Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Яворчо пак изпълзяМного е противен и антипатичен тоя.
89
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ отново станаха за смях с поредната си некопосано замислена и изпъплнена постановка.Ама както се казва - такива са им възможностите. На втория етаж няма никой.
88
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли хакерът Путин да прикрие позора на НАП и Горанов?
87
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакво източване на данни ,всичко е добре измислена измама ,как изкача новината точно между дебатите за машинното гласуване ,все едно видяхте ли колко лесно се хаква машината и глупавата овца се връзва ,народе народе спиш ли ,излизайте наесен и да ги избесим публично те се подиграват вече с нас по най долния начин.
86
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко материале, всико е точно.Пародията на държава продължава ...
85
0
 
58
 
! Отговори
Яворчо пак изпълзя преди 4 години
Я! Явор "Замундата" Колев! Ама разбира се, че е 20-годишен сольо без университетско образование ще работи във фирма за киберсигурност! Ама като чистач! И се е родил през 1999 - 20 години след падането на бай Тошо, НО той има перфектните спомени за билетчето за транспорт от 6 ст. Спомня си подпалването на Партийния дом, Жан-Виденовата криза, хиперинфлацията... И е оставил всичко на локален носител... не в облак, а на домашните му компоти. За по-лесно. Защото е хакер! Зъл!
84
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЙДЕ СТИГА ГЛУПУСТИ, ПАК ХВАНАХТЕ, НЯКОЙ КОЛКОТО ДА СВАЛИТЕ ОБЩЕСТВЕНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ОТ ОВЦИТИ. ВСИЧКО Е СРАМ Е ПОЗОР, ХАКЕРА ЩЕ ГО ХВАНЕТЕ АМА ЗА МАКАРИТЕ
83
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега най-после светна ли ви лампата какви Смешници ви управляват ?
82
1
 
64
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Избягал затворник "маскирал" се с брада не можаха да го открият месеци, Чане го търсиха 2 седмици... Професионален хакер са заловили за 2 дена.... Я СЕ ДА СКРИЕТЕ БЕ, КОЙ ЛЪЖЕТЕ???
81
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Замунда" не спряха, НАП не спасиха, но хакера хванаха...Сега писма до 6 милиона потребители с уведомления, че данните им са публични както изисква законът, за да видим, че наистина законите се спазват. И без глупости от рода на масови изявления по ТВ. 6 милиона писма и имейли искаме, щото ако е обикновена фирма, това са правилата. А днес фирмите могат спокойно да освободят персонала отговарящ за GDPR... В следващите 5-6 години няма да е необходим...
80
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Второ.Тази атака е добре обмислена и перфектно изпълнена,не от юноша а от изпечен хакер с дългогодишен стаж,които се е възмутил от безхаберието на Държавата,позволяваща на мошеници с бели якички и на всякакви други техни "събратя" да правят милиони печалба,без риск на гърбът на бедния българин.
79
1
 
61
 
! Отговори
от СиднейАвстраляя преди 4 години
*** хванали са го бе! 2 компа и 2 лаптопа! Как да не е виновен бе, обикновените хора имат само по 1 бе! Заключете го тоя опасен престъпник.
78
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В страната, управлявана от Некадърници и Полуграмотници, всеки ден има весели новини.
77
1
 
60
 
! Отговори
UnrealBecko преди 4 години
"огромен ресурс" - друг път - огромно Ви е: безочието, наглостта, некадърността, кражбата, престъпността, лъжата, обществените поръчки като лост за източване на средства, схемите, банковите сметки, къщите за гости, апартаментите, палатите, колите, измамите и прочие... и задниците ви са огромни лъмтящи за още и още. Мога доста още да изброявам какво Ви е огромно и нищо няма да истински добродетел!
76
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е измама да ви замажат очите за машинното гласуване народе ,какви долнни хитреци ,затова сега го пускат като новина ,все едно видяхте ли народе как лесно се хаква машина ,Терминал 2 не мога да ги гледам вече как ехидно се подсмихва този Младен Маринов ,ама овцата им се върза на хакерството точно между дебатите за машинно гласуване.
75
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя набеден хакер да не се окаже 6 волтов и че не може да си пише името?
74
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се разбира за какво са го хванали или просто ги е срам да кажат!
73
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФЕЙК НЮЗ
72
1
 
60
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Нали беше дърт комунист недоволен от свалянето на Правешкия каскет ??? Чуди те се какви лъжи да измислите ! Истината е,че сами са си го организирали от ГЕРБ ,за да покрият паричните далавери на Баце и компания !!! Това е !!!
71
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да посоча,че ако е-майл не се "отвори"няма как да се развие "бацила" източващ данните.Второ,любопитни "гарги" алчни за аванта има във всяка държавна службичка.Та тоя младеж явно е отворил е-майла защото е съдържал примамлива "оферта",като например:-"печелите айфон.платете само 1$ за доставката."И този"специалист" неволно е отворил кутията на Пандора.И сега ще го"чепкат"до като си признае,че се е полакумил.А той горкия,просто е искал да направи подарък на съпругата си.