Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit

Преди референдума почти никой не иска да сменя гражданството си
Обновена: 16 сеп 2019 19:41 | 16 сеп 2019 19:37, Нели Христова
103
Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit
Снимки: Reuters

Какво биха направили британците, за да останат в Европейския съюз? Очевидно всичко, дори и да жертват гражданството си.

Откакто Великобритания гласува да напусне ЕС, броят на англичаните, които се местят да живеят в Холандия нараства бързо. Повечето от тях кандидатстват за холандско гражданство. Процедура, която изисква хората да се откажат от предишното си гражданство.

Преди Brexit почти никой не прави смяната.

"Аз имам холандски паспорт, единствено холандски паспорт, казва Ана пред BBC.  -  Когато оставих британското си гражданство, трябваше да премахна британският си паспорт. Нещо, което повече няма да се върне. Почувствах се по-странно отколкото очаквах, когато натиснах бутона, който гласеше "Да, искам да премахна британското си гражданство. Не мислех, че ще ме засегне толкова, защото ми беше писнало от цялото това нещо с Brexit.”

Ана решава да стане холандска гражданка, като емоционален отговор на референдума.

"Чувствам се 100% европейка. Казах си: "Ако това иска Великобритания, то аз вече не съм британка. Но сега чувствам само облекчение, че приключих с цялата тази неразбория. Вече сме спокойни, че каквото и да се случи с Brexit няма да ни засегне“, споделя Ана. Тя не мисли, че това е нелоялност към страната й, тъй като факта, че имаш паспорт, не те прави повече или по-малко британец.

"Винаги ще пия чая си с мляко. И да, все още трябва да се интегрирам, но Холандия е много гостоприемна държава. Беше позитивно решение“, категорична е Ана.

"Имахме прекрасни времена заедно... мисля, че ще се разплача. - казва Джак, друг британец, който е готов да се откаже от гражданството си. - Знаем за Brexit от дълго време, но изглежда правилата на играта постоянно се променят. За мен да сменя паспорта си беше последното спасение. От една страна, той е просто документ, който ти позволява да живееш, работиш и пътуваш на определени места. Но от друга – имаш голяма емоционална връзка с него. Да оставя зад гърба си паспорта, както и британското си гражданство, е огромна жертва за мен. Аз съм горд британец. Но домът ми и приятелите ми сега са тук. Имам страхотна работа и не искам да се намирам в позиция, в която моят работодател да ми каже: "Ок, благодаря ти за службата, сега се разкарай от страната.“

Джак все още не е предал британския си паспорт. Но ако нещата станат прекалено сложи за него, той няма да се поколебае да изпрати документа обратно във Великобритания.
Денят, в който получава холандския си паспорт и става холандска гражданка, Саманта е ужасно щастлива.

"Да, беше тъжно, че трябваше да се сбогувам с британската си националност. Би ми се искало да имам и двете, защото в сърцето си все още съм британка. Виждам холандския си паспорт като шанс да съм тук с децата си. Не исках да рискувам да трябва да се върна обратно във Великобритания и да ги оставя в Холандия. Когато остана сама, ставам емоционална, започвам да плача. Нали знаете, Дарби не може да излезе от сърцето на момичето, но момичето може да си тръгне от Дарби“, казва Саманта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Живков ако не си от Петрич . Нямаше да отидеш. Ставаше само с разрешение - "открит лист" . Така го бяха кръстили от МВР.
16
3
 
4
 
! Отговори
super преди 4 години
това е повече от добра новина защото махат гражданството си либерастоглобалисти, които само вредят на Англия. Така поне да се поизчисти малко от тази пасмина която нанесе толкова вреди. Европа няма да я мисля, тя си ги заслужава, защото всички там са евр'ог'ейски глобалисти, да си ги прибират.
15
3
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Небосвода се срутва а земните недра се разтварят автоматично върху всяка страна дръзнала да напусне ЕС и НАТО!Затва стойте в тез организацийки до живот!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но едно е сигурно: скоро няма да цъфнат налъмите. 89701
13
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Вместо да ни занимават с краваре и нахлос-саксонци тук,по-често трябва да пишат за Сашо Нереза и гърбатия ДрагалЪвский @й дук.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До понти...а защо ходиш на море в Гърция? Кой ти позволи? ... ааа май благодарение на ЕС беше... хахаха ... тези, които сте против ЕС дори не се замисляте за привилегиите, които имате благодарение на него... И не, тук не става въпрос само за това да пътуваш и работиш където си искаш, а и за това да продаваш където си искаш... Проблемът не е ЕС сам по себе си, а това как функционира в момента. Няма нищо лошо в това европейците да са обединени. Лошо е именно разделението, което го има и в ЕС...
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В т. нар. Велика Британия най-хубавото са железните закони. Оттам нататък не тръгват реки от мед и масло, но всичко е чисто и с максимална грижа за поданиците.Тук след двеста до 500 годиниоще ще се умува как да ремонтираме след ремонтиране и после пак...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зада станат граждани на Холандия. Трябва условия и не всеки тръгнал англичанин ще получи. Статута е обвързан от ЕС . А преди това беше БеНеЛюкс. То и в България има малки Белгийски и Холандски фирми . От по един двама души. Това незначи , че са с българско гражданство.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФЕЙК НЮЗ,КОЯТО СЕ ЯВЯВА ЧАСТ ОТ МЕДИЙНАТА МАНИПУЛАТИВНА КАМПАНИЯ,КОЯТО ИСКА ДА ВНУШИ НА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ И ДРУГИТЕ СТРАНИ НА ЕС,ЧЕ Е МНОГО(ЛОШО) АКО НЯКОЯ СТРАНА РЕШИ ДА ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА БРИТАНЦИТЕ,.ЗАТОВА И ЮДЕО МАСОНЧЕТАТА ПРАВЯТ ВСЯКАКВИ ЛУПИНГИ О ПИРУЕТИ В САМАТА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ,САМО И САМО ДА НЕ УВАЖАТ ВОТА НА ХОРАТА НА РЕФЕНДУМА.
8
13
 
13
 
! Отговори
понти преди 4 години
Аз искам референдум в Бг със същия въпрос както във Великобритания! Е те тогава ще настане тоталния разпад на ЕС - като видят всички останали, че дори най-бедните искат да се махат от това изчадие! Няколко години ходя на море в Гърция. Разликата между нас и тях е, че те са запазили Християнските си, Семейните си, и Моралните си ЦЕННОСТИ. И не са позволили да бъдат заменени от "Евро-атлантическите" такива, въпреки, че са много по-отдавна и европейци и атлантици... ние сме прости=Бойко е прав.
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и наште русофили си правят каквото си искат. Мога и Белене да строят газ за Сърбия да пускат тръба. Това България като държава я нямат за нищо. *** императора им е вожда. България е имат за територия от СССР.
6
5
 
22
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Така е приятелю. Защото когато е трябвало те са се доказали и са си извоювали своето. Когато ние 500 години сме броели мухите, хората от Албиона са развили наука, икономика, откъдето са минали са оставили развити държави. Историята се пише от победителите. Когато побеждаваш правиш каквото си искаш, когато се оставяш на рeзaнитe да те завладеят се връщаш в първи клас.
5
6
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Стига бе ! Спрете вече !Британците изразиха своето желание на референдума и то не подлежи на отмяна или корекция.Нали това е демокрацията ?Или не е това ?Може би демокрацията е това, което наредят от Брюксел, Вашингтон или Тел Авив ?Напускането на Великобритания на ЕС вече започва да става банално.Ясно е, че болшинството от британците не искат да са в ЕС, но е ясно, че и Брюксел не иска да пуска британците от ЕС, и се опитва с всякакви процедурни хватки да забави/ спре излизането им от ЕС.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото американците щяха да стават канадци...
3
6
 
20
 
! Отговори
понти преди 4 години
Британците ги боли целия буй! Те са граждани на света = могат да станат граждани на всяка страна която си поискат. Могат да пътуват, да пребивават да откриват бизнеси и т.н. и т.н. просто защото са англичани. Американците също. Каквото и да се случи с тях, било то във Франция или в ... Замбия, те са поданици на Кралицата и са (почти) недосегаеми, или като абсолютен минимум им се оказва мощна правна, политическа и финансова подкрепа. Ако с българин се случи нещо такова.. За какво говорим въобще?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябвa и ние дa искaме Брекзит зa дa пoлучим грaждaнство в интернaционaлa. AAAAAAAAA !?
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са станали Холанци, защото такова исказване трябват и цифри. 5? 100?Фълшивите новини край нямат