Nonument – групата, която иска да запази Бузлуджа жива

Томшич и Брицелж Барага връщат към живота забравени места
1 авг 2019 18:47, Нели Христова
43
 Nonument – групата, която иска да запази Бузлуджа жива
Снимки: Reuters

Когато е едва на 14 години, Янко Върхунч прекарва всяка събота в Любляна, карайки парен локомотив. 

"Трябваше да се записваме,  да проверяваме всички вагони, а след това да разговаряме с работниците. Питах машиниста дали огънят е достатъчно силен и кондуктора, дали сме продали достатъчно билети “, спомня си вече 84-годишният мъж пред The Guardian.

Близо 30 месеца Върхунч и още 20 деца били готови да подкарат влака на така наречената "Пионерска железница“.

"Преместихме влака на централната гара в Любляна. Машинистът се оттегли и остави останалото на нас. И точно така, едно от децата падна на релсите и изгуби крак“, разказва възрастният мъж.

"Пионерската железница“ отваря през 1984 година. Тя е една от много, които Съветският съюз създава, за да поддържа интереса на младите към технологията и да ги подготви за бъдещите им професии на инженери. Но работи едва няколко години. До момента, в който Югославия не се отделя от СССР.  През 1954 г. е затворена напълно.

Днес от нея няма и следа, освен в спомените на няколко живи пионерчета.

"На нейно място има само велоалея“, казва Нежа Томшич, координатор в музея по История на влаковете. Тя и нейният колега Мартин Брицелж Барага са измислили нов термин за такива обекти – nonument (незнайци).

Това са архитектурни обекти и инфраструктури от 20-ти век, които са изоставени, нежелани или забравени.
Томшич и Брицелж Барага, заедно с международен екип от изследователи и артисти, създават  база данни с близо 120 такива места из цяла Европа, проучвайки карти и архиви в различни градове. Тази година те ще публикуват и книга.

Целта им е проста – да поддържат историческите монументи живи.

Една вечер, с помощта на фенери и звукова инсталация, Томшич и Брицелж Барага успяват да възстановят "Пионерската железница“. Група танцьори пресъздават влак, носейки светещи тръби, а зрителите чуват в слушалките си историите на живите пионерчета, като Върхунч.

"Какъв беше чарът на железницата? Че не познавахме нищо друго – можехме да се социализираме там, имахме толкова много приятели“, казва един от тях.

Фани Рижнар остава в парния локомотив до края.

"До десет вечерта стояхме там с ръководителя на гарата. Плачех през цялото време. Плачех докато се прибрах. А после и късно вечерта и заспах плачейки. Когато ми отнеха железницата, отнеха и част от мен.

"Пионерската железница“ следва съдбата на много монументи из цяла Източна Европа. Най-често, те се намират на места, преминали през силно политическо и социално напрежение.

"Те въплъщават определен вид конфликт, който все още живее в обществото и често заради това не са съхранявани.  - обяснява Брицелж Барага. - И често, както се случва в Югославия и някои други бивши социалистически страни, те са оставени на разрухата.“

Но преди да обърне поглед към Източна Европа, дуото, чиято група носи името Nonument, вдъхват живот на изоставен фонтан в Балтимор, Мериленд, на площад "МакКелдин“. Той става основно място за сбирки на протестиращи, след като е отворен през 1982 година. Група от чернокожи жени протестират там в продължение на седмици през 2001 година, а през 2011 г. там се провеждат протестите след смъртта на Фреди Грей. Години наред общината крояла планове да го разруши. През 2015 г. решението било взето.

Лиса Морен, професор по визуални изкуства в университета в Мериленд, била една от многото активисти, които се противопоставили на решението за разрушение на фонтана. Заедно с Nonument тя интервюирала хора, за да събере спомените им за емблематичното място. Групата пък пресъздала фонтана с 3D модел.

През 2016 година, монументът бил официално разрушен, но благодарение на интервютата на морен и 3D модела на Nonument е създадено приложение, което може да покаже на всеки, как е изглеждало мястото и да разкаже историята му.

"Важно е да се знае, че Балтимор е имал малко парченце модернизъм през 20-ти век. Тези неща наистина избледняват в паметта. Хората забравят, че е бил тук“, казва Морен.

Следващият проект на Nonument е Бузлуджа

През пролетта Томшич и Брицелж Барага пристигат в страната ни, за да документират причудливия монумент, изоставен в началото на 80-те. Помага им и група експерти от Кипър.  Те фотографират паметника и земята около него с дронове и сканират с лазери интериора. Използвайки процес на проучване и събиране на данни, известен като фотограметрия и много мощни компютри, групата, ръководена от Георгиос Артопулос, ще създаде дигитален модел на паметника, който ще може да бъде пресъздаден с очила за виртуална реалност и смартфони.

Въпреки охраната, която трябва да предотвратява разграбването на Бузлуджа, паметникът се разпада. Силните ветрове и снежните бури ускоряват процеса.

"Моята специалност е архитектура и съм виждал много бетон през живота си. Но това беше бетонът в най-лошо състояние, който някога съм виждал. Не можеше да издържи на условията на средата“, казва Артопулос.

Тази есен Nonument ще направят своята артистична проява на Бузлуджа, а по-късно ще бъде пуснат и виртуалния модел на монумента.  Нито Томшич, нито Брицелж Барага са сигурни, че паметникът ще бъде запазен, но се надяват, че работата им ще помогне да се съхрани историята на мястото.

"Дори и да бъде унищожено, както се случи с фонтана в на МакКелдин, ние ще сме го съхранили дигитално, така че хората все още ще могат да виждат тази красива структура“, казва Брицелж Барага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"""Пионерската железница отваря през 1984 година. Тя е една от много, които Съветският съюз създава, за да поддържа интереса на младите към технологията и да ги подготви за бъдещите им професии на инженери. Но работи едва няколко години. До момента, в който Югославия не се отделя от СССР. През 1954 г. е затворена напълно.""Ама каква е тази глупост.Отваря 1984-затваря 1954Прочети още на: https://dnes.bg/index/2019/08/01/nonument-grupata-koiato-iska-da-zapazi-buzludja-jiva.418230
40
3
 
4
 
! Отговори
асдаа преди 4 години
До АнонименДрън, дрън, дрън... Тогава имаше евтин, почти безплатен обществен транспорт и колата беше по-скоро гъзария.На почивка се ходеше редовно - всяко лято на морето (не на сегашния бетон) и често с Балкантурист.А сега караме огризките на запада - това дето е било за претопяване.
39
2
 
3
 
! Отговори
асдаа преди 4 години
До АнонименГрешка. Днес пари имат престъпниците - крадци, бизнесмени, политици...
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закрити над 1000 училища в последните 30 години.
37
2
 
5
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
До ДемокрациятаПака лъжа от един професор агент на ДС .Сега имаш интернет и можеш да разбереш всичко по целия свят ,земи та малко почети и земи та хвърли учебниците по политикономия или томовете на живков с които си украсил секцията си.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес при демокрацията само мързеливите и некадърните нямат пари, умните и кадърнити имат пари и живеят при висок стандарт на живот. Демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по-добра.
35
5
 
3
 
! Отговори
Демокрацията преди 4 години
Първо място по смъртност в света.
34
0
 
0
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
До АнонименПродължителност на животаРусия 62България 74,8Германия 78САЩ 82Това са данните от преди 20 дена.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължителност на животаРусия 62България 67Германия 78САЩ 82
32
1
 
5
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
До АнонименЗа здарвеопазването.Нямаше по корумпирана и бездарна лекарска помощ.Имаше само един антибиотик ,мислая че беше тетрациклин но може и бъркам.Нямаше право да се лекуваш в болница извън местожителството и тука вече се почвеше с прасете,мезета,търсене на уисики с връзки,тоблерони,шилета и всчичко каквото произвеждаше лошия запад.А пък да станеш професор и да не си партиец е мисия невъзможна.Даже си създадоха и правителственна болница ,селяците.Доктор ми каза вила с антиб. си направих.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването преди 1989 - безплатно, ама чист касаплък. Операция от апандисит - 1 седмица лежиш в болница.Сега - на следващия ден си у вас и на крака. Е, така е, ще трябва да се бръкнеш 1000лв ако не си осигурен.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Куба продължителността на живота е колкото в Дания и САЩ, дори някои статистики посочват малко повече за Куба от Дания.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 2,7 милиона работещи бедни.
28
1
 
5
 
! Отговори
Демокрация преди 4 години
Имаш пари - ходиш на лекар. Нямаш пари - пиеш липов чай.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В най-бедната държава на ЕС минималната заплата е 280евро.В комунистическа Куба - 12$, в комунистическа Венецуека - 2$, във великата Русия - 120евро.Това са числата.Факт.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма хората нямаха жилища, а при демокрацията си купиват мезонети с асансьори на цени 5 пъти по ниски от пазарнита.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма хората нямаха коли и не ходеха на почивка, едва след 1989та година започнаха да ходят на почивка, а при демокрацията всеки върти западна кола и хората правят тапи по магистралите като излизат на почивка в чужбина.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването преди 1989 беше стържеща зъболекарска машина с ремъци (още настръхвам като си спомня) и живачни пломби.Дотук беше безплатното. Ако си по-заможен, за твоя сметка можеше да си направиш златни коронки. Беше доста престижно.
22
3
 
2
 
! Отговори
Демокрацията преди 4 години
Намалява раждаемостта, расте смъртността, влошава се възрастовата структура на населението, опасно висока е емиграцията. Намалява и застарява населението и работната сила с всички негативни последствия. Продължителността на живота остава много по-ниска от средната в Европа. Българските заплати и пенсии са най-ниските в ЕС. Условията за труд са лоши. Рязко намаляха доходите и потреблението на домакинствата. Нарасна бедността. Изостри се доходното неравенство то е между най-големите в ЕС.

Спонсорирани публикации