Чатове, видео, показания... Прокуратурата срещу ТАД Груп

Прокурорите извадиха на показ част от доказателствата срещу фирмата
Обновена: 1 авг 2019 15:59 | 1 авг 2019 14:45,
192

Снимка: Прокуратура Пресцентър

Днес пресцентърът на прокуратурата публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването срещу ИТ компанията ТАД Груп, която е основният заподозрян за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите.

В съобщението  се казва, че доказателствата се огласяват с изричното съгласие на наблюдаващият прокурор и целта им е да подкрепят протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и двама от служителите във фирмата.

Още по темата
Първата доза доказателствен материал е съобщението, че разследващите са установили, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: " Ne se chistiiiii".

Файл с такова име стана известен преди известно време, когато имуществената декларация на съдията от Софийски градски съд беше публикувана без да бъдат заличени личните й данни и тези на семейството й - ЕГН, номера на лични карти и домашен адрес. Малко по-късно главният съдебен инспектор обясни, че изнасянето на личните данни на съдия Тодорова е просто пропуск.

Прокуратурата публикува и част от свиделски показания, без да изяснява от кого са предоставени те.

"Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи - И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти", гласи  едно от показанията.

Доказателственият материал, публикуван от прокуратурата продължава в цели 13 pdf файла. На тях са приложени стопкадри от видеокамерите в офиса на ТАД Груп, а прокуратурата твърди, че освен видеото са записвани и разговорите между служителите. Според описанието на държавното обвинение някои от тях на практика признават пред камерите, че са автори на атаката.

Следват снимките от телефона на Кристиян, които, според прокуратурата доказват предполагаемата му връзка със сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и личното участие на главния редактор Атанас Чобанов.

Тази теза беше развита още вчера от Специализираната прокуратура. Собственикът на сайта - Асен Йорданов, отрече абсолютно всички обвинения и каза, че никога не е познавал никой, който работи в ТАД Груп.

Показан е и чат между Кристиян Бойков и собственикът на фирмата Иван Тодоров, както и друг такъв - между Кристиян и някой си Иван Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специализираната прокуратура разпространи ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата от ДПС Делян Пеевски и адвоката му Александър Ангелов. Това стана, след като обвинението реши да докаже тезата си, че хакерската атака в НАП е направена от ТАД-Груп и разпространи СРС. Именно в него фигурират личните данни на тримата, което е тотално погазване на закона за личните данни.
103
4
 
17
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До ЧиновникРаботата на Прокуратурата не е да създава настроения в обществото във връзка с делата с които се занимава, тъй че, не, не си върши работата. Няма да коментирам самите изнесени "данни", които, освен че изглеждат абсолютно нагласени истории, са и реално в ущърб на самото разследване да бъдат изнасяни. Що се отнася до "нас на Запад", хубаво е да знаеш за какво говориш.
102
2
 
19
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Забравих да допълня нещо - действията на прокуратурата в този момент изключително ми приличат на "дадзибао". Още едно доказателство как ще изглежда цацаратурата под ЗЛОвещото ръководство на Гешев.
101
3
 
22
 
! Отговори
срам и резил преди 4 години
Друго нарушение е фактът,че разследващите за първи път официално разкриват огромна част от доказателствата,събрани в досъдебното производство.Тези факти би трябвало да фигурират само и единствено в папките на делото,но в опита на прокуратурата да замаже вчерашният скандал с изявлението на шефката на звеното поАнтитероризъм, от ведомството решиха да погазят законите на страната и да разпространят секретни данни.По силата на законите специалните разузнавателни средства са именно секретни данни.
100
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ход е изключително брутална атака срещу журналистите от сайта Биволъ и непримиримите от БОЕЦ. Днес прокуратурата на мафията публикува данни от делото срещу ТАД ГРУП за НАПЛийкс. Публикувани са и данни и се правят внушения за някакво съучастие на Биволъ в тази афера, едва ли не, като поръчители.
99
2
 
18
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Сата НДа. В правовите държави изнасянето на детайли по дела с висока обществена значимост се прави само когато детайлите са еднозначни и не създават настроения които могат да послужат за натиск. Воденето на кампании от Прокуратурата посредством изнасянето на детайли които предполагаемо уличават обвиняемите, е в унисон с действия от времена от които всеки порядъчен човек трябва да се страхува.
98
2
 
17
 
! Отговори
майко мила преди 4 години
Специализираната прокуратура разпространи ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата от ДПС Делян Пеевски и адвоката му Александър Ангелов. Това стана, след като обвинението реши да докаже тезата си, че хакерската атака в НАП е направена от ТАД-Груп и разпространи СРС. Именно в него фигурират личните данни на тримата, което е тотално погазване на закона за личните данни.
97
3
 
26
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Ще цитирам един адвокат :"Когато дойдат, идват подготвени и си носят всички необходими доказателства, за да не се налага да ги търсят в тъмното." Според гештапо/цацаратурата едни професионалисти, каквито твърдят, че са ТАД Груп са разговаряли открито пред камери, в чатове за киберпрестъпление ей така с лека ръка. Направо човек да не повярва колко удобно изглежда всичко за прокуратурата.
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, като гледам ЕГН-тата на прокуратурата, Авиора май празнуват рожден ден днес!Айде честити 48г.! Още много по толкова за всеки пеевски адвокат! :)
95
9
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До от Франкфурт ам МайнЗащо трябва да протестираме, когато прокуратурата си върши работата? Абе вие там на Запад, съвсем сте изтрещяли! Защитавате разни престъпници, кефите се на сексуални девианти, бежанците ви бият и таковат наред, а вие трупате плюшени мечета по площади и перони. Абсолютно неадекватно се държите.
94
7
 
8
 
! Отговори
Истински преди 4 години
Колко *** трябва да си, за да си продадеш д...цето за стотинки и после да се излагате по всички сайтове защитавайки банда червени психопати? къде ви е достойнството - или от село нямате такова? както и да е - и децата разбраха, че този *** от пловдив и криминалния му шеф са най-големите мошеници и обирджий. утре като пак ви прецакат - продължавайте да им се подмазвате. толкова *** народ, който си заслужава наистина разни деца да го клати
93
15
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Признанието, че по този начин са искали да си създадат клиенти, е лъжа. Искат да отклонят по-тежкото обвинение в атака срещу държавните институции, поръчана от външни сили. Тези хора са продажници ,терористи и предатели на собствената си държава.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невинен до доказване на противното - те и ония, които утрепаха приятелките си бяха невинни до доказване на противното, но нямам спомен някой да е роптал срещу изнасянето на факти по случаите с тях. Б.Г. иска да се знае всичко, но само когато фактите го устройват.
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кво стана с Дипломата на Боко Тиквата бе.Хакерите намериха ли я ?
90
10
 
7
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Недопустимо ли било?Ами аз, като засегнат от престъплението на тази фирма, смятам, че трябва да им свалят кожите от гърба с бичове, а не да ги пускат под гаранция.
89
4
 
13
 
! Отговори
Един от народа преди 4 години
Тъй, тъй! Ама съдиите нещо не припознават тази информация за доказателства.Гешев, напънете се повече, това явно не върши работа!
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а нещо за аварията на 6-ти блок в Козлодуй?...
87
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За каква съдебна такна говориш, няма такова нещо в правото.Всеки може да си изнася каквато иска информация, стига да е вярна.
86
5
 
9
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Анонимен 69За огромно съжаление си прав. Ще плащат всички българи. По-лошото е, че Прокуратурата води кампанийни действия както в най-добрите години на различни зловещи тайни служби. Това което става в България в момента е НЕДОПУСТИМО. Защо българите в България не протестират, не зная.
85
1
 
14
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Не знам автора на статията или говорителите на прокуратурата не стават за нищо, но словосъчетание "според прокуратурата доказват предполагаемата му връзка" нещо не са много издържани. Хем доказват хем предполагат. Най-важното е, че сървъра на розите е спасен. И то е спасен щото не съществува. Аз нямам нищо против хакера да си понесе наказанието ама що никой от държавата не си понесе неговото. Двама директори на отдели ги уволниха и след 3 месеца ще са в друго министерство. Това е отговорно.