Нормална денем, хаотична нощем: Сантяго – биполярната столица на бунта

В края на всеки следобед стават сблъсъци между демонстранти и полицията
7 ное 2019 21:24, Елка Василева
10
 Нормална денем, хаотична нощем: Сантяго – биполярната столица на бунта
Снимка: Reuters

Ако я нямаше постоянната миризма на сълзотворен газ и ги нямаше графитите, в Сантяго нямаше да има никакви признаци за това, което се случва нощем: чилийската столица, превърнала се от три седмици в център на общественото недоволство, има две лица.

Сутрин като всяка друга в Сантяго. Преминавайки през едно кръгово кръстовище, някои детайли привличат вниманието ни: изгорена трева, чували със строителни отпадъци, нахвърляни един върху друг върху тротоара, изсъхнали клони, подаващи се от кофа за боклук, опожарена автобусна спирка и политически надписи по стените.

От 18 октомври, когато започна социалната криза, провокирана от увеличаването на цената на билетите за метрото и отнела живота на 20 души, в Сантяго всеки ден има демонстрации, които почти винаги прерастват в стълкновения със силите на реда, пише Франс прес.

Още по темата

В края на всеки следобед десетки хиляди демонстранти спокойно вървят по "Аламеда", основната пътна артерия на Сантяго, спират пред президентския дворец и продължават към сборния си пункт на площад "Италия".

Там на 26 октомври имаше гигантска демонстрация, в която взеха участие над един милион души от общо 18-милионното население на Чили.

В края на всеки следобед след 18 октомври светлокафявите бронетранспортьори на карабинерите, покрити с петна от боя, напредват към множеството, отправят обичайните предупреждения, а след това използват водните си оръдия и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Хиляди демонстранти бягат във всички посоки, някои от тях са маскирани и въоръжени с камъни, които са откъртили от улицата. Запалителни бомби снаряди летят срещу полицаите.

В града отекват взривове, сирени на полицейски коли и линейки, лозунги, шум от удряне по тенджери и други метални предмети, по които френетично удрят демонстрантите.

Тълпата се носи из града и изненадващо прекъсва движението на автомобилите.

"Не съм виждал подобно нещо от държавния преврат (през 1973 г.)", казва 67-годишният таксиметров шофьор Давид Кесада. "Трябваше да се стигне дотук, за да ни чуят. Ако действаш с мирни средства, не се получава".

Протестната проява трае няколко часа, от 17:00 ч. почти до полунощ, след това екипи на чистотата се опитват да заличат следите от демонстрациите и така до следващата вечер.

Полицията, службите за почистване на града, активисти и жители, живеещи край улиците, по които минават демонстрациите, почистват, събират, подреждат и връщат на мястото им камъните, превърнали се в символ на общественото недоволство.

Автомобилите потеглят отново по улиците, преминавайки през хилядите камъни, които се въргалят на пътя, лавират между горящите барикади и не обръщат внимание на тежковъоръжените полицаи.

Жителите на града изглежда свикнаха с този шизофренен начин на живот, който диктува ритъма им последните три седмици.

"Всичко се промени, всичко", казва 49-годишната Ортенсия Ферада, която е собственик на павильон на "Аламеда". "При мен винаги е отворено 24 часа в денонощието, а сега трябва да затварям към 16:00 или 17:00 ч.". Въпреки че демонстрациите пречат на търговията й, тя подкрепя протестиращите, но не и "вандалите, тези, които грабят и палят".

Сутринта магазините отварят. Собствениците им ги почистват със сапунена вода или изтъркват боята от надписите на витрините.

Някои на практика са останали без работа, като Хоел Силва, 56-годишен служител в ресторант на площад "Италия": "Вече три седмици не работим. В понеделник отворихме. Сервирахме на шест маси и след 13:00 ч. започнаха демонстрациите. Отново затворихме".

Хоел подкрепя демонстрантите, защото, според него, "има голямо неравенство между силните и работниците".

Демонстрантите искат да разширят зоната на изразяване на недоволството си и тя да обхване и нови квартали, които засега оставаха сравнително незасегнати от протестното движение.

В неделя хиляди колоездачи и мотористи преминаха през квартала "Лас Кондес", където живее президентът Себастиан Пинера, а в понеделник, по време на един доста разгорещен ден на демонстрации, бе отправен призив за влизане в бизнес квартала на кулата Костанера, най-високия небостъргач и най-големия търговски център в Южна Америка, символ на икономическото развитите на Чили.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ЧилибунтСантяго
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
да бе да преди 4 години
"павильон"!!! Честно? БТА?
6
2
 
6
 
! Отговори
Реплика преди 4 години
До АнонимеН 2Това, което се случва в Чили е това което се случва в цяла Латинска Америка, пък и в цял свят. В Европа просто е по-лустросано и лицемерно положението. Като изключим жълтите жилетки във Франция, дето се набиват в очи.
5
2
 
5
 
! Отговори
Констатация преди 4 години
Нали бяха много добре с Пиночет и десните? Пък изведнъж избухнаха като узрял цирей. Там където има огромни разлики между бедни и богати НИКОГА НЕ Е ДОБРЕ. Като бомба със закъснител. А това, че не могат да понесат и едно минимално увеличение говори, че им е дошло до гуша, че тотално им е писнало.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И там има,амер. следа
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изперкалите нашенски антикомунистчета, бивши отечественофронтовски активисти, ще изкарат че Пиночет е най-големият комунист. Господи, кога ще си събереш вересиите?
2
6
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЧУВСТВАМ, ЧЕ ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА КАКВО СЕ СЛУЧВА В ЧИЛИ ------------------------НА НАС НИ ДАЙТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМИ!! КОЛКОТО СА ПО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ТОЛКОВА ПО-ГОЛЯМ ИНТЕРЕС!БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА В ЕС !
1
14
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Основния проблем на Чили са комунистите, вече 50 години ги управляват синовете на комунистите от бивпата ЧКП, и затова деморкацията не може да се развива. Полша, Чехия и Унгария се изчистиха от комунистите и дръпнаха, и ако чилийците искат да дръпнат като Полша, Чехия и Унгария требе да се изчистат от комунистите.