Живот под наем: В София все по-често търсят лукс имоти

Нараства обаче периодът, в който офертите остават на пазара
78
Живот под наем: В София все по-често търсят лукс имоти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наемателите в София все по-често търсят луксозни имоти. През първата половина на 2019 г. се отчитат ръст от над 50% на подписаните договори за наеми на жилища във високия ценови клас, като водещи райони традиционно са Докторски паметник, Лозенец и центърът на града.

Причината за това е големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем, пише "Труд".

Сред активните квартали и в този сегмент през първата половина на годината отново се нарежда Манастирски ливади. Най-значим е интересът на наемателите към сградите в близост до бул. България, където има сериозно предлагане на апартаменти под наем, които са купени с инвестиционна цел. Предимството за наемателите е наличието на места за паркиране, новото строителство и близостта до големи офис зони.

В ценови план пазарът не отбелязва промяна, като средният наем на луксозен апартамент остава в диапазона 7,5-8 евро/кв.м. За сметка на това нараства периодът, в който имотите престояват на пазара, като някои оферти се задържат и над шест месеца. Причините са повишеното предлагане и в редица случаи нереалистичните очаквания на наемодателите.

Ръст на предлагането на фона на умерено търсене – това е констатацията за луксозния сегмент имоти за полугодието, коментират експерти. След покачването на цените през предходните години лукс имотите също се увеличиха на брой, показват данните на брокерите.

Ситуацията на пазара в този сегмент все по-отчетливо работи в полза на купувачите и прогнозата е тази тенденция да се задържи поне до края на годината. Добър знак са нарастващият брой запитвания и сделки, които показват, че цените са близо до пазарните нива.

Пазарът на луксозни имоти отбелязва висока активност през първата половина на 2019 г., подкрепян от продължаващия ръст на икономиката, ниските лихви и оживлението на кредитния пазар. Водещо остава търсенето на жилища за собствени нужди, а не с инвестиционна цел, коментират още брокерите.
Тенденцията тази година е купувачите да са водеща страна при преговорите за луксозни имоти.

Прави впечатление, че по-силно изразени през първата половина на 2019 г. са отстъпките при сделките с къщи. Причината е по-малкият брой сделки в този сегмент и фактът, че в много случаи се продават уникални като характеристики имоти. Липсата на достатъчно аналози на пазара прави по-трудно определянето на първоначалната цена и съответно вероятността от корекции в хода на преговорите е по-голяма в сравнение с продажбите на апартаменти.

През първата половина на миналата година повечето договорени отстъпки при покупката на луксозни имоти са били до 5% от цената, докато през настоящата година най-голям дял имат сделките с над 5% отстъпка. В същото време обаче има ръст на запитванията и на сключените сделки през първата половина на годината, което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: наемжилищапазаримоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 и 20 -най-точниТо по вашите стандарти лукс може да означава и казанче за вода вместо кофа в тоалетната на двора, но има апартаменти с дивани по-скъпи от панелка в "Младост". За 1000-1500 Евро може да се наеме луксозен апартамент обзаведен с най-висок клас мебели и техника.
31
1
 
33
 
! Отговори
№17 и №20 -най-точни преди 4 години
"Лукс" по нашенските стандарти означава най-обикновен нов или ремонтиран апартамент, обзаведен що годе прилично с нови или почти нови, стандартни, не много скъпи мебели. Ако има възможност за паркиране, се счита за супер луксозен.Познавам и находчиви млади хора, които правят не ремонт, а освежаване на старо жилище и постигат модернистични комбинации на цветовете на използваните бои. Слагат тук там по някоя керамика или евтина картина, плюс минималистично обзавеждане и го обявяват за лукс.
30
5
 
33
 
! Отговори
Salomon преди 4 години
Подобни статии показват, че селян-дурите завладяват София)) Да искаш да живееш около бул. България, камо ли пък в Ман. Ливади граничи с мазохизъм и доста ограничена мозъчна дейност. В ливадите ти трябват гумени ботуши и овчарска гега, за да стигнеш до спирката или магазина.
29
3
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 31Па вярно си е ... Ама такива като теб ни дърпат назад, защото само мрънкат и не могат нищо ... Как да има добра икономика ? Предполагам Бойко трябва магически да изкара едни пари от шапката си и да вдигне заплатите на хората по строежите двойно ? :D
28
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавате да ме забавлявате със "статий"от този род!!!!!Преди много години Българинът живееше лошо,а сега се "замогна" и търси "луксозни имоти"!!!!!Икономиката достига "рекордни нива на ръст"!!!!Всеки милионер по света си търси имот в България,защото е "престижно"!!!Все пак има фирма в България,но и трябва да има и жилище!!!Видимите резултати са очевадни,особено в град София!!!!!Да Благодарим на Бай *** за "ПРОСПЕРИТЕТА"!!!!!
27
1
 
13
 
! Отговори
така е преди 4 години
То и финансовия така, в лукс имот и даже БЕЗ под наем, якоооо, но КОЙ както се уреди!
26
1
 
1
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Аххх, бедност :( Съсипа ни :(
25
5
 
20
 
! Отговори
Експерт Анализатор преди 4 години
Балонче .Ще скочат ама надолу.
24
0
 
21
 
! Отговори
Мирчо преди 4 години
А мармотите продължават да завиват шоколад , до пълно изнемогване :) Паниката преминава в истерия :)
23
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купувайте сега докато е още евтино щото като станат цените по 2-3 хил. евро метъра ще видите собствено жилище на кукуво лято!В момента в който приемем еврото цените на жилищата ще скочат рязко!
22
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден статия за имотния пазар. Брокерите обясняват или обясняват, и шараните пак не кълват. както написах вчера очаква се спад само в част от кварталите на София, това са: Младост 1-4, Люлин 1-10, Надежда 1-4, Обеля, Бнаишора,Манастирски ливади, Овча купел - 1,2,3, Света троица. и спада ще е незначителен между 30-50 процента. Не се очаква спад в преспективни квартали като - Ботунец, Кремиковци, Факултета, Филиповци.
21
2
 
15
 
! Отговори
Таню преди 4 години
На някой добре му е шарено в инвестора да пише ежедневно пасквили за това, колко е топ момента СЕГАА селЕнчетата да се овържат за 30 годин напред за руската рулетка... И едните, и другите страшни сладури...
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само затворен комплекс с индивидуален гараж или покрито паркомясто,наем 1000 евро,всичко друго е глупост!
19
0
 
22
 
! Отговори
До 14-Митьо преди 4 години
Митьо,вЕрваш ли че някой ти вЕрва че с тоя каруцарски език ,имаш акъл за 3 апартамента бе съчинителю? Хората с имоти не се фукат в медиите и социалните мрежи ,а точно обратно бе, дечко. Учи за матурата,или търси работа че със свободни съчиненияге от типа,,Агенция Ще ми се" и за плащане на нета няма да имаш чедо!!!.
18
3
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 20Виждал си ти луксозни апартаменти.
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лукс по българския стандарт за отдаване под наем означава да покрива някакви минимални санитарни стандарти и да е ремонтирано в последните 10 години с най-евтините материали и мебели. Не-лукс е музей на социалистическия бит и култура...
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен16Просто Митьо разчита на балъци, които ще ринат парички за манастирските като със същите ще могат да живеят в лозенец или център.
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен20Евтини са ако идваш със заплатка от чужбина. За 2015-2019 цените са скочили между 50-100%. Също така, това което НЕ се възприема като "лукс" е най-вероятно пеналка в Люлин с мебели на 40 години. Другия вариант е да си програмист, е работата е, че когато всеки напира за програмист изведнъж цените на всички други услуги и продукти нарастват а твоята пада заради свръхпредлагане(въпреки че сега има глад). Икономика 101.
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз съм купил 3 апартамента в манастирските, ....., сега наемите изплащат ипотеките..." Митьо, Митьо, знаеш ли колко много наеми ти трябват още за да си изплатиш ипотеките, а после ще ти трябва цяла бала с пари да си ремонтираш апартаментите. А междувременно ще ти се случат и наематели дето ще те вкарат в енергийни разходи. Има да бачкаш по тези апартаменти за да ги поддържаш - не си за завиждане По добре да си вземам големия чек от фирмата всеки месец пък нека ми е зле.
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност причината имотите в София да са толкова евтини е ниското качество на строителството и това че повечето имоти са на много лоши локации където има много мръсен въздух и много шум. Също и повечето имоти нямат нормални паркинги и гаражи.Навсякъде в развитите държави хората строят квартали със модерни еднофамилни къщи. Всяка къща със паркинг, гараж и двор. Само в България продължаваме масово със блоковете. Добре че поне се отказахме от панелките. Тия са отврат.

Спонсорирани публикации