой не изхвърля храна, щото и бездруго не стига
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимния преди 4 години
И някак си съвсем назабележимо, само с две думи пишат че "австралиеца" само не се е свързвал със семейството си последните няколко дена . НИКОЙ не може да потвърди че е задържан . ЦЯЛАТА ОСТАНАЛА ЧАСТ от статията е разказ по слухове и разни истории в стил дядо Торбалан . Но, това не пречи на нашенския бай *** да зареди лай*номета и да стреля... стреля... Все пак 2 цента са си 2 цента , довечера ракия трябва да се люска . А като добави и копейките от ДРУГИЯ си акаунт ще има и за салатата .
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимането било забранено без да се иска разрешение. Ми хубаво - получи разрешение и снимай, прави видео. Ето в тубата почти половинчасово видео на полет на мотоделтаплан над Пхенян. Прекрасни булеварди, спортни комплекси, огромна пълноводна река, паркове, квартали, архитектура.
14
12
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Северна Корея е най-капсулованата страна в света ! Туристите нямат право да ходят където си иска и да правят снимки ! За тях има определен гид ,който ги води там където Ким е казал ! Чуждестранните студенти и лекари предимно очни хирурзи са една идеална възможност на западните страни да разузнаят нещо повече за тази капсулована държава !Западните държави безплатно оперират северно корейците , а Ким ги лъже ,че той плаща операциите !В Youtube има достатъчно клипове !
13
2
 
0
 
! Отговори
ех преди 4 години
Дарвин
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва бай Дончо успя да отправи покана за среща и върлите му либерастски противници побързаха да публикуват и тиражират негативна новина за Ким.Виждате ли как се форматира информационно поле за очерняне или обелване?
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът на Съединените американски щати мистър Доналд Тръмп се зарадва на писмото което получи от своя севернокорейски колега другаря Ун.
10
2
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Какво става с Асандж????Неговото задържане демократично ли е ,та той разкри краварските военнопрестъпления и зверства??
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алек Сигли бил един от малкото студенти от западни държави в Пхенян.Един от малкото, но не и единствен. Значи не липсват желаещи западняци да живеят и учат в КНДР.
8
10
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Той на сама глава няма как да организира обиколки и да развежда туристи ! Всичко това става ако Ким е дал своето одобрение и туристите се водят на точно определени от Ким места за да се покаже на туристите най-доброто от Северна Корея , а лошото което е 99 % в страната туристите не трябва да го виждат ! Предимно обиколките са в столицата ! Снимането е забранено без да се иска разрешение ! Това момче явно нещо е сбъркало и е завело туристите там където не трябва да ги води ?! Затова изчезна !
7
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Северна Корея пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей така се действа срещу капиталистическия враг, не като нашите комунисти по фирумите дето само лаят а един американски турист не са арестували дето внася Кока Кола контрабандно
5
4
 
11
 
! Отговори
Разчувствуван преди 4 години
Насълзиха ми се очшките от историята на Алек Сигли, ох. Хайде да направим бдение със свещи за Алек Сигли.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който го е страх от мечки да не ходи в гората, нали така? Като не могат един ГуЛАГ да изкарат, що ходят из Северна Корея? Мекотели!
3
4
 
11
 
! Отговори
123 преди 4 години
Фалшива новина.
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички наши русофили комунисти - да стават студенти в Северна Корея!
1
7
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АРЕСТ И ТРУДОВ ЛАГЕР!!!НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА ДА ОТИДЕ ДА УЧИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ!

Спонсорирани публикации