Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност

Трябва да направим всичко, за да спасим себе си и планетата си, казва лидерът на СССР
4 ное 2019 18:45, Нели Христова
122
Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност
Снимки: Reuters

Михаил Горбачов е последният лидер на СССР. Той се опита да реформира съюза и да намали напрежението между родината си и Запада.  В седмицата, в която ще отбележим 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, бившият лидер говори пред кореспондента на BBC Стийв Росенбърг.

Още по темата
"Докато съществуват оръжията за масово унищожение, най-вече атомните бомби, опасността пред света е колосална!"

Това заявява Горбачов без дори да се замисли, отговаряйки на въпроса, колко опасно според него е настанилото се трайно напрежение между Русия и Запада.

"Всички нации трябва да се обединят, всички нации, около това ядрените оръжия да бъдат унищожени. Трябва да го направим за да спасим себе си и планетата си“, допълва съветският лидер.

Едно от най-големите постижения на Горбачов като лидер на СССР е договорът му с президента на САЩ Роналд Рейгън, с който двете държави се съгласиха да съкратят ядрения си арсенал и да приключат надпреварата помежду си.

Но през последните години съревнованието между Америка и Русия отново започна с пълна сила. И двете държави се отказаха от споразумението на Горбачов и Рейгън.

"Преди говорехме за Студена война. Как ще опишете сега отношенията на Русия и Запада?“, пита Росенберг. Горбачов с усмивка на уста отговаря: "Хладна, но все още... война.“

"Вижте, на различни места има схватки, има престрелки, самолети и кораби са изпращани тук и там, навсякъде. Това не е ситуацията, която искаме", обяснява Горбачов. Преди 30 години Берлинската стена пада. Източна и Западна Германия се обединяват, а СССР решава да не се меси.

"Не трябваше да се пролива кръв. Не можеше да позволим това, особено при проблем с такъв магнитуд за Германия, за нас, за Европа, за целия свят. За това решихме да не се месим", обяснява лидерът.

Педи години той и Маргарет Тачър имаха добри отношения помежду си. Има ли съвет Горбачов за политиците, които сега се опитват да прокарат Brexit?

"Те могат да се справят и сами. Британците са умни. Няма да им давам съвет. Те си решават", отчита последният лидер на СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един наистина велик гангстер, който скоро ще гори в пъкъла редом с Рейгън и Бжежински!
71
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли е жуф този престъпник?
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Скъпи Джо, преминахте в нелегалност? Защо ли, Джо?
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JoeСкъпи интелектуалецо Джо, по Вашия проблем питайте индианците в Америка, либийците, афганистанците, виетнамците, иракчаните, сирийците - и там беше евтино / Манхатън е купен за жълти стотинки/ , а после им се случиха едни случки / независимо от жълтите стотинки/. Приятно осъзнаване на реалността, Джо!
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така го реформира този съюз, че го направиха на части. Дойде с големите приказки, тъй другари, инак другари и накрая суджук.
67
8
 
9
 
! Отговори
Това, че... преди 4 години
...един доказан топ-кре-тен на 20 век се възприема като върховен гуру от определени хора в тази медия е просто умилително. Умилен съм!
66
9
 
7
 
! Отговори
Joe преди 4 години
Пеца, за кво да нахлуват, всичко там е за продан евтино. Те от купуват такива като теб на кило.
65
17
 
41
 
! Отговори
пецата преди 4 години
ако Русия унищожи ядерния си арсенал на следващия ден сащ ще щурмува страната през всички граници и всички жители ще бъдат изтребени, спомнете си как се е създала америка и къде са коренните жители на северна америка, на американците въобще не им пречи да изтребят 150 млн човека а после ще направят 100 филма че това е направено за доброто на човечеството
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bg izmetЕдва ли има по подходящ "ник" за теб!
63
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горби е прав.Светът се готви за война,която ще избухне за икономическо надмощие над други държави,когато привършат ресурсите като петрол или рядкоземни химически елементи.
62
2
 
8
 
! Отговори
258 преди 4 години
Да, наистина всички *** - и от двете страни - не блестят с правопис.
61
10
 
4
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
Руснаците да си турат тази мумия в мавзолея на ленин
60
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горбачов е най читавият политик от времето на империята СССР,която икономически се разпадна.Той и Рейган се спиразумяха да не харчат излишни средства за военщина.Американците преди това ограничиха руснаците да не купуват от запада технологии и други ресурси.Това още повече се отрази на разклатената им икономика.Най много им се отрази в грандоманията да правят много атомни подводници,които след краха гниеха по бреговете на северно море.
59
8
 
7
 
! Отговори
258 преди 4 години
До Анонимен...интересно защо всичките коментиращи тук, плюещи по Горбачов и милеещи за СССР и комунизма, пишете с едни и същи правописни грешки...===Взе ми думите от устата. Много пъти съм си мислила да направя забележка, ама не ми се прескачаше до страницата за транслитерация.
58
20
 
28
 
! Отговори
българин преди 4 години
Горби си е предател и такъв ще си остане! "Умен" излезе че се продаде на Америка за 30 сребърника като Юда! И във времето се оказа.Че Рейгън просто е имал добри "съветници"!Това да се актьор и "президент" са 2 различни неща. Помня когато го показаха след Громико Горбачов за 1 път.Беше на 52 г ако не се лъжа.Всички бяха вперили погледи в него и неговата "перестройка" А той взе че *** на метеното.Предател си е и нищо друго! Предателите нито запада нито комунистите ги обичат!!!
57
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този си беше аматьор в политиката и затова не се и задържа дълго на власт!Като чета изказванията му ,се същият наивник си е!Нищо не споменава за Китай,ЕС, емигранти, няма и представа на къде върви света!Вижданията му за световната политика са от 80те на миналия век,затова и неотговаря на въпроса за Брекзит!Ако има някаква заплаха за световният мир тя е от Китай!За 30години китайците дръпнаха страшно много,а след още 30не ми се мисли какво ще стане!
56
30
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Респект за Горбачов, един от малцината руснаци, на когото главата не е празна!След него- само комплексари и празни кратуни!
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 56....Това твоето и тънък хумор не е..да се чуди как да го квалифицира човек..Пиши еднопосочно и ще е по разбираемо -:) Не бих гласувал нито с плюс нито с минус за теб!
54
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цар Александър Втори ни освободи от Турско иго, Сталин ни освободи от фашизма, а Горби ни освободи от Съвецкото иго. Руснаците винаги намират повод да те освободят от някого. Нишо чудно утре пак да цъфнат на Дунава за да ни "освободят" от изедниците от ЕС и НАТО.
53
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заприличал е на Даръ Вейдър със свалена маска.Жалък грозник.

Спонсорирани публикации