Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност

Трябва да направим всичко, за да спасим себе си и планетата си, казва лидерът на СССР
4 ное 2019 18:45, Нели Христова
122
Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност
Снимки: Reuters

Михаил Горбачов е последният лидер на СССР. Той се опита да реформира съюза и да намали напрежението между родината си и Запада.  В седмицата, в която ще отбележим 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, бившият лидер говори пред кореспондента на BBC Стийв Росенбърг.

Още по темата
"Докато съществуват оръжията за масово унищожение, най-вече атомните бомби, опасността пред света е колосална!"

Това заявява Горбачов без дори да се замисли, отговаряйки на въпроса, колко опасно според него е настанилото се трайно напрежение между Русия и Запада.

"Всички нации трябва да се обединят, всички нации, около това ядрените оръжия да бъдат унищожени. Трябва да го направим за да спасим себе си и планетата си“, допълва съветският лидер.

Едно от най-големите постижения на Горбачов като лидер на СССР е договорът му с президента на САЩ Роналд Рейгън, с който двете държави се съгласиха да съкратят ядрения си арсенал и да приключат надпреварата помежду си.

Но през последните години съревнованието между Америка и Русия отново започна с пълна сила. И двете държави се отказаха от споразумението на Горбачов и Рейгън.

"Преди говорехме за Студена война. Как ще опишете сега отношенията на Русия и Запада?“, пита Росенберг. Горбачов с усмивка на уста отговаря: "Хладна, но все още... война.“

"Вижте, на различни места има схватки, има престрелки, самолети и кораби са изпращани тук и там, навсякъде. Това не е ситуацията, която искаме", обяснява Горбачов. Преди 30 години Берлинската стена пада. Източна и Западна Германия се обединяват, а СССР решава да не се меси.

"Не трябваше да се пролива кръв. Не можеше да позволим това, особено при проблем с такъв магнитуд за Германия, за нас, за Европа, за целия свят. За това решихме да не се месим", обяснява лидерът.

Педи години той и Маргарет Тачър имаха добри отношения помежду си. Има ли съвет Горбачов за политиците, които сега се опитват да прокарат Brexit?

"Те могат да се справят и сами. Британците са умни. Няма да им давам съвет. Те си решават", отчита последният лидер на СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Горбачов-Чернобилски преди 4 години
Проклятието на Горбачов е, че историческата оценка за неговата дейност начело на СССР ще се дава по общоприети правила: в какво състояние е била страната при поемането на нейното управление, и в какво състояние я е оставил. Предвид тези общи правила, оценката на Горбачов ще го постави в по-долна категория от държавните глави на бившите съюзни републики, включително, бившата РСФСР. Все пак, всеки един от тях е създал или възстановил държава и не може да бъде равен на разрушител на държава.
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главния виновник за нещастието на света белязаният Горбачов. Няма ли равновесие на силите има робство и неправда. Церберите се обидиняват оковават и поробват във вериги всички хора по света. Мног нещастници притежаващи малко повече блага си въобразяват че са елита на обществото но рано или късно ще им стане ясна играта.
90
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 91 Не е умрял. Умря социализма.
89
3
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Русия=Психиатрия 82 Чърчил е предложил да изтикат руснаците зад границата им , а не да стигат до Москва. За съжаление Айзенхауер не се е съгласил.Света щеше да бъде друг.
88
2
 
5
 
! Отговори
хех преди 4 години
глупости Горби велик политик - това са врели некипели за ***. все едно Тръмп да подари Америка и обърканата и демокрация на Китай и Русия да разпусне съединените щати и да си бие камшика при китайците или сев корейците да се скрие от вендета дето продал една империя която е на ръба на фалита щото Америка е на ръба на фалита факт ! - правят войни и конфликти за да крадът и да си продават старите самолети и оръжия на будалите
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е, ама няма никакъв шанс, всички да се откажат от ядреното оръжие. Кутията на Пандора е вече отворена.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената опасност от ядрените оръжия е ако попаднат в ръцете на терористи. Горбачов нарочно покачва напрежението неясно с каква цел. Кристално ясно му е че използването на ядрено оръжие е нереалистично дори в локален мащаб, камо ли в глобален. Която страна използва ядреното си оръжие ще бъде отписана и ще изчезне от картата на света. Няма морал който да преживее такъв сценарии.
85
7
 
32
 
! Отговори
kireza преди 4 години
Каквото и да говорят някои Горбачов е чадо на сатанаила...Първо,заедно с Елцин унищожиха велика държава и така поставиха на карта съществуването на Земята!!!Второ,именно Горбачов,по заповед на Сорос,организира преврата в България през 1989 г.Привика тайно в Букурещ Луканов и Младенов и им даде карт бланш за преврата!За това си деяние заслужава да бъде изгорен на клада,защото унищожи и България!!!Лично бих унищожил това сатанинско чадо,без никакво съжаление!
84
1
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Не знаех, че и Горбачов бил евреин! - Е, не ме учудва, хич даже...
83
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да говорим, Горби се нарежда сред великите политици на 20и век наред с Тачър, Чърчил, Рейгън. Успя без кръв да промени соц блока. Защото всичко отиваше на фалит и глад, което щеше да доведе до война и/или бунтове. Да, за хард комунистите и модерните леви е дявол, но пък я да питаме кой млад ляв си представя опашка за сирене по време на соца примерно. Системата беше прогнила и показваше цялата уродливост на соц идеята- без стимул за печелиш просто не произвеждаш достатъчно и качествено.
82
0
 
8
 
! Отговори
Предател преди 4 години
До Светозар: Този го охраняват в Америка повече от Американския Президент !А ,познайте защо ?
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дарт Вейдър без шлем!
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мумията се завръща!Тоя не умре ли бе?!!
79
4
 
20
 
! Отговори
този гнусен преди 4 години
украински евреин продаде и Русия и нас на юдо-масонския заговоррежима на тока и последвалия крах на икономиката ни го дължим на тоя евреиска твар, която през 1984 ни накара да плашаме за Руския нефт и газ в конвертируема валута
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът е пред колосална опасност-----------Ами възможно това да е част от еволюциония процес, един вид тест за Хомо сапиенс!
77
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този национален предател говори за премахване единствената пречка за "американска демокрация", този заради когото хиляди руснаци все още живеят в мизерия
76
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Почти е мумифициран.
75
4
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Русия=Психиатрия: Ти си за психиатрия, драги. Добре е, че САЩ и Великобритания не са тръгнали към Русия, и то добре най вече за тях. Който е тръгнал да воюва с Русия не е спечелил.Това, което е предлагал Чърчил го е предлагал и американският генерал Патън. А техният министър на отбраната Джордж Маршъл му казва: "Ти си луд, луд за връзване". И го отзовава.
74
20
 
5
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Чърчил се оказа прав. Колко е бил далновиден когато е предложил на Айзенхауер да не спират до Берлин а да продължат чак до Москва. Но бъдещия американски президент или се смилява над руснаците или е бил прекалено предпазлив зашото войната с Япония все още е в разгара си. Иначе Москва щеше да стане като Хирошима на стероиди.
73
7
 
18
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Горби, що не смееш да се прибереш в Русия ?Смислен отговор имаш ли ?Що те уважава само Сорос и други такива " филантропи " ?Горби, каква я мисли и каква я свърши. И какво стана ?!

Спонсорирани публикации