Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!

Политици реагират с ужас на идеята на американския президент
16 авг 2019 21:30, Нели Христова
313
Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!
Снимки: Reuters

Доналд Тръмп може и да иска да купи Гренландия, но Дания изобщо не е съгласна на тази сделка. Всъщност, местните смятат, че е ужасна идея.

Според информация на Wall Street Journal, Тръмп имал желание да купи Гренландия, тъй като Дания имала сериозни финансови проблеми. "Какво мислите, дали ще се получи?“, питал той на един работен обяд веднъж.

"Отворени сме за бизнес, но не сме за продан“, категорично заяви външният министър на най-големия остров в света Ане Багър пред The Guardian.

Още по темата

"Бих казала "Не, благодаря“, отсича депутатът от втората по големина партия в Гренландия Ая Ларсен пред в. Berlingske. Тя също така се „чувства неудобно и леко притеснена, че някой може да си помисли такова нещо“.

По думите й, за Гренландия ще е най-добре да остане с Дания, а защо не и да получи независимост някой ден. По-голямата част от населението подкрепя идеята, въпреки че не е много ясно как държавата ще се справи без подкрепана на Дания.

"Навярно някои хора биха си казали, че това е добра идея. Но мнозинството, включително и аз, тъй като съм живяла в Америка, предпочита да има връзка с Дания, отколкото със САЩ“, обяснява Ларсен. Попитана дали все пак не е поласкана, че Тръмп има интерес към земята, тя е категорична: "Ако го блазни само геополитическото ни разположение, а не самата държава, то... не, изобщо не съм поласкана.“

80% от 2 175 600-те квадратни километра площ на Гренландия са покрити с лед. 56 хил. души, които обитават острова са съсредоточени главно край крайбрежието и столицата Нуук. Въпреки че е автономна, Гренландия все още зависи от решенията на Копенхаген относно своята армия и външните работи. Именно поради тази причина, властите в Дания реагираха с ужас, когато чуха за идеята на Тръмп.

"Това трябва да е първоаприлска шега... но много извън сезона“, написа един от министрите в Twitter.

Сьорен Есперсен от националистическата партия заяви, че ако "думите на Тръмп не са шега, а истина, то това означава, че той вече напълно е полудял“. "Идеята, че Дания ще продаде 50 хил. души на САЩ ей така е просто налудничава“, категоричен е той.

"Ужасна идея“ и "Най-абсурдното нещо, което съм чувал през живота си“, са само част от негативните реакции на политиците в Дания.

Пернил Скипър от Зелено-червения алианс каза, че „само фактът, че Тръмп мисли, че може да купи цяла държава с нейните хора, говори много за него“.

"Гренландия е на гренландците. Това не е 19-ти век. Не се продаваме!“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да даде 3 Триполи има долара и е готов :)
137
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 157Да и какво, като сме за колонизма?Айде стига с глупости! Ако Дания не им давала ... всичко, щяха да са умрели от глад.И това с коя е Дания ... Ами коя е Англия, че да има този огромен остров? Коя е Русия, че да владее най-голямата територия ? Осъзнаваш ли, колко нелепо и кръчмаро-просташки звучиш, в жалките си опити, да се покажеш, като разбирач?
136
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички които защитават Дания са ЗА колониализма!Големите ,Велики държави като Великобритания,Франция,Испания се отказаха от колонийте си,оставиха си стратегически от военна точка малки островчета.Коя е Дания ,та да властва над най-голямият остров на Земята?60% от населението на острова са колонисти!Гренландия е в С.Америка и трябва да бъде самостоятелна или към САЩ.
135
0
 
6
 
! Отговори
@_@ преди 4 години
Как си съставят разкази медиите всеки ден:-Какво да измислим днес?- Нещо за политика!?- Путин, Русия....- А не. Него утре. Днес ще е Тръмп и Ким,защото се срещат редовно а пък и трябва две новини за двамата които са отделни но са за единият и другият в тяхната абсурдна светлина.
134
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 190: Ей така и не разбрахте,че САЩ не могат да си печатат долари ей така както и когато искат. Тръмп ако можеше щеше да напечата за да отслаби долара и да тръгне износа. Отново пиша за невежите..... Частната банка ФЕД може да печата долари. Тя печата нови долари само ако някой изтегли кредит. Тоест САЩ трябва да изтеглят кредит и ще им напечатат долари. Е някой ден ще трябва да го връщат. И не ми говори да вържат нещата за златото защото и там имаш нужда от лекция.
133
3
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 196Забавното е че нищо не се е променило.В САЩ продължават да се вливат мозъци от цял свят - винаги е било така, и сега е така, и така ще бъде.Така е поради една много проста причина - развита икономика, богата държава с ясни закони предлагаща сигурност и добро възнаграждение за "мозъците".А иначе, прав си за нормалните хора. Винаги е било така, и сега не е по-различно, нормалните хора се ужасяват при мисълта да се сравнят с нeнopмaлнитe американци.Не говоря за "мозъците".
132
2
 
6
 
! Отговори
Една добра идея преди 4 години
Ако нещо ще се продава,то най-добре е да има търг с явно наддаване.Мисля че Путин ще даде повече от Тръмп.
131
1
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Принц датски:"Да продадеш или да не продадеш-това е въпросът!"
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човек А никой не му пука за ракията ти. Природа си имат в САЩ. Тук е въпросът че Гроймламдия е стратегическа локация с много ресурси.
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
193А при теб инцидент ли имаше, или просто си се роди *** без чувство за хумор?
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавното е как идеята да станат американци е кошмар за нормалните хора от развитите страни.Доста неща се промениха за 20 години. Не че САЩ стана много по-зле, но изпъкнаха наяве недостатъците им. А страните от 3тия свят станаха почти годни за живеене и започна обратното изтичане на мозъци. Вече в САЩ мигирират не умини и способни, а отчаяни и безпреспективни.
127
2
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ми да купи България вместо Гренландия!Повече на далавера ще бъде - красива природа, национални традиции, вино и ракия, шопска салата, ръченици и хора, 100 каба гайди свирят!За какво му е пустата Гренландия?Тук ще стане като Швейцария!
126
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ, 1917 - Ще купим 400 кв.км площ от Дания, защото е на острови, който са 50 пъти по-близо до нас, Дания не го иска, защото са огромна икономическа тежест за нея, ще се разберем, да си имаме безвизов режим. Цената - 0.5 млрд долара (сметнато с инфлацията)Тръмп, 2019 - Дания, дайте ми 2200000 кв .км остров с незнайни количество природни залежи, за едно пакетче Орио...
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Труман е предложил 100 милиона долара"РубльоФ, не 100 милиона долара а 100 милиона долара в злато.
124
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не се опитвайте да го лепвате на Тръмп, САЩ от над 100 години искат да сложат алчната си ръчичка върху Гренландия заради ресурсите и стратегическото й военно значение, даже имат авиобаза в момента там. Вашингтон е правил две предложения, последно Труман е предложил 100 милиона долара за да я купи, но и тогава датчаните го отсвирват.
123
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би "Сьорен Есперсен" не знае, че Калифорния има по-голям БВП от руслямдия.
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп нищо не може да купи, откакто управлява инфлацията расте с 5% годишно, заплатите с под 2%, дори и да печатат вече започва и това да не им върши работа, а производството във всички фабрики общо е спаднало с 5%. Това е резултата, гласуват за луд педофил, получават откачен да ги излага още повече. Честито. Честито и на нас. ТАЙВАН е пред подписване на сделка за 8 млрд. за закупуване на 66 Ф16 блок 70. Повтарям за неразбралите: Тайван Ф16 бл 70 66 бр 8 млрд, 108 танка за 2млрд (NYT 16/8/19)
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Може би трябва да купим Калифорния" каза в петък Сьорен Есперсен, член на датския парламент.
120
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тръмп може и да иска да купи България."Само трябва да обещае на Тиквата някой друг милиард в офшорката и Баце ще му я даде безплатно, като авиобазите.
119
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако там управляваха българи , Гренландия отдавна щеше да бъде не продадена, а дадена на САЩ под формата на - ,,земя за съвместно ползване'' !

Спонсорирани публикации