Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята

Рационално използване на почвата също би ни помогнало
10 авг 2019 10:52, Нели Христова
108
Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята
Снимка: Reuters

Климатичната криза вреди на способността на земята да издържа човечеството, твърди доклад на ООН, изготвен от някои от най-добрите световни учени. Суша, ерозия на почвата, пожари - всичко това е провокирано от покачването на температурите. Ако градусите продължат своя ход нагоре, обработваемата земя на много места ще стане неизползваема, което ще доведе до миграция, глад и нови конфликти.

За да не се стигне дотам, човечеството трябва да предприеме сериозни мерки, които включват преосмисляне на използването на земята и промяна в хранителните навици, предупреждава Междуправителствената експертна група по климатичните промени, цитирана от БТА.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата настояват за бързи действия срещу изтощаването на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор.

Сред мерките, които трябва да бъдат взети, са по-малко разхищение на храна и ограничавене на яденето на месо. Хората ще трябва да започнат да обработват земята по-разумно и да засаждат повече дървета. Оказва се, че биоенергията няма да ни помогне в борбата. Учените съветват още хората да преминат към растителна диета.

Делегациите на 195 страни-членки на организацията Междуправителствена експертна група по климатичните промени проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Казано иначе - как затоплянето оказва влияние върху земите, предназначени за земеделие, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.

"Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне", заяви климатоложката Валери Масон-Делмот. По думите й земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск. Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада.

"При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени", поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
16
 
! Отговори
хах преди 4 години
Има няколко неща които не се споменават. Животните, или поне гледаните в нормалните ферми такива, оползотворяват бедни земи - пасища, на които не могат да се гледат други култури, обогатяват хумусния слой и пречат на запустяването.Отглеждането на култури по традиционният начин е свързан с химическата и петролната индустрия - торене, фунгициди, пестициди, хербициди и съответно със значително замърсяване.Освен това животните са по-трудни да се патентоват както сега семената...
70
2
 
13
 
! Отговори
гост преди 4 години
пасете трева за сега още е законнно след това минаваме на фотосинтеза а след това .......................
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2028-2032 год.Хайде, и с разумната планета почнахме. Ако беше разумна, нямаше да позволи изброените безобразия. Хората не са разумни, там е проблема.
68
2
 
11
 
! Отговори
2028-2032 год. преди 4 години
Тогава Земята, която е разумна, ще изчисти човечеството до около 300 000 000. Това го предричат както и учените, така и хора, които могат да надникнат в бъдещето, например Сл.Севрюкова и Едгар Кейси. Не може да тровим природата, да правим оръжия с мисъл за изтребление и да искаме всичко да е О.К.
67
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ivailoАми стани и ти учен. Тогава и ти ще можеш да пишеш такива доклади. Дали ви харесва или не, хубавото е, че мнението на учените обикновено се зачита при глобалното планиране. А вашето мнение съответно няма да се зачита опитват се хората, но вие се дърпате и плюете. За съжаление основната част от населението е необразована, и тази част ги създава тези проблеми. Хората получиха благините на цивилизацията наготово, без да са готови да ги използват разумно. И после учените ви били виновни
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер храни - семена чиа - 49лв 100гр.Годжи бери 100гр - 50лв.Хималайска сол - 50 гр - 20лв.Я се стегнете малко ..
65
1
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Още малко и ние сме на път да се отървем от месото ! Лани от овчето и говеждото ,тая от свинското ! Слава на ГРОБ и стопанинът МУ !!!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дявола в филма адвокат на дявола го каза суетата ми е любимия грях
63
4
 
12
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
А колко от тия "учени", дето са написали тоя поръчков доклад не ядат месо ??
62
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята просто е пренаселена, оттам идва целият проблем. Погледнете графиките на демографския прираст в световен мащаб за последните 100 години. Населението расте в геометрична прогресия. Как няма да има изтощаване на ресурсите на Земята?
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потреблението ще затрие света и водеща роля има сащ след това са жените с по сто чифта обувки
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събират се едни влиятелни хора на едно хубаво място, решават колко е вредно да се яде и накрая сядат на една отрупана с храна маса, за да докажат вредата от храната!
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Яжте зеленчуци и плодове!"А забравяте ли как идват до нас? Много от тях внасяме от чужбина, използваме огромни кораби. А свинското пътува по-малко от 100 километра.
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56И какво, като намалим населението? Нали пак ще започне да се увеличава и ще се стигне до същото положение? Хората ви обясняват, как може да стене, без да се налагат такива мерки, вие си знаее своето - учените по подразбиране били платени, за нищо не ставали, ООН било еди какво си. Нищо добро няма да постигнете така, няма дори и да разберете света, в който живеете.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планетата ще я спасим с една малка ядрена война, която да намали населението наполовина, особено в гъсто населените Индия, Китай, Централна Африка, Южна Америка. След 100 г, като понамалее радиацията, ще ги заселим наново.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 57 Какви 100 милиона години човечество още, бе брат?Няма да има хора след 10 000 години най- много заради глобалното затопляне.При температура 80-90 градуса ще живее ли човешко същество?
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да спасим планетата си? Що за глупост?????Планетата Земя ще я има още 5 милиарда години докато Слънцето не се разшири и да я погълне след което да се пръсне и да се самоунищожи. А хората и животните няма да ги има на тази планета отдааавна отдааавна( 4,9 милиарда години казват учените) преди този процес.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото решение за планетата ни е да намалим населението драстично.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синска плешка от К..ланд ,няма вкус - гумена подметка ..
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия май идва от лабораторията на завряния ни зет

Спонсорирани публикации