36 хил. тона и 108 м височина: Под новия саркофаг на "Чернобил"

Скоро той ще стане притежание на Украйна
3 юли 2019 16:00, Нели Христова
48
36 хил. тона и 108 м височина: Под новия саркофаг на "Чернобил"
Снимка: БТА

Новият саркофаг, който трябва да покрива "Чернобил“ бе показан на журналисти преди дни, малко преди да бъде предаден в ръцете на украинското правителство.  Той бе построен за няколко години и преместен на ядрената електроцентрала през 2016 година.

Огромната структура струва 1,5 милиарда евро, които са били събрани от Европейската банка за реконструкция и развитие от 45 държави, Европейския съюз и 715 милиона евро лични средства. Най-големият дарител е Украйна, която превежда близо 100 милиона евро в полза на международния проект.

Металният купол със своите 36 хил. тона и 108 метра височина, беше поставен над зейналата дупка, оставена от избухването на ядрото на реактор 4 през 1986 година.

Той не просто ще предпазва от разпространяване на радиацията, но е и достатъчно широк, за да започне неговото безопасно разрушаване.  На журналистите бе показана не само вътрешността на саркофага, но и всички системи и технологии, които ще се грижат за безопасността.

Девет години отнема построяването на Новият чернобилски саркофаг, който ще трябва да предпази света от разтопеното ядро и близо 200 тона радиоактивен материал. Той е най-голямата подвижна структура, построявана някога и се очаква да предпазва Европа от "Чернобил“ в следващите 100 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
Амиии преди 4 години
Една от грешките на Фукушима е че е построена до океана...а след това построили бариери против цунами...които се оказаха смешни
42
2
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
А кой построи първия саркофаг?Европа или Русия....освен това парите са отпуснати от Банка...т.е..те ще трябва да се връщат от Украйна
41
3
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
До 38Абе да сложиш генераторите ниско долу във Фукушима си мисля, че пак е човешка грешка.
40
1
 
1
 
! Отговори
Ахой преди 4 години
А ГМО-то как е вкусно ли е, рупате ли. Рупаите и не се притеснявайте...
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не може да дари за проекта защото те никога не са виновни. Освен това парите им трябват за подводници.Ядрени, разбира се.
38
8
 
6
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
русия колко пари дари за проекта ?!
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има някаква грешка. Като го гледам е не по-високо от 30тина метра.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, искате ли такъв саркофаг и в България!ТЪКМО ЩЕ ОБХВАЩА ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА, ЗА РАДОСТ НА РУСИЯ.ТАКА, ЩЕ ИМАТ БЕЗПРОБЛЕМЕН ДОСТЪП ДО ТОПЛОТО СРЕДИЗЕМНО МОРЕ И ЩЕ ШАНТАЖИРАТ ЦЕЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА.
35
7
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Внушителна конструкция! Човешкия гении и безкраен, както за съжаление и човешката глупост. Има прилики но и отлики между Чернобил и Фукушима. В основата на Фукушима е природно бедствие. Докато при Чернобил е човешка грешка и конструктивно недомислие. Приликата - в Чернобил арогантното желание да направиш тест без да се съобразиш с реалностите. При Фукушима - специфичната японска култура. Там низшестоящия е могъл да избегне проблема, ако бе преодолял страха да звънне на ръководителя си.
34
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И забравих да спомена - компанията, която пусна тъй популярният напоследък, пропаганден сериал е същата, която произвежда ядрени реактори, дори във Фукушима.
33
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилните реактори във Фукушима все още си пускат радиация в океана... Капиталистическата радиация, е най-полезната радиация!
32
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гордостта на руската ядрена енергетика - Чернобил. Искат такова да построят и в България при Белене
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Джедай Мастърне се възхищавай! поне половината някой ги е гушнал, както винаги става с обществените поръчки!
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До по-далече от Русиязащо, "мъде" с какво е по добро?!
29
12
 
19
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Въобще не трябва да се учудваме на руските провали в технологиите. При тях нищо не е изпипано както трябва, а е "сделано"...
28
6
 
8
 
! Отговори
Платен от ЕС преди 4 години
Докато Вовка Офшорното тъпче калъфите на кума- виончелист с презрени зелени хартиикиЖалка алкална история!
27
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Вова не е дал и една рубла, нали?
26
12
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
"Огромната структура струва 1,5 милиарда евро, които са били събрани от Европейската банка за реконструкция и развитие от 45 държави, Европейския съюз и 715 милиона евро лични средства. Най-големият дарител е Украйна, която превежда близо 100 милиона евро в полза на международния проект."А ***, които ще правят собствен сериал за Чернобил, за да покажат "победата си" и колко са били омаловажени в американската версия, сигурно не са дали и копейка. Това им е присъщо.
25
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Украйна винаги е плащала цената на московитските грешки и зверства."Аха. Добре че беше другаря Ленин, че нямаше да сте чували за оКрайна никога. В царска Русия винаги си е била област, като Тракия или Добруджа. Все едно да говориш за Странджанска нация, хахаха. Ама другаря Ленин така партизанства срещу царя - цепи царска Русия, завладява ;) А вие сега повтаряте мантрите с каскети на сърце.
24
4
 
9
 
! Отговори
аз преди 4 години
Че нямате редактор - ясно, но Вие не си ли четете написаното? Показали го, ама бил поставен през 2016, но сега го преместили (къде?), че и щяло да започне разрушаването му... Пълна скръб.

Спонсорирани публикации