Защо котките са като визитка на Турция? Тя ли е прародината им?

Отначало те се използвали за борба срещу гризачите
12 авг 2019 17:15, Елка Василева
46
Защо котките са като визитка на Турция? Тя ли е прародината им?
Снимка: архив, Reuters

Често в разговор приятели и колеги от чужбина, особено тези, които за пръв път посещават Истанбул, са ме питали защо има толкова много котки по улиците на мегаполиса. Наистина ли турците много ги обичат, откъде идва тази обич, какво се прави за тях, къде живеят, как се изхранват?

Сигурно няма друг град в Европа, в който необезпокоявани от хората и превозните средства да се разхождат по улиците толкова много улични котки, пише Нахиде Дениз за БТА.

В Кадъкьой, който бе включен сред "50-те най-колоритни квартали на света" и е посещаван от над половин милион души дневно, котките си влизат свободно в заведенията, сядат на ниските табуретки по тротоарите досущ като клиенти или дремят в лятната жега пред вратите на къщите.

Обичайна гледка по улиците са паничките с вода и храна, не липсват и къщички, оцветени в различни цветове, за подслон на уличните котки. "Stray Cat" се нарича един от популярните хотели в Истанбул. В разговор с турци те ще ви впечатлят с познанията си за живота и навиците на котките, нещо, което може да направят хора, които обичат четириногите животни, представляващи един вид визитната картичка на турците.

Много причини - от фетишизирането им в исляма като свещени животни- религиозни текстове разказват за привързаността на пророка Мохамед към котките или как едно котка го е спасила от змия, до манталитета на турците се изтъкват като причина за слабостта или привързаността на турците като цяло към котките.

Много разпространена е легендата, която гласи, че "ако убиете една котка, за да ви прости Аллах, ще трябва да построите една джамия".

Тези дни се прибави и още едно твърдение, което за разлика от другите има научна стойност. Учени, анализирали ДНК на котките, твърдят, че прародината им е Турция.

Според учените преди 10 хиляди години започнало разселването на котките от днешните земи на Турция към всички континенти на света без Антарктида. Твърди се, че отначало котките се използвали от земеделските стопани за борба срещу гризачите. Около 2500 години преди новата ера котките достигат до остров Кипър.

Вероятно този факт предопределя огромния брой на котките, които обитават двете части на разделения остров, като надхвърлят в пъти населението и на едната и на другата част. Въпреки че островът е разделен вече близо половин столетие, привързаността към котките и грижите за тях са обща черта на жителите им.

Пак според учените в последвалите столетия чрез хората котките се преселили в България и Румъния, а също в Египет.

В Османската империя котките са били на особена почит заради унищожаването на гризачите, размножили се много особено след построяването на канализацията на града.

В османските дворци живеели ценни породи, служели за талисмани или дошли като ценни дарове.

След разпадането на Османската империя четириногите обитатели на сараите и кьошковете плъзват по улиците, настаняват се в джамиите, в заведенията, превръщат се в талисмани, формират у жителите на града едно присъщо само на мегаполиса отношение към котките. За разлика от днешните жители котките може да се каже, че са по-късметлии, защото живеят по-охолно, и да търсите, няма да откриете мършави котки край Босфора...

Мнозина помнят снимката на американския президент Барак Обама при посещението му през 2007 г., в "Света София" с котката талисман на 15-вековния храм, която обиколи света и създаде един непознат дотогава имидж на Истанбул.

През 2017 г. един турски документален "Кеди" /котка на турски/ предизвика истински фурор, тъй като чрез една трогателна история авторката Джейда Торун разказа за бездомните котки на Истанбул и хората, които се грижат всеотдайно за тях. Филмът събра 2,7 млн. долара приходи в САЩ и бе обявен на трето място за най-гледан чуждестранен документален филм.

Сайтът Истанбулските котки във Facebook има над 66 хиляди потребители, в него може да се прочетат от интересни по-интересни котешки разкази, разкази на хора, които отглеждат десетки животни, живеят и се грижат за тях. В Instragram стотици хиляди снимки са запечатали фантастични пози на четириногите любимци, много от които имат славата на звезди като от екрана.

Изродиха котка с цезарово сечение!

Новината дойде от Университета Юзюнджю йъл в град Ван, чийто символ е елитната порода Вански котки, които са под закрилата на местните власти. Към университета е създаден Център за проучване и разпространение на ванските котки.

Екип начело с проф. д-р Абзуллах Кая преди няколко дни е извършил операция с цезарово сечение, за да изроди котката Назлъ, която се сдобила с десет котета.

Според учения това е първата интервенция с цезарово сечение, извършена върху котка в 20-годишното съществуване на Центъра.

"Това беше изненада за нас и същевременно бе постигнат рекорд, защото една котка обикновено ражда четири, най-много до седем котета. Много трудно е за майката-котка да храни едновременно 10 рожби, поради което прилагаме специална програма за отглеждането им, дадохме ги на други котки да ги кърмят", каза ученият.

Турската ванска котка е една от най-нежните и красиви породи домашни котки. Те имат грациозни тела, покрити с копринено мека бяла козина, която единствено на главата и на опашката е червено-кафява. Очите им могат да бъдат сини, оранжеви или разноцветни, като комбинацията бяла козина и сини очи не води до глухота.

Цената на отделно животно достига до 15 хиляди турски лири.

През 2004 г. в Турция бе приет закон за домашните животни, който гарантира живота на котките в града и улеснява жителите в грижите за тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Турциякотки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
33
 
! Отговори
Божият син преди 4 години
Каква поредна анадолска драма, котките може би, кучетата едвали, кюрдите никога, ха-ха-ха, лицемерни ***.!.
41
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛЪВОВЕТЕ НА ШИПКА!И на Шипка турците са се помислили за тигри, но са бягали като овци... - така е по- точно.
40
1
 
38
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименТурските племена не са дошли в Анадола на гола поляна. На тези територии първо е съществувала държавата на хетите, там са живели тракийски племена, имало е гръцки градове - колонии, Персия, държавата на Александър Македонски, римската империя, Източната римска империя (Византия) и чак след това се появяват турските племена.
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, то трябваше да се предположи, че авторката на статията ще се казва Нахиде Дениз или подобно.
38
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Също да напомним, че Истанбул не е в Европа, а една част от него (по-малката) е в Европа.
37
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция не е родина на нищо. Както знаем, това е страна, основана преди няколко века от полудиви малоазиатски племена, заграбвали с екстремно насилие чужди територии и затривали местните култури. Каквото не са успели да затрият, показват днес като свое. Та да напомня, че домашната котка съществува от доста преди това и ако имате предвид, че част от Персия е била част от Османската империя, то така и го изразете.
36
9
 
32
 
! Отговори
ЛЪВОВЕТЕ НА ШИПКА! преди 4 години
И на Шипка а,муджите са се помислили за тигри, но са бягали като овци...
35
0
 
39
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
До Анонимен 29,а истинската родина на българите е Средна Азия,история кво да се прави
34
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от коментар номер33 - 34:Котките са били взети от Египет и Константионопол. Котките успяли да унищожат змиите и да ограничат броя им на остров Кипър.
33
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от коментар номер 34:Днес манастира свети Николай" Котешки" приютява близо 100 котки. Те били заселени там още при създаването на манастира от основателката си. Преданието разказва, че островът, подложен на продължителна суша, бил завзет от отровните влечуги и много хора напускали дори домовете си, за да се избавят от тази напаст. Св. царица Елена заповядала на Кипър да бъдат докарани 1000 котки, които били заселени около манастира, и те внесли ред в разпространението на змиите.
32
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Кипър котките също са добре обгрижвани, но не и издигнати и идолоизирани в култ.За любознателните читатели и форумци мога да напиша следната история.На остров - държава Кипър, близо до град Лимасол има един хубав манастир, в чест на свети Николай Чудотворец, нарична още и свети Нколай " Котешкия". Този манастир се намира на полуостров Акротири и е издигнат през 4 в. от самата света Равноапостолна царица Елена ( майка на свети Равноапостолен цар Константин I Велики).
31
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да уточня,че преди Турция,Персия и Византия са владели тези територии.А иначе са преписали качествата на котката,които са били почитани в Египет.
30
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция котките са много добре обгрижвани. Общо взето турците се опитват да крадат нещо, което принадлежи на гръко - тракийския - римския древен свят, както и на Гърция.
29
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За първи път котките са овековечени в древен Египет и там се считат за свещени животни,защото предпазват реколтата и дома от мишки,построен и е храм на богинята котка в Египет!Оценявам отношението на турците спрямо котките,котките не вредят никому,те са полезни.
28
6
 
33
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Ми тази Нахиде Дениз да отиде в Италия или Гърция и да види дали там котките са по малко и да види дали на влизат в заведенията и дали хората не ги хранят. Писаните се разхождат спокойно, сити и охранени.Аман от турски шовинисти.
27
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скапаните *** и мюсюлмани са взели идололизирането на котките от Древен Египет. Котките в древен Египет са били на прекалена почит и идололизиране, а не трябва да става така, като при положение, че тези мустакати котки просто си вършат ( без да осъзнават) работата си - те са програмирани просто да изтребват гризачите , мишките и змиите.
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не! Но...Да сте видяли ,1 турска серия без улична к от за
25
2
 
35
 
! Отговори
само от Мерак преди 4 години
До Анонимен22 от 1352 год до 1878год под чий гнет бяхте Господин Всезнайко впрочем робе?! 5 veka Robuvahte na neızvestno nıyakvo pleme lı?!
24
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос: Преди 1923г котки имало ли е?
23
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералесСамо в Австралия не е имало котки,те са внесени от хората. Осевн персийската ,ангорската също идва от земите на Персия и Турция.

Спонсорирани публикации