Фермери в Амазония: Сечем горите, за да оцелеем!

"Просто отсичам няколко дървета, чакам три месеца и засявам“
30 авг 2019 21:15, Елка Василева
50
Фермери в Амазония: Сечем горите, за да оцелеем!
Снимка: архив, Reuters

"Сечем горите, за да оцелеем", казва пред Франс прес фермерът Аурелио Андраде в сърцето на бразилска Амазония, докато пламъци поглъщат растителността в имота на съседа му.

На 120 км от Порто Вельо, столицата на бразилския щат Рондония, граничещ с Боливия, 65-годишният мъж води своя битка, далеч от политическата и дипломатическа криза и емоциите по света, провокирани от пожарите в горите на Амазония.

От птичи поглед неговият имот от няколко хектара (малък в сравнение с големите имоти за интензивно земеделие) е точно на границата между джунглата и обезлесените райони с кафеникавочервен цвят, които стават все по-големи.

Вече 19 години Аурелио владее тази земя, за която смята, че не принадлежи "на никого", заедно със съпругата си евангелистка. Тя не се колебае да ходи пеша четири часа, за да присъства на богослуженията в най-близкия град. Той се надява властите скоро да му дадат документ за собственост.

Тази процедура за придобиване на обществени имоти (grillagem на португалски) е причина за многобройни конфликти между туземните общности, хората, които завладяват земите и присъстващите в известна степен власти.

Още по темата

В този откъснат от света регион, който прилича на Дивия Запад, няма сили на реда и действа единствено законът, наложен от земевладелците, трафикантите на дървен материал и златотърсачите.

"Няма помощ освен от Господ"

"Тук не получаваме помощ нито от федералното правителство, нито от някого другиго освен от Господ. Сечем дърветата, за да засадим растения, с които да нахраним добитъка и да оцелеем", обяснява Аурелио, чиито шапка и тениска са с мотиви на военен камуфлаж, а очилата му висят на гърдите с връвчица.

Циментовата му къща е заобиколена от имот, който през годините става по-голям - на мястото на отсечените дървета се появяват пасища за кравите, кокошките, прасетата, гъските и конете на Аурелио.

Природозащитниците обвиняват дребните собственици като него (не само едрите), че се възползват от липсата на държавен контрол, за да уголемяват владенията си за сметка на горите.

"Аз просто отсичам няколко дървета, чакам три месеца и засявам земята със семена. Дори да сте в пустинята, трябва да обработите земята, да я обгорите и да построите дом, където да живеете с децата си. Не бихте живели в дупка в дърво като птиците, нали?", казва Аурелио с усмивка.

Пожарите, обгърнали част от Амазония и привлекли вниманието на целия свят, изглежда не го тревожат.

Пожарът в намиращия се на няколко метра разстояние имот на съседа му обаче му пречи да спи.

"Страхувам се. Дори помолих за помощ властите, попитах ги дали могат да потушат огъня. Ако не бъде потушен, някоя нощ, докато спим, може да стане голям проблем. През деня наблюдавам оттук, близо до оградата, къде са пушекът и пламъците", казва Аурелио.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Амазонияфермеригори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
хубава работа, ама...
36
1
 
3
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Ще сечете, но ще си платите цената. Държавата ви нехае, но когато започнат жестоки санкции, рано или късно ще бъде принудена да контролира положението.Амазония, както и останалите гори - резеровоари на кислород са на всички 7,5 млрд жители на планетата! И ако Бразилия не полага грижи това да бъде опазено, трябва външна намеса, защото за природата няма граници и принадлежи на всички!А като добавим и промените в климата, отново заради човешката дейност, случаят става още по-тежък!
35
0
 
4
 
! Отговори
разочарован преди 4 години
Аз съм ЗА световното население да се редуцира до поддържана бройка от 500 млн. глави човешки ***
34
0
 
2
 
! Отговори
последно преди 4 години
В Европа хората си купуват земята не си я берат, и ако отглеждат коне дават един кон на жена си да иде до църквата не да ходи пеша. Най-често карат колело впрочем.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще купувам етиопско кафе например тази и миналата година етиопците засадиха по няколко милиона фиданки с цел залесяване.
32
2
 
12
 
! Отговори
На зла круша,зъл прт преди 4 години
Бразилците явно си нямат представа, колко бързо Европа може да ги спре да изсичат и горят Амазония! Само една екоорганизация да ревне: "Спасете Амазония = не купувайте бразилско" и ще се окаже, че имат излишна земеделска земя и не им трябва нова в Амазония. Не да секат, ами ще почнат да залесяват. Аз на първо време спирам да купувам кафе и месо от Бразилия или необозначен източник, също ***, папая, авокадо.Подсетете ме какво друго произвежда Бразилия!Щ
31
3
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
сокерес бе евреин..чай шукарие, евреи!!
30
1
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
ето ви и мотото на тази атлантика на "цивилизацията", която си мисли, че ще избяга съдбата си на други "цивилизации", като се преобразува в болните визии на мъск.. аз робот не ви ставам, ***! дори и да не оцелея...
29
1
 
16
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
реално погледнато и раковите клетки се борят за оцеляване...
28
0
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
фермерите в амазон са като нарко-картелите в мексико и международните ферма концерни... борят се за оцеляване с всички възможни средства! ... :-)))
27
0
 
18
 
! Отговори
saki преди 4 години
Колкото повече гора изгориш ,толкова по голям безплатен имот ще получиш, безвъзмездно от държавата. Съседа ,като сече и забогатява ,ти какво да правиш ,да седиш и да го гледаш ли. Ефекта на доминото.
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като изсечете горите ше ми оцелеете дедовия! ***!!!
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса - наречен човечество не спира да унищожава планетата. Дано планетата се излекува и вирусът изчезне!
24
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сечете,Бате и нема да се коркате.Всеки да прави каквото му е кеф за да "оцелява".Хващаш "фермрр" сечеш него и цялото му семейство щото трябва да оцеляваш.Те и онези 'майсторите" дето "насякоха" дъртия борец са в правото си.Сечът за да оцеляват.Егати опростаченото човечество.Това племе няма да го бъде.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътят към ада е постлан с добри намерения. С доброто намерение да се помага на ближните, човечеството ще се самозатрие затривайки планетата ни. Ние просто не позволяваме на естествените природни механизми да поддържат някакъв разумен баланс на населението на земята и така се презаселихме. А планетата ни няма капацитет да поддържа толкова много хора.
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата са ясни. Бразилците са психично болно племе. Като придойде водата от пороя, на тоя лудия прасетата и кокошките ще му държат земята и бараките. След 50 пороя остава скала. Оставят ги да секат колкото искат, построяват огради да не бягат, а да си сърбат попарата. След 20г гора няма да има, но и бразилци няма да има. Нещата се балансират.
21
1
 
43
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Всички *** така правят - паpaзитират, за да оцелеят.
20
0
 
45
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Всички мнгали така разправят - сечем, за да оцелеем; крадем, за да оцелеем, а да си намерят достойно занимание, за да оцелеят, и през ум не им минава.
19
1
 
33
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Всички мнгали така разправят - сечем, за да оцелеем; крадем, за да оцелеем, а да си намерят достойно занимание, за да оцелеят, и през ум не им минава.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе как така умирайте, ти знаеш ли колко са няколко хектара, ***, прасета, кокошки, коне и джунгла? Той само в джунглата да се намираше, пак ще оцелее.

Спонсорирани публикации