Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!

Политици реагират с ужас на идеята на американския президент
16 авг 2019 21:30, Нели Христова
313
Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!
Снимки: Reuters

Доналд Тръмп може и да иска да купи Гренландия, но Дания изобщо не е съгласна на тази сделка. Всъщност, местните смятат, че е ужасна идея.

Според информация на Wall Street Journal, Тръмп имал желание да купи Гренландия, тъй като Дания имала сериозни финансови проблеми. "Какво мислите, дали ще се получи?“, питал той на един работен обяд веднъж.

"Отворени сме за бизнес, но не сме за продан“, категорично заяви външният министър на най-големия остров в света Ане Багър пред The Guardian.

Още по темата

"Бих казала "Не, благодаря“, отсича депутатът от втората по големина партия в Гренландия Ая Ларсен пред в. Berlingske. Тя също така се „чувства неудобно и леко притеснена, че някой може да си помисли такова нещо“.

По думите й, за Гренландия ще е най-добре да остане с Дания, а защо не и да получи независимост някой ден. По-голямата част от населението подкрепя идеята, въпреки че не е много ясно как държавата ще се справи без подкрепана на Дания.

"Навярно някои хора биха си казали, че това е добра идея. Но мнозинството, включително и аз, тъй като съм живяла в Америка, предпочита да има връзка с Дания, отколкото със САЩ“, обяснява Ларсен. Попитана дали все пак не е поласкана, че Тръмп има интерес към земята, тя е категорична: "Ако го блазни само геополитическото ни разположение, а не самата държава, то... не, изобщо не съм поласкана.“

80% от 2 175 600-те квадратни километра площ на Гренландия са покрити с лед. 56 хил. души, които обитават острова са съсредоточени главно край крайбрежието и столицата Нуук. Въпреки че е автономна, Гренландия все още зависи от решенията на Копенхаген относно своята армия и външните работи. Именно поради тази причина, властите в Дания реагираха с ужас, когато чуха за идеята на Тръмп.

"Това трябва да е първоаприлска шега... но много извън сезона“, написа един от министрите в Twitter.

Сьорен Есперсен от националистическата партия заяви, че ако "думите на Тръмп не са шега, а истина, то това означава, че той вече напълно е полудял“. "Идеята, че Дания ще продаде 50 хил. души на САЩ ей така е просто налудничава“, категоричен е той.

"Ужасна идея“ и "Най-абсурдното нещо, което съм чувал през живота си“, са само част от негативните реакции на политиците в Дания.

Пернил Скипър от Зелено-червения алианс каза, че „само фактът, че Тръмп мисли, че може да купи цяла държава с нейните хора, говори много за него“.

"Гренландия е на гренландците. Това не е 19-ти век. Не се продаваме!“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 216Ти освен, да се смееш над беге, за нещо друго става ли?
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички останали > България
196
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей умнико, това доколкото знам е информация на Вашингтон Поуст. Какви руснаци какви пет лева. -Линк към такава информация на Вашингтон пост, ако обичаш, ?
195
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре са знаеши, че Аляска е ценна, но не са имали сили да я задържат. По онова време даже Япония ги е биела като маче у дирек.
194
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 214 Наистина някои хора са много упорити в простотията си - явно няма как да се отървем от това и само ще стискаме палци от такива никога нищо да не зависи на този свят защото иначе е възможно той да престане да съществува. А сега се наслаждавайте. Ти ,*** или подобните ти сигурно ще повторите това поне още сто пъти. Чети, народе, и се весели. Ако изобщо е смешно.
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Руснаците просто не са смятали Аляска за ценна, а просто за една пустош далеч от Русия.,която им е в тежест и са нямали нищо против да се отърват от нея. Пък и тогава тези неща са били възможни. Де да бяха знаели това, което знаят днес. Щяха да я продадат когато ония си видят ушите. А днес да продаваш чужди територии звучи налудничаво и страшно унизително и обидно. Защото политическата карта вече е създадена - окончателно и безвъзвратно.Който има други помисли - наистина е луд
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България може само да се препродаде.Нека наддаването започне сега.
191
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Няма значение за какви се мислят. Просто тази територия е тяхна. И с това въпросът е приключен. Нека по тази логика Тръмп върне Тексас на Мексико. Ще го направи ли? Друг път. Така че това мислене мистър Тръмп да си го завре не знам къде. Днес никой не може да прекроява политическата карта както му скимне. Това е недопустимо.
190
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 207 Добре бе. Ама не предлагай България, тоест и мен. Не ме притежаваш. *** и продай себе си, щом ти харесва да си роб. Но такива като теб да говорят от името на България са такива невъзможни наглеци че просто нямам думи. Или по - скоро невероятни простаци, които парадират с простотията си сякаш е златен ланец. Уви, вече по - голямата част от народа сте такива. Много жалко.
189
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 208 Ей умнико, това доколкото знам е информация на Вашингтон Поуст. Какви руснаци какви пет лева. Ей това мразилниците на Русия сте много .., бе. даже американците изпростяха и заявиха в един от най - важните си вестници че руското ГРУ инспирирало хакерските атаки срещу българското данъчно. Не си ли давате сметка колко сте смешни? Явно не. И сигурно няма да си дадете. Затова няма да ми се обиждате - не ви обидила аз.
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Изобщо никой не го интересува цената на Америка.. Тези наглеци минават вече всякакви граници. С избирането на Тръмп лъсна истината за това, какво представлява по - голямата част от Америка - пълни *** и задръстеняци отявлени расисити пък да не говорим за многобройните секти - по сто на квадратен километър. това ли е тя - великата нация? Друг път.
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен Гербераст ,преди да плюеш ,вземи прочети нещо или поне погледай новините по ТВ.Покажи ми къде точно Тръмп е отправил такова предложение?Не да ми показваш фалшификациите на руските телевизии?САЩ имат огромна авиобаза в Гренландия, имат огромна радарна станция в Гренландия, от която следят Мурманск и Архангелск (базите на руските подводници) и Нова земя (ядрен полигон), всичко е отдавна уредено.Та, ако все пак е решил да си закупи острова, къде и кога е предложил?
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щях да предложа България. Ама те вече я купиха. Политиците също.Народа не ще да се продава. Това е проблема обаче всичко да е ок.
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Без коментарЗначи твоят коментар е много интересен на тукашните модератори а моят коментар за човешката простотия просто бе изтрит. Защото това твоето не е без коментар, напротив коментар си е и още как. Да не говорим за тоя когото коментираш. Сигурна съм че подобни биха продали и майка си. Няма да се учудя изобщо. И какво му е тук смешното така и не проумявам. Направо си е трагедия. Но на теб ли да го казвам. какво разбираш ти? НИЩО.
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хюго Бос Виж какво, какво ще правят датчаните с тази територия си е тяхна работа. Могат да заселят и марсианци там ако пожелаят. Това е ТЯХНА територия а не на Тръмпи и компания. Никой в днешно време не може да купува чужда територия, без значение какви са мотивите. Това е нагло и просташко. Не мога да ви разбера вас апологетите на Америка. Ако Тръмп изсере едно голямо *** насред Белия дом сигурно всички ще му ръкопляскате. Ето това е да си класен гъ...лизец.
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 199Наистина , много си прав. Тръмп е егати наглото ***. Моля не трийте думичката.
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Тръмп наистина не е с всичкия си. Как изобщо му е излязло от устата подобно нещо.? Май забравя че не сме в 1867 г., и хората отдавана знаят интересите си. Не стига че страшно унижава датчаните, ами ги мисли и за ***. Алчен наглец. Ужас! И то защо - защото не може да преглътне че Русия е сила в далечния север.И какво - давай да дъним датчаните. Но както е казано, рибата се вмирисва откъм главата.И това ще им излезе солено на американците. Не само Близкият Изток, и Европа ще ги намраз
181
0
 
2
 
! Отговори
Без коментар преди 4 години
До Анонимен 186ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАААААААААААА................
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
196Тяхното разбиране за финансови проблеми е далеч по-широкообхватни от нашето елементарно миии нема пари. Затова и финансовият им резерв е повече БВПто ни, а са на 40% от територията ни ...
179
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мой си плати наема на панела, ама коментира геополитика ....

Спонсорирани публикации