Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка

Възможен мотив е той да е искал да покаже възможностите си
Обновена: 17 юли 2019 08:41 | 17 юли 2019 08:33,
281
Арестуваха хакер за атаката срещу НАП – не е руснак, женен за българка
Снимка: Pixabay

Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, предаде Bulgaria ON AIR.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

"Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

Службите са иззели доказателства - лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

Още по темата

"С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП

Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

"МВР разполага с огромен ресурс, със специалист - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на "Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред "Нова тв".

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знам компетентността на съответните органи и на Явор Колев в частност, би било учудващо тоя тийнейджър да има нещо общо с цялата работа. Просто поредният от контингента, който ще обере пешкира за сметка на нашите руски приятели. Да не говорим, че проблемът по-скоро се корени в бруталната некомпетентност на държавната администрация и пълното нежелание да се инвестират пари в електронно правителство и свързаните с него сектори, като информационна сигурност. По-лесно е да се усвоява, а после някой бушон да опере пешкира и малкото Наковче да замаже нещата с репортаж. Познавам лично и Прес
109
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Система пробите от момче на 19 години и нещо!! Сега ще покажат и договора с ПУТИН с печат от Кремъл. Министрите на ГЕРБ ДЖУРКАТ файлове и/или ги обръщат. Няма да се учудя ако има ОБВИНЕНИЕ за масово ОТРАВЯНЕ чрез ИНТЕРНЕТ.
108
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия рязко ни заблуждават. Търсят спасение от кризата. Целта е да оцелеят, отново!Истината изобщо не е такава, не се хващайте.
107
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знам какви алчни продажни копИлета са тия в НАП 100% е продадена тая информация от вътрешен човек.Тия и майка си биха продали.
106
0
 
43
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Смехотворна кибер сигурност, пробита от смехотврорен хакер.
105
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трето.Един приятел,като си плащал сметката за телефона в офиса на един оператор,неволно, до като чакал на опашката станал свидетел на разговор между служител в офиса и един човечец с бели коси,как сметката му била надута до бежбожие от нерагламентирани в договора му"средства" чрез които му надували сметката(помпали я чрез тях).Служителя "учтиво" го изпратил за,"зелен хайвер"Тогава човече му отговорил,че ще опитапо друг начин.Явно,е че опита му е бил успешен.
104
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера беше от Москва, днес го арестували в Бусманци.Герберастки смешковци.
103
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 130Ти до сега срещал ли си някой в МВР, дето да разбира от каквото и да било?
102
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте го как ще хакне машинното гласуване....
101
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя може ли да EU да осъди НАП с глоба от 20 милиона евро или до 4% от оборота...
100
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не е белия хакер, на Барнито Ръбъл?
99
0
 
44
 
! Отговори
ЗВ преди 4 години
Нали го видяхте какъв корифей е министърът на правосъдието.
98
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Явор Колев милиционер ли е? Защото от ИТ нищо не отбира! Така го обясни, че се хванах за главата! Намерили файловете на компа му! Ами че те се въртят тук и там и всеки може да ги свали!
97
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както още вчера писах, този не е никакъв хакер, човек с елементарни познания, дето не го слуша главата.Подозирах и че е вътрешен за НАП, човек, но руската връзка повече ми харесваше...
96
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си хакерски програми с които можеш от всякъде да инсталираш каквото ти е кеф на всеки компютър.МВР- пикчърс, ГДБОП-ентъртейнмънт, епизод пореден от бозата.
95
1
 
53
 
! Отговори
ГЕРБ - помияри преди 4 години
Това малко на Холивудска боза взе да мяза. 20г. сополанко, бял и черен хакер, отдавна в бизнеса...Сега ще кажат, че "работното му място" е едно мазе пълно с техника, около него се търкалят пици и енергийни напитки, той е с карирана риза, мазна коса и акне, не е излизал от мазето с години и има проблеми с жените :)
94
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комисията за защита на личните данни е от ЕС.Това означава че нап ще бъде глобен 20 милиона евро .А това означава ще ги плаща народа .При тея ниски заплати от изтеклата информация в Русия. Се питатКак живеят пенсионерите и децата с толкова малко пари на месец.
93
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако е вярно това момче си направо за министърпредседателще го нучим да играе и футбол и тениса на про.то.тиите на банкянското няма да го учим
92
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Матлиале, съвсем те взеха за мезе....
91
1
 
59
 
! Отговори
IT преди 4 години
направи ли ви впечетление че "доказетелсвото" за това че хванатия е хакера е това че на компютъра си имал 57 папки с данни на НАПне е ли малко странно че самия leak който беше разпространен е точно с 57 папки ?не е ли малко странно че една медия "баз да иска" пусна линк към въпросния leak и сега има няколко хиляди ако не и повече компютри с въпросните 57 папкития ни вземат за яко тъпиза съжаление май не разбират че колкото повече говорят толкова повече личи колко са некомпетентни

Спонсорирани публикации