Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!

Политици реагират с ужас на идеята на американския президент
16 авг 2019 21:30, Нели Христова
313
Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!
Снимки: Reuters

Доналд Тръмп може и да иска да купи Гренландия, но Дания изобщо не е съгласна на тази сделка. Всъщност, местните смятат, че е ужасна идея.

Според информация на Wall Street Journal, Тръмп имал желание да купи Гренландия, тъй като Дания имала сериозни финансови проблеми. "Какво мислите, дали ще се получи?“, питал той на един работен обяд веднъж.

"Отворени сме за бизнес, но не сме за продан“, категорично заяви външният министър на най-големия остров в света Ане Багър пред The Guardian.

Още по темата

"Бих казала "Не, благодаря“, отсича депутатът от втората по големина партия в Гренландия Ая Ларсен пред в. Berlingske. Тя също така се „чувства неудобно и леко притеснена, че някой може да си помисли такова нещо“.

По думите й, за Гренландия ще е най-добре да остане с Дания, а защо не и да получи независимост някой ден. По-голямата част от населението подкрепя идеята, въпреки че не е много ясно как държавата ще се справи без подкрепана на Дания.

"Навярно някои хора биха си казали, че това е добра идея. Но мнозинството, включително и аз, тъй като съм живяла в Америка, предпочита да има връзка с Дания, отколкото със САЩ“, обяснява Ларсен. Попитана дали все пак не е поласкана, че Тръмп има интерес към земята, тя е категорична: "Ако го блазни само геополитическото ни разположение, а не самата държава, то... не, изобщо не съм поласкана.“

80% от 2 175 600-те квадратни километра площ на Гренландия са покрити с лед. 56 хил. души, които обитават острова са съсредоточени главно край крайбрежието и столицата Нуук. Въпреки че е автономна, Гренландия все още зависи от решенията на Копенхаген относно своята армия и външните работи. Именно поради тази причина, властите в Дания реагираха с ужас, когато чуха за идеята на Тръмп.

"Това трябва да е първоаприлска шега... но много извън сезона“, написа един от министрите в Twitter.

Сьорен Есперсен от националистическата партия заяви, че ако "думите на Тръмп не са шега, а истина, то това означава, че той вече напълно е полудял“. "Идеята, че Дания ще продаде 50 хил. души на САЩ ей така е просто налудничава“, категоричен е той.

"Ужасна идея“ и "Най-абсурдното нещо, което съм чувал през живота си“, са само част от негативните реакции на политиците в Дания.

Пернил Скипър от Зелено-червения алианс каза, че „само фактът, че Тръмп мисли, че може да купи цяла държава с нейните хора, говори много за него“.

"Гренландия е на гренландците. Това не е 19-ти век. Не се продаваме!“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какви финансови затруднения има Дания,но САЩ определено имат,защото преди 2 години взеха заем от Канада.Не е ясно сега откъде парички за още острови ще вземат,може би от почти фалиралата Австралия или от британците с поевтиняващата лира?Толкова близо до Европа,товарищ Путин нема да ги допусне.
157
9
 
9
 
! Отговори
:) :) преди 4 години
Тръмп поне пита. А таваришите идват на гости с танковете и не си тръгват
156
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Викингите се държат винаги достойно, за разлика от мешаницата от прабългари и славяни.
155
2
 
3
 
! Отговори
Привет от Крим преди 4 години
Скоро и Донецк и Луганск.
154
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500млн евро годишна субсидия за 2млн.кв.км ледникова Гренландия с 56хил.население !!!Тия датчани са по-изперкали и от руснаците,които губят милиарди от субсии и санкции заради Крим .Ако бяха англичани или немци отдавна да са се отказали от острова.Германия наследява от ГДР малък остров подарен от Куба.След промените през 90те,Куба заявява ,че не си иска подаръка обратно!Въпреки това Германия се отказва от безлюдния остров.
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шансът на датчаните е в по- малко егоизъм и цинизъм- да приемат еврото и интеграцията и да не ни пречат за шенгени и евро. Инак са малка пионка, която не само Гренландия няма да остиска ами и мизерия ги чака щото с геронтофилска логика високите доходи не могат да се задържат.
152
4
 
11
 
! Отговори
ПразноТиквеник преди 4 години
Глупави датчани!!Аз нашите ги изтъргувах набързо и евтино!!!
151
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмпито си е кукуригу но се чудя кога говедарите ще го разберат
150
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмпито си е кукуригу но се чудя кога говедарите ще го разберат
149
3
 
10
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Предлагам пълен бартер: безмитен износ на послушни герберски предатели и изменници ,срещу стари летящи ковчези Ф-16. Износа може да започне веднага като Боко и Цвък ще са първи , а ковчезите могат и да не идват.И без това стават само за музей.
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 157Да приравняваш Англия и Русия с Дания, си е селско -кръчмарско-просташко мнение!Само ,за да покажеш ,че,, разбираш" нещо по-въпроса!
147
2
 
7
 
! Отговори
2233 преди 4 години
Дъртия тюф.лек с рижия перчем си е отворил голямата алчна уста , ама скоро ще му я запушат.Краварската алчност е дотегнала на целия Свят.Света мрази краварите и само родните предатели въртят опашка в краката на дедо Дончо Тръмпестия изедник.
146
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите да се махат от Хаваи, Гуам, Самоа, Пуерто Рико, Вирджинските острови, Марианските острови, да се махат и от Краваристан, защото са избили местното население. Америка е на местното население. Краварите да се връщат кой откъдето е.
145
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пост164 Анонимен Гербераст ,преди да плюеш ,вземи прочети нещо или поне погледай новините по ТВ. Ей ,това герберунгите само невежа и неграмотна пап.лач сте се събрали.ГоУема любов към краварските задни части ви е обзела.Вие тиквените слуги, и държавата ще им харижете бе ,мишки с мишки.както им харизахте златото ,базите и Мариците.
144
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ama trqbvada gledame kakvo e polojenieto s Balgariqamerikanci i evrei q izpokupiha balgariqta bez nqkoy da useti kakvo stava
143
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да покаже къде Тръмп е предлагал такова нещо - официално или неофициално? Не разбрахте ли, че парите, които плащаме на руснаците за газ и нефт, отиват единствено за еъоръжаване и хибридни атаки. Срещу НАС.Много по-евтино ще ни излезе веднъж завинаги да смажем Московията и да се приключи с това безкрайно хвърляне на пари в нощото.
142
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания препъна Северен поток 2 точно накрая.Руснаците ревът, че било нож в гърба.Мислеха, че Дания ще им позволи да минават през териториалните води като през разграден двор.Хвърлиха бомба насред Копенхаген.Сега раздуват някакви хибридни атаки.Тръмп на някаква вечеря уж бил попитал един от съветниците си...
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 160 Напротив,Дания колонизира острова след 1721г.!Исландци с норвежки корени откриват Гренландия в 11век без да слизат на острова!Формално около 300г.е норвежка колония през повечето време без никакви контакти с Осло!Гренландия не е в Европа населението е смес от местни ескимоси,интуити ,датчани,исландци.норвежци.Все пак Гренландия не е в Европа и официално е колония на Дания от 1721г.Ерата на колониализма е свършил ,и затова Дания трябва, да се маха от Гренландия.
140
4
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Ако съм на датчаните ще предложа бартер- Гренландия срещу Калифорния! А да видим сега...
139
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания не е колонизирала Гренландия, маймунуфили руски и американски. Норвежците са открили Гренландия, която тогава е била необитаема, и след около 100 години са построили първото селище там. Защо говорите глупости, че била колонизирана, по същата логика и България е колонизира, преди да е имало никакви хора тук, значи всички преди нас и ние сме колонизатори. Америка купи ли Гренландия ще последва глобално бедствие което ще заличи и САЩ. По-добре да не пипат нищо тези неграмотници.

Спонсорирани публикации