Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност

Трябва да направим всичко, за да спасим себе си и планетата си, казва лидерът на СССР
4 ное 2019 18:45, Нели Христова
122
Горбачов предупреждава: Светът е пред колосална опасност
Снимки: Reuters

Михаил Горбачов е последният лидер на СССР. Той се опита да реформира съюза и да намали напрежението между родината си и Запада.  В седмицата, в която ще отбележим 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, бившият лидер говори пред кореспондента на BBC Стийв Росенбърг.

Още по темата
"Докато съществуват оръжията за масово унищожение, най-вече атомните бомби, опасността пред света е колосална!"

Това заявява Горбачов без дори да се замисли, отговаряйки на въпроса, колко опасно според него е настанилото се трайно напрежение между Русия и Запада.

"Всички нации трябва да се обединят, всички нации, около това ядрените оръжия да бъдат унищожени. Трябва да го направим за да спасим себе си и планетата си“, допълва съветският лидер.

Едно от най-големите постижения на Горбачов като лидер на СССР е договорът му с президента на САЩ Роналд Рейгън, с който двете държави се съгласиха да съкратят ядрения си арсенал и да приключат надпреварата помежду си.

Но през последните години съревнованието между Америка и Русия отново започна с пълна сила. И двете държави се отказаха от споразумението на Горбачов и Рейгън.

"Преди говорехме за Студена война. Как ще опишете сега отношенията на Русия и Запада?“, пита Росенберг. Горбачов с усмивка на уста отговаря: "Хладна, но все още... война.“

"Вижте, на различни места има схватки, има престрелки, самолети и кораби са изпращани тук и там, навсякъде. Това не е ситуацията, която искаме", обяснява Горбачов. Преди 30 години Берлинската стена пада. Източна и Западна Германия се обединяват, а СССР решава да не се меси.

"Не трябваше да се пролива кръв. Не можеше да позволим това, особено при проблем с такъв магнитуд за Германия, за нас, за Европа, за целия свят. За това решихме да не се месим", обяснява лидерът.

Педи години той и Маргарет Тачър имаха добри отношения помежду си. Има ли съвет Горбачов за политиците, които сега се опитват да прокарат Brexit?

"Те могат да се справят и сами. Британците са умни. Няма да им давам съвет. Те си решават", отчита последният лидер на СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
27
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Социализма фалира без гръм и трясък.Руснаците вдигнаха белият байряк икономически.Държавният капитализъм се трансформира в частен партиен олигархичен капитализъм.По примера на КПСС ,БКП раздаде държавното имущество по партиен признак,тип Баневи.Народа фалира от хиперинфлация,пирамиди,мутри и безработица.Младите се спасиха от червената мафия,мигрирайки в чужбина.Какъвто им беше социализма,такъв е и капитализма- най бедната държава в ЕС.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БатБулгарНякой май не си е изпил хапчетата
30
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да реформираш отвътре, по-лесно ти беше да се наведеш със 3aдниk навън. Даже американците са били учудени, когато си решил да правиш отстъпки за Източна Европа без нищо в замяна. И какво стана накрая? Даде им нови колонии без пари.
29
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горби е Велик, но не съм съгласен с него. Судена или хладна няма, Студената Война Русия я загуби, но никога не призна, затова остана да си живее във войната, да обеднява, докато Запада вече е толкова далече, че и бомбите на Русия не ги плашат вече.
28
6
 
30
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Аз съм на противополжно менение: Само атомните оръжия възпират агресия, без тях отдавна да е станала нова Световна Война.
27
13
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Аз мисля, че Горби правилно не се намеси в Източна Германия. Защото ако беше се намесил щеше да стане едно масово клане.ИСТИНСКИ РУСНАК! - ТАКИВА АЗ ГИ ОБИЧАМ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ. ЗА МЕН ТЕЗИ РУСНАЦИ СА БРАТУШКИ И ЕЩЕ КАМАРАДЬI!!
26
16
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Сталин има защо да е в ада, но ако не беше той сега шяхме да сме още по-зависими от западен господар отколкото сме в момента.
25
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядрените бомби са единственото нещо което стои срещу 3та Световна война - явно деменцията не прощава. Много съжалявам че съдбата на 400-500 милиона хора бе погубена от този човек по този начин.... Неговата перестройка докара мизерия и нещастие в невообразоми размери а можеше да бъде много по различно...
24
5
 
20
 
! Отговори
интернет преди 4 години
Така е но алчните САЩ искат да окупират всички да станат слуги,колониалисти свикнали са от робство да живеят,Европа също търси раб.сила.Факт е че Велика Русия е обградена от войски на НАТО.Трудно решение братушка,благодаренеи на теб се постигнаха мирни решения и българетата беха 8 милиона сега са 6 мил. с пенсионери и роми и други.
23
1
 
5
 
! Отговори
От 20 преди 4 години
Еха, цензурираха ми думата Г Л У ---1 П - А К
22
9
 
3
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Напротив!!! Светът е в очакване на идването на Ариман, през 2029-2030. Ариман, все още извествен като САТАНА, ще дойде и ще привлече всички негативни елементи към себе си, след което ще ги ,,изяде". После ще бъде разпнат. Това ще се случи... това е ШАНС, за хората да се спасят от чумата днес. Просто трябва да вкараме ЗЛОТО НА РАБОТА ЗА ДОБРО! Това се изисква от нас.
21
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и Нострадамус е предрекъл че ,,човекът с белега'' ще промени света безвъзвратно.Писаното си е писано,и не може да бъде променяно.Михаил Горбачов навремето го обичаха всички руснаци,а и не само те.Той даде на републиките на СССР повече свобада,и допусна съсдаването на много граждански организации където народът можеше да опонира на суровият режим наложен от лидерите преди него.Без Горбачов още щяха да носят ватенки и валенки в големите градове.Горбачов е велик човек,но стадото си търси тояга
20
9
 
12
 
! Отговори
Дреме ми преди 4 години
Баххти шебека
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, в света има само една държава употребявала ядрено оръжие по време на война. И тя винаги е отказвала да се извини за това. Второ, състоянието на изтока и запада много ясно показва кой е печеливш и по-хитър, и също така кой излезе ***. Трето, конкуренцията винаги е добро нещо за масата, а монополът е пагубен за хората.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юда се прави на интересен,време е оная с Косата да те подбира!
17
6
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Да, ама наште демократи, направиха паметник на Роналд Рейгън, а трябваше да направят паметник на Горбачов, щото, ако Илюминаът Горби не бе разпаднал СССР, Рейгънчето само щеше да бърше сополите си;))) Наште седесари винаги са били политически ***!
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15 а Сталин защо е в ада? Може би защото изби 7 - 8 милиона украинци?
15
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изчадие такова, обрече цяла източна Европа *** глад и мизерия, най-големият предател в световната история ! Сталин те чака в ада да ги види сметката !
14
5
 
6
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
"Горбачов предупреждава:..."------------------------------------------------------------Към кого се обръща и предупреждава? Аз мисля че единствените, които му обръщат внимание сме ние , от форума. Ние само си чешим езиците и изписваме разни афоризми, които никой не чете, ама повече не можем. Да се обърне директно към тези, които са компетентни да вземат решения. А дотогава ние ще копаем скривалища и ще правим бункери из гори и градини ...
13
5
 
12
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Ако няма атомно оръжие ще има войни през два дена с много убити насилвания палежи и грабежи.

Спонсорирани публикации