Трима астронавти пристигнаха на МКС навръх 50-ата годишнина от кацането на Луната

САЩ отбелязаха юбилея с партита, състезания, игри и концерти
21 юли 2019 07:30, Анисия Иванова
132
Трима астронавти пристигнаха на МКС навръх 50-ата годишнина от кацането на Луната
Снимка: БТА

Трима астронавти пристигнаха на Международната космическа станция рано тази сутрин, около шест часа след излитането си от космодрума Байконур в Казахстан, предаде ДПА.

Астронавтите излетяха от космодрума Байконур в Казахстан. Излитането им, което се излъчваше в реално време от НАСА, бе осъществено точно 50 години след деня - 20 юли 1969 г., в който стъпиха първите хора на Луната.

Италианецът Лука Пармитано, американският астронавт Андрю Морган и руският космонавт Александър Скворцов пристигнаха в орбиталната лаборатория по график след пътуване, продължило около шест часа.

И тримата имат военна кариера зад себе си.

Вчера Съединените щати отбелязаха 50-годишнината от стъпването на американски астронавти на Луната с партита, състезания, игри и концерти, съобщи Асошиейтед прес.

В космическия център на НАСА "Кенеди" астронавтът Бъз Олдрин показа на вицепрезидента Майк Пенс стартовата площадка, откъдето е потеглила неговата мисия "Аполо 11" към Луната през 1969 г.

В родния град на астронавта Нийл Армстронг в щата Охайо близо 2000 души участваха в състезанието "Бягане към Луната". Участникът в 10-километровата надпревара Робърт Роко, 54-годишен пенсиониран служител на военновъздушните сили, каза че стъпването на Луната на Армстронг и Олдрин е "може би най-историческото събитие в живота ми, може би и в живота на всички". 

"Аполо 11" е единственото събитие от 20 век, което има шанс да бъде масово помнено и през 30 век", каза вицепрезидентът Пенс. Той приветства Армстронг, Олдрин и третия астронавт от мисията Майкъл Колинс, както и всички 400 000 американци, работили неуморно за успеха на "Аполо 11", пише БТА.

Осемдесет и девет годишният Олдрин хвана ръката на големия син на Нийл Армстронг, Рик, когато Пенс спомена думата "герои". Армстронг почина през 2012 година. Осемдесет и осем годишният колинс не участва в церемонията във Флорида.

"Малко моменти в американската история предизвикват по-голяма гордост от мисията на Аполо 11", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в посланието си по повод Деня на космическите изследвания. Той обеща отново, че ще се стреми към изпращането на астронавти до Луната през идните пет години, след което следващата голяма цел ще бъде изпращането на американски астронавти на Марс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
О, свещена простота! КОЙ Е ПРОИЗНЕСЪЛ тези думи? И по какъв повод?П.П." О, свещена простота: НЕОБРАЗОВАНИТЕ вярват в тази ЛЪЖА. "А ИСТИНАТА направо прозира през лошо скроените кръпки. Нооооо, простаци*те се радват: АМЕРИКАНЦИТЕ ПЪРВИ СТЪПИХА НА ЛУНАТА! О, свещена простота!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велико събитие за цялото човечество!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са космонавти,астронавти няма от 8 години!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 58СССР не ги пратиха защото са българи за щото бяха се класираха за това. Хайде разберете малко къде са учили и тренирали. Между другото въпросните академии още ги има и нищо не ви спира да се запишете и да се класирате.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха-ха"непрекъснато" тръбене понеже е юбилей? Така е много е подозрително...
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 666И добре, че НАСА им плаща, че да има РосКосмос какво да прави все още :)
10
7
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Това непрекъснато тръбене за полетът към Луната е меко казано подозрително....
9
2
 
15
 
! Отговори
Дановски преди 4 години
Тук някой на шега или наистина питаше каква техника е откарала космонавтите на МКС. Пишещият статията не посочва подробности може би, за да не можем да схванем високласния тролинг на руснаците.В този така символичен за янките ден ракетата-носител "Союз ФГ" с космическия кораб "Союз МС13", точно по план, щатно и с точността на швейцарски чясовник, достави нова смяна от трима космонавти на МКС.
8
9
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 37 От такова добро здравеопазване при соца баща ми почина на 56г. Три години по най "елитните " болници и не можаха да му определят диагноза. На края се указа че е можело да бъде спасен, но беше късно.Та такива ми ти работи за миналото.Живей в настоящето и работи за бъдещето.Миналото няма да се върне.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее българския космически капацитет. Добре, че са коментарите, че и ние да научим истината за света :)
6
12
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До 1 31 Написал си глупости. Имам телевизор Санио закупен от Кореком през 92г,произведен в Тайван. Работи безупречно , чудесна картина и дистанционното е ОК.Я сметни колко години са.А предишния Електрон работи 5 мин. и дефектира. Всеки месец на ремонт.Болен си от социализъм човече. Вземай мерки.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова много космически агенции по света се занимват с изучаването на Луната, да не говорим колко спътника картографират повърхността и от ниска орбита :) обаче балканския капацитет си знае своето :) толкова сте смешни :)
4
12
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Браво на американците. Велика нация.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз да попитам само, че не става ясно от статията!С ракетата на Мъск ли са отишли или с някоя, друга, американска суперракета?Направо ще падна от смях. Хем ходили на Луната, хем от тогава се возят на руски ракети?! Е, как става това?!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хм
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес.бг, правите грандиозно шоу с тези новини последните дни, бих казал космическо. Отивам за пуканки и се връщам.

Спонсорирани публикации