Чатове, видео, показания... Прокуратурата срещу ТАД Груп

Прокурорите извадиха на показ част от доказателствата срещу фирмата
Обновена: 1 авг 2019 15:59 | 1 авг 2019 14:45,
192

Снимка: Прокуратура Пресцентър

Днес пресцентърът на прокуратурата публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването срещу ИТ компанията ТАД Груп, която е основният заподозрян за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите.

В съобщението  се казва, че доказателствата се огласяват с изричното съгласие на наблюдаващият прокурор и целта им е да подкрепят протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и двама от служителите във фирмата.

Още по темата
Първата доза доказателствен материал е съобщението, че разследващите са установили, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: " Ne se chistiiiii".

Файл с такова име стана известен преди известно време, когато имуществената декларация на съдията от Софийски градски съд беше публикувана без да бъдат заличени личните й данни и тези на семейството й - ЕГН, номера на лични карти и домашен адрес. Малко по-късно главният съдебен инспектор обясни, че изнасянето на личните данни на съдия Тодорова е просто пропуск.

Прокуратурата публикува и част от свиделски показания, без да изяснява от кого са предоставени те.

"Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи - И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти", гласи  едно от показанията.

Доказателственият материал, публикуван от прокуратурата продължава в цели 13 pdf файла. На тях са приложени стопкадри от видеокамерите в офиса на ТАД Груп, а прокуратурата твърди, че освен видеото са записвани и разговорите между служителите. Според описанието на държавното обвинение някои от тях на практика признават пред камерите, че са автори на атаката.

Следват снимките от телефона на Кристиян, които, според прокуратурата доказват предполагаемата му връзка със сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и личното участие на главния редактор Атанас Чобанов.

Тази теза беше развита още вчера от Специализираната прокуратура. Собственикът на сайта - Асен Йорданов, отрече абсолютно всички обвинения и каза, че никога не е познавал никой, който работи в ТАД Груп.

Показан е и чат между Кристиян Бойков и собственикът на фирмата Иван Тодоров, както и друг такъв - между Кристиян и някой си Иван Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BotoНещата не работят така. Ако дадена компания няма такава програма, не можеш да ги хакваш и после да искаш да ти стават клиенти. Това си е престъпление! За да не е престапление, даден клиент ДОБРОВОЛНО се свързва с теб с желанието да му бъде извършен пенетрейшън тест и си подписвате договор! Чак тогава може да го хакваш!
83
4
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Гешевтурата работи на високи обороти,може да скалъпи обвинение за всеки по негов образ и подобие.
82
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 87И как по-точно си 1000% сигурен, че доказателствата са изфабрикувани? ГолЕм разбирач си!
81
5
 
12
 
! Отговори
Boto преди 4 години
Тея от прокуратурата ги е напръскала пръскачката прем МС. Ама от тея доказателства кое ще мине в съда? Че са си търсили клиент като преди това са се опитвали да ги хакнат? Еми тва е световна практика? Да са искали откуп, че са ги хакнали? Еми не отивари са им казвали какво са открили. То и Google и Facebook имат такава програма казваш им, че си ги хакнал и ти плащат.Ne se chistiiiii пък е най-готино как пък му прехвърлиха и това сега той ще излезе виновен.
80
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000% съм сигурен, че това са изфабрикувани "доказателства", които няма да издържат в съда. Гледайте как прокуратурата се опитва да накисне Биволъ, че да спрат да ровят в калните им дела! КОЛКО ДОЛНО, НИЗКО. Това са магистрати, хора с предполагаем висок морал и съвест. Тъжна деградация, за няколко лева в повече.
79
3
 
24
 
! Отговори
ДО 81 преди 4 години
Прокуратура която дори не е чувала за съдебна тайна и разпространява доказателства наляво и надясно наистина е некадърна Но щом ветеринарите не могат да различат прасе от агне какво да очакваме от прокуратурата.
78
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
я да помислим даването на публичност на тези неща какво говори? Че Цацароцирка се опитва да създаде обществено мнение срещу "хакерите", защото състав на престъпление в техните действия няма?Сега си спомнете снимките и схемите които ни показваха от Цацароцирка как "убийците на Пеевски" са следяли ескорта, снимали са наблюдавали са....
77
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо в НАП са назначени идЕоти, можеха да назначат истински специалисти като Кристиян Бойков, когато назначаваш некадърници и шуробадажанаци логично е после и да има и несполуки. Който ги е назначил тези в НАП да поеме политическата отговорност и да си даде оставката.
76
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама па и тия са едни хакери, може ли половината доказателства да са от собствените им охранителни камери :))
75
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че адвокатите на ТАД Груп обикалят навсякъде да разправят колко е некадърна прокуратурата и колко са невинни те не виждам защо от прокуратурата да не пуснат част от уликите поне за да запушат устата на обвиняемите. При случая Иванчева беше същото прокуратурата такава, прокуратурата онакава пък накрая - зЕми тия 20 години
74
4
 
1
 
! Отговори
'сички се Вълну преди 4 години
Я им Яхнете комповете и дс се приключи тая мъка...
73
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хлапето чупи прозорците, а шефът му стъклар ги поправя. Така се прави американски бизнес в България.
72
2
 
4
 
! Отговори
'сички се Вълну преди 4 години
56. - Риби и аз това питах, но явно ти по- добре го изписваш?Откога улики се водят за доказателства?
71
2
 
9
 
! Отговори
Зайцев преди 4 години
Бойчето обеща да ни браньи нейното сос F16 !
70
7
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Хакваш огромни правителствени и частни сайтове и след това ги привличаш като клиенти .Същото каквото прави и гумаджията който разсипва кабарчета по пътя за да има работа,или стъкларя който чупи прозорците на хората .
69
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези доказателства не са ли за пред съда, защо ни ги завират пред лицето да ни кажат ето вижте какви страшни кибертерорсти. По-закон всеки е невинен до доказване на противното, още преди да е започнало делото и държвата вече е нарушила поне 3 закона. Незвасиматасъдебна система е пpедоставила доказтелствата на медиите Журналистите да гледат делото такава. Прав е Слави - няма такава държава.
68
2
 
23
 
! Отговори
Бял хакерист преди 4 години
Кристиян Бойков: "Пускай Пръскачката!"
67
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАПраво да полудееш. Евгения Станкова - шефа на "Антитероризъм", известна вече като Жени Пръскачката е решила да подкрепи с доказателства лийка на НАПоителни системи. Оказва се, че водоноските, с които се поливат тревните площи пред парламента били автономни сървъри, които лесно се хаквали с маркуч-флашка Ф20 и по този начин лийкнали личните данни на 5 милиона българи. Евгения Станкова предупреди, че благодарение на бързата реакция на нейният отдел и бил спярн опит за хакване на метерологичния сървър и това е осуетило намерението на хакерите да лийкнат психометричните данни на прокуроската кол
66
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад всички гадости които се случват в държавата търсете БСП, за власт са способни и хора да самозапалват.
65
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, хакери, хакери - питайте кака си Мая Манолова как се прави афера за сваляне на властта - на ръба на закона, но без да цопнеш (справка - Костинбродски бюлетини). А сега какво - и властта цяла, и пътеката към затвора постлана...

Спонсорирани публикации