Рок звезда може да засенчи президента комик на парламентарния вот в Украйна

И двамата имат относителна липса на политически "багаж"
14 юли 2019 19:40, Елка Василева
29
Рок звезда може да засенчи президента комик на парламентарния вот в Украйна
Святослав Вакарчук. Снимка: Reuters

Облечен с черна тениска, украинският рок музикант Святослав Вакарчук се обръща от сцената към многобройните си фенове и ги пита дали им е дошло до гуша от начина, по който се управлява държавата им.

"Колко от нас искат истинска промяна? На колко от нас им е писнало от старата политика?", изкрещява той, вдигнал високо микрофона, докато възторжената публика го аплодира.

44-годишният фронтмен на групата "Океан Елзи" (Океанът на Елза) излага плановете си да се кандидатира на парламентарните избори на 21 юли с платформа, която включва орязване на влиянието на олигарсите, реформа на съдебната система и подпомагане на иноваторите. После рок групата започва изпълнението си.

Вакарчук се опитва да се възползва от нарастващото настроение против украинския елит - същото настроение, което издигна телевизионния комик Володимир Зеленски на президентския пост през април с безапелационна изборна победа, пише Ройтерс.

Зеленски прави конкурс, търси си депутати сред гражданите

Певецът основа собствена партия, наречена "Голос" ("Глас") през май и е на обиколка в страната преди предсрочните парламентарни избори. Подобно на Зеленски, той се представя като различен от традиционните политици и враг на корупцията и ниския жизнен стандарт.

Още по темата
Партията на президента Зеленски, наречена "Слуга на народа" (по заглавието на комедийния телевизионен сериал, в който той играе въображаем президент) е на път да спечели юлския вот. Социологическо проучване неотдавна показа, че Вакарчук може да се класира дори трети, което го прави потенциален коалиционен партньор, ако Зеленски не успее да спечели мнозинство.

И двете страни твърдят, че е преждевременно да се говори за обвързване, но допирните точки са налице. И двамата имат неформален стил и се чувстват удобно в социалните мрежи - Зеленски поства в Instragram своите кросове и фитнес тренировки, Вакарчук е споделял пози по йога и коремни преси.

И двамата избягват нормалните политически етикети ляво/дясно/център и се отличават с относителна липса на политически "багаж". И двамата обещават да се придържат към програмата на Международния валутен фонд "помощ срещу реформи" - обещания, които ще успокоят инвеститорите.

"За мен МВФ е като антибиотика - не ти харесва, искаш да го спреш възможно най-скоро, но ако имаш истинска бактериална инфекция, го приемаш, защото иначе ще се влошиш", обясни Вакарчук пред Ройтерс.

И двамата твърдят, че искат да продължат сближаването на Украйна със Запада.

Вакарчук е доказал своята позиция, организирайки концерти на Площада на независимостта в Киев по време на Майдана - бунта през 2013-2014 г. срещу тогавашния проруски президент на Украйна. Рефренът на една от най-популярните му любовни песни - "Няма да се предам без борба", стана лозунг на протестиращите.

Според него обещанията, дадени от подкрепяните от Запада политици, които дойдоха на власт след този бунт, остават неизпълнени. Ако страната успее да стане пример за икономически успех, заяви той пред Ройтерс, това ще помогне да се убедят хората в Донбас и Крим, че за тях е по-добре да са част от Украйна.
"Те виждат корупция, липса на справедливост. Ако това се промени, ще бъде много по-лесно да спечелим сърцата и умовете на тези хора", каза той.

Вакарчук завършва концерта си на Площада на свободата в източния град Харков, близо до границата с Русия. По-рано през деня той е говорил пред по-малобройна публика пред паметника на друг украински твворец, поета от 19 век Тарас Шевченко.

"Наистина ми харесва как говори и промените, които иска да направи", споделя Роман Каверзин - един от публиката. "Важното е, че той е известна личност в Украйна и хората го слушат".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали 2014 г. направиха майдан и си съсипаха държавата с цел орязване на влиянието на олигарсите? Какъв е резултатът днес? Не просто влияние на олигарсите като при Янукович, а пряко участие на олигарсите в управлението. Днес всеки уважаващ себе си укропски олигарх е със собствени въоръжени до зъби батальони.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лесно Путинистан да ти е на комшулъка.
22
1
 
5
 
! Отговори
Jomm преди 4 години
този с хазарски или пра булгарски произход е?
21
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Кирил България е по зле едни бандити навсекъде
20
2
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Украинците тръгнали да откриват топлата вода! Да вземат пример от нас! Вместо да губят години в търсене на добри политици, веднага да слагат бивши физкултурници, шофьорчета, барманчета, полицайчета и прочее. Ние докато открием тези личности, загубихме 20 г. Но пък Сега, послените 10 г. сме стабилни и имаме икономически ръст...
19
1
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Демокрацията е трудно нещо. Държави като Украйна и Русия нямат опит в такива процеси, и това е видно. Вероятно тоталитарните режими в тези държави, все пак биха вършил по-добра работа...
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плачите ли вече за монархиите, а?
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АбеБаш па фашистиии ААа..
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и това ли се води страна ...
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dubgree ueeeШооо никой не казва на нашия "президента военен" или на предния "президента бизнесмен" ?1?!?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вакарчук защитава радикална позиция и има около 10 пъти по-малко подкрепа от партията на Зеленски ;d Не е зле да четете преди да пишете :D
13
4
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Прави впечатление,че политическият "багаж" на кандидатите за власт в Украйна е оскъден или неясен,но според мен умственият им "багаж" изобщо го няма и май това се оказва решаващо!
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че Украйна имаше най-големи ресурси от всички републики в бившата СССР.Качеството на почвата надминава дори нашата Добруджа, промишленост, природни богатства каквито рядко има другаде. Плюс, едно образовано население.Ако украинците не бяха толкова наивни и нихилистични, а бяха развили индустрията и земеделието си от съветската епоха, сега щяха да са на нивото на Франция, да не оворим, че отдавна щяха да са задминали дори Русия.Вместо това се оставиха запада да им разбие държавата.
11
2
 
11
 
! Отговори
Бакърчук преди 4 години
Вакарчук е "патерица" на предищния президент Порошенко, чиято цел е да има превест в Парламента (Радата). Самия Порошенко ще получи около 7-8%, а Вакарчук около 17-18%. *** на Порошенко има още 2-3. А вот тебе и солидное присуствие в Парламенте. Има само един нормален кандидат- Партия Анатолия Шария.
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Украина всичко е трагикомедия!Ще ядат парчето на 100% и дано после не молят Кремъл да ги сложи отново под крилото си.
9
7
 
17
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Мъчно ми е за украинците, но докато ги управляват фашисти по указания от САЩ, цялата държава ще си остане един огромен цирк с тъжни, гладни и опърпани клоуни.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До момента съм нaбил вече трима таксиметрови шофьори. Просто бaкшишитe много ме дразнят само се правят на интересни, затова и вие правете като мен само бой за бакшишите най-простите хора в България
7
8
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Ние още преминаваме през него. Но един комик сто процента е по - образован от един пожарникар.
6
1
 
21
 
! Отговори
Кореняк преди 4 години
Всичко ми изглежда като гаден, но напълно реален майтап с украинския народ. Първо го оплюха, после ги разделиха, сбиха и сега за капак президентът е комик, а рок звездата ще му е първа степенка... Някак си от вън това буди много много смях.
5
0
 
14
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Започат да преминават през това, през което ние преминавахме преди 25 години. Всякакви пъстри личности, печелят импатиие народни.

Спонсорирани публикации