Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit

Преди референдума почти никой не иска да сменя гражданството си
Обновена: 16 сеп 2019 19:41 | 16 сеп 2019 19:37, Нели Христова
103
Британците жертват гражданството си: Стават холандци заради Brexit
Снимки: Reuters

Какво биха направили британците, за да останат в Европейския съюз? Очевидно всичко, дори и да жертват гражданството си.

Откакто Великобритания гласува да напусне ЕС, броят на англичаните, които се местят да живеят в Холандия нараства бързо. Повечето от тях кандидатстват за холандско гражданство. Процедура, която изисква хората да се откажат от предишното си гражданство.

Преди Brexit почти никой не прави смяната.

"Аз имам холандски паспорт, единствено холандски паспорт, казва Ана пред BBC.  -  Когато оставих британското си гражданство, трябваше да премахна британският си паспорт. Нещо, което повече няма да се върне. Почувствах се по-странно отколкото очаквах, когато натиснах бутона, който гласеше "Да, искам да премахна британското си гражданство. Не мислех, че ще ме засегне толкова, защото ми беше писнало от цялото това нещо с Brexit.”

Ана решава да стане холандска гражданка, като емоционален отговор на референдума.

"Чувствам се 100% европейка. Казах си: "Ако това иска Великобритания, то аз вече не съм британка. Но сега чувствам само облекчение, че приключих с цялата тази неразбория. Вече сме спокойни, че каквото и да се случи с Brexit няма да ни засегне“, споделя Ана. Тя не мисли, че това е нелоялност към страната й, тъй като факта, че имаш паспорт, не те прави повече или по-малко британец.

"Винаги ще пия чая си с мляко. И да, все още трябва да се интегрирам, но Холандия е много гостоприемна държава. Беше позитивно решение“, категорична е Ана.

"Имахме прекрасни времена заедно... мисля, че ще се разплача. - казва Джак, друг британец, който е готов да се откаже от гражданството си. - Знаем за Brexit от дълго време, но изглежда правилата на играта постоянно се променят. За мен да сменя паспорта си беше последното спасение. От една страна, той е просто документ, който ти позволява да живееш, работиш и пътуваш на определени места. Но от друга – имаш голяма емоционална връзка с него. Да оставя зад гърба си паспорта, както и британското си гражданство, е огромна жертва за мен. Аз съм горд британец. Но домът ми и приятелите ми сега са тук. Имам страхотна работа и не искам да се намирам в позиция, в която моят работодател да ми каже: "Ок, благодаря ти за службата, сега се разкарай от страната.“

Джак все още не е предал британския си паспорт. Но ако нещата станат прекалено сложи за него, той няма да се поколебае да изпрати документа обратно във Великобритания.
Денят, в който получава холандския си паспорт и става холандска гражданка, Саманта е ужасно щастлива.

"Да, беше тъжно, че трябваше да се сбогувам с британската си националност. Би ми се искало да имам и двете, защото в сърцето си все още съм британка. Виждам холандския си паспорт като шанс да съм тук с децата си. Не исках да рискувам да трябва да се върна обратно във Великобритания и да ги оставя в Холандия. Когато остана сама, ставам емоционална, започвам да плача. Нали знаете, Дарби не може да излезе от сърцето на момичето, но момичето може да си тръгне от Дарби“, казва Саманта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТHE ПатриотНе мога да повярвам, че все още има още разумни същества, които се аргументират с 9-те милиона население през 89-а година. Ми толкова са били, защото не са пускали никой да бяга. Ако границите през комунизма бяха отворени, сигурно България отдавна щеше да е само в учебниците по история... Въпросът е защо почти 7 милиона стоят все още в Бг, след като без никакви проблеми могат да заминат за Германия и Франция например. :) ... Кажи ми защо? Може би тук не е чак толкова лошо... :)
36
4
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 34 Ползвай си главата не само за баланс ... При комунизма никой не е можел просто да се изнесе, защото не му харесва. Имало е контрол и всички са работили без да злобеят, че някой вади повече от тях. Сега сме по-зле, защото народа е злобен и завистлив. С Северна Корея даже не знаят, че са зле ... Зомбирани до дупка. Това ли искаш да се върне ? Може би не можеш да блеснеш с нещо и искаш всички да са принудени да слязат надолу, за да си наравно ?
35
5
 
4
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
на всеки който не му харесваше винаги можеше да замине някъде и да мие чинии и подове и да спи по изби и тавански стаички!Всеки имаше дом ,кола,вила много хора ,почивки ,сметки ,цени нещата бяха нормални и качествени !
34
3
 
8
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Патриоте кАжи колко човека щеха да останат в БГто по соц време ако границите беха отворени.
33
6
 
7
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Абе нещо при "гадния комунизъм" България не само ,че не беше сред най-бързо умиращите страни ,но и напровит от 5 милионна през 1945 до 1989 достигнахме 9 милиона ,от репресиите съгърно ще да е било :)
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продавам Москвич 408 комби турбо 500 к.с.Фсичко работи пИрфектно.Манивелата липсфа само.Теглич има.Карам тон и полвина картофи със 190 километра ф час.
31
8
 
3
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Нормално това са всякакви поляци испанци и други *** взели ЮК гражданство повторно или други *** като шотландски *** и северно ирландски католически ***.Това не са истинските британски безстрашни мъже!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недоумявам как може човек,който без грешка си пише името да е против ЕС ?! Наистина...
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-хубавото нещо случило се на клета България от 300 години насам е влизането й в ЕС ! ЕС ни накара да се сравняваме с Германия и Франция ,за да ги гоним,а не с Литва ! Комунизмът и СССР толкова осакатиха България,че е цяло чудо как в момента се поизправихме и стоим прилично за 50 години опостушение...
28
6
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 28На теб лично не ти дават, да. Дават за развитието на бедна България. С идеята да станем европейска държава. Ама не можем да станем, защото повечето от хората са поли-*** като теб. Ниско образовани и злобни. Търсещи конспирацията и чакащи "държавата" да им даде всичко ... Писането за пари е меко казано ... смешно.
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е въпросът само това, че много хора ходят на море в Гърция, защото ЕС им позволява да пътуват. Въпросът е също, че могат да си го позволят. Бързо забравихте преди 20-30 години кой ходеше на море в Гърция. Повечето дори и не сте мечтали тогава за подобни неща. Също забравихте, че масово носехте турски маратонки имитации на западни марки. Колко коли имахте в семейството? Само една? Колко жилища имахте тогава и колко сега? Децата ви имаха ли възможност да учат в Германия, Франция и т.н.? И др...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стават холандци заради тревата.
24
1
 
6
 
! Отговори
do 17 преди 4 години
и в сащ с 50 щата да не би да ходят на море , на почивки и ала бала из всички щати бре,и чикагското езеро им стига, а какви басейни всеки си слага лятото в двора хич не ти трябва море.като едни ходиха на пунта кана ама си стояли на басейна на хотела че ги мързяло да отидат до брега на две крачки.що не ходиш в другите 27 държави, литва холандия, полша що ги подминавате, гръцкото е по-близо от бургас ходйт там от него край ,а да видим видин ходи ли там или русе, а за плюс и минус си размърдай мозъка дали всичко е море и банани, гаврош е тук.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20. И двете са в НАТО. Това , че неса в ЕС нали се сещаш , че на са към РФ.
22
8
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 8Какво ти пречи ЕС ве ***? Имаш ли представа, колко пари са ни дали, колко неща са построени с тези пари? Да, месят ни се, ама като дават пари имат право ...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започнаха да бягат и да стават бежанци от Острова. Ще затворим Шенгенската Желязна завеса и ще пуснем електропастир да не влизат ***.
20
5
 
12
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
Направо не мога да повярвам как Швейцария и Норвегия единствените страните със най-голяма стабилност в икономическо отношение в Европа как живеят извън тоз свещен ЕС???
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, не разбрахме колко милиона британци вече са сменили паспорта с холандски?
18
5
 
5
 
! Отговори
do 13 преди 4 години
махнахте соца за едни банана ,сега демокрация че ходели на по-близкото гръцко море.нещо не сте читави много.