Турция - съсед с Либия, играта в Средиземно море започва сега

Турска преса: Развален план за отнемане на 41 000 кв.км морска площ
Обновена: 30 ное 2019 21:12 | 30 ное 2019 21:11, Елка Василева
175
Турция - съсед с Либия, играта в Средиземно море започва сега
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Новият съсед - Либия", пише в заглавие турският в. "Милят" по повод споразумението за морските граници в Средиземно море, подписано между Турция и Правителството на националното съгласие на Либия. Споразумението предизвика гнева на Гърция, чийто външен министър обяви, че всяко обсъждане за установяване на изключителна зона между Турция и Либия е "напълно неприемливо" и "извън всякакъв разум".

"Исторически подпис в Източното Средиземноморие, който влуди Гърция", пише още в. "Милят". "Турция каза "стоп" на опитите на кипърските гърци да завземат енергийните източници в Средиземно море. С историческия меморандум за разбирателство, който подписахме с Либия, хвърлихме в боклука всички тези на Гърция и ЕС", коментира изданието.

Подобен коментар пред вестника прави проф. Есат Арслан от университета Чаг в Мерсин, според когото Турция е нанесла "ответен удар срещу плановете на кипърските гърци да присвоят чрез свършен факт наша морска зона в Средиземно море". "Според принципа за приемственост в международното право Турция е наследник на Османската империя. А Либия е османски съсед", казва още той.

Още по темата

"Играта в Средиземно море тепърва започва", пише по темата и в. "Йени шафак". "Турция, която разби терористичния пояс с три отделни операции в Сирия, сега осуети и задействания план за обсаждането й в Средиземно море", отбелязва вестникът. "Изправяйки се срещу заговора за "изолация" при разпределението на енергийните залежи, Турция и Либия осъществиха сътрудничество и обявиха законните граници в Западното Средиземноморие", посочва още вестникът, като добавя, че решението ще влезе в сила след официално уведомяване на ООН.

"Йени шафак" твърди, че чрез споразумението си с Либия Турция е "развалила играта", имаща за цел да й отнеме морска площ от 41 хиляди кв.км.

"Исторически подпис с Либия: Развалихме играта в Средиземно море", пише в заглавие и в. "Стар", като отбелязва, че меморандумът гарантира правата и интересите на Турция в региона и възпрепятства "колониалните игри на Европа в нашите териториални води".

Според "Сьозджу" Турция е разбила плановете на "петролния съюз" на Гърция и кипърските гърци, зад които стоят САЩ и ЕС. Този съюз не само имал стремеж да изземе правата на Турция и Севернокипърската турска република (СКТР, призната единствено от Анкара, бел.ред.) в Източно Средиземно море, но и възлагал на международни компании да издирват петрол и газ на юг от Крит, пише вестникът. Със споразумението за морските зони между Турция и Либия този план на "петролния съюз" беше разбит, отбелязва още "Сьозджу", цитиран от БТА.

"Съюз на полумесеца в Средиземноморието", гласи заглавието на в. "Тюркие", който допълва: "Либия и Турция вече са съседи по море". Вестникът посочва, че споразумението с Либия стеснява зоната на проучвания на пристигналите да извършват сондажи чуждестранни кораби и ясно показва, че "без Турция пазарене не може да има".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция много си играе с огъня и накрая ще се подпали.
69
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рускотурската империя "няма" граници !!!Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
68
3
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
през 1378 г. при повторното признаване на васалитета си Иван Шишман взема тежкото решение. Кера Тамара е изпратена в харема на султана в тогавашната столица Бурса.Тя обаче запазва християнската си вяра.Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на българската царица Марийче.=
67
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Най-добре ще бъде ако турците гърците и евреите се избият взаимно и изчезнат от лицето на земята. Това са три гнусни, безполезни и изключително вредни за БългАрия етноса. Те нямат място в етноцивилизационната карта на човечеството!"---За другите да, обаче Турция пък с какво е вредна за България? И кога е била? Българите сами стават васали на османците, де факто сами влизат в състава на Османска империя. Без бой. Само 3 крепости за кратко дават отпор, защото "наместниците" им са били контра.
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вафлен СС, ти мoзък имаш ли? Знаеш ли къде е Крит и къде е Либия? И къде е Турция?
65
10
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Но какво ще стане с доставките на газ за нашето конекторче с Гърция.Все пак един от основните източници се очакваше да е от района Крит.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лошо няма .. ама кат гледам картата трябва да завземат Крит, та да граничат по море двете държави ... в момента Египет и Гърция им пречат....
63
19
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Турция! :)
62
11
 
45
 
! Отговори
Mmm преди 4 години
Силните лидери си отстояват интереса на всяка цена, не като нашите пислушковци които чакат като кученца нагрдка за своето послушание.
61
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сме за малко на тази земя и всеки я свои все едно е негова.Ровим я,ползваме петрол,газ и други блага,но всяко нещо си има край!Като се разтресе някой ден и планините потънат в моретата,кой ще знае Турция ли е,Гърция ли е или Либия?На кого е нужно всичко това?Живота е твърде кратък на фона на вселените около нас.Ние живеем колкото един миг,а толкова много алчност има.Защо?
60
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадафито вика Ердоган да играят сантасе,че скучно му било! Еее,тоя път Реджеп настъпи котето за опашката...
59
15
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Султанът ще го подаде четвъртит и на другите мазни протогърци - чивутите. Искам да видя как мазните жиидове ще се издървят на султана и как ще им падат главите като зелки в селскостопански кибуц.
58
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така обаче Ердо настъпва и Израел,а евреите няма да го оставят жив!Пътник е!Явно иска да загине като мъченик и да му вдигнат паметник като на султан.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иванка Вазова Шахин ага?! :-))))
56
40
 
33
 
! Отговори
El Turko преди 4 години
Драги българи, и да се кривите, и да се пените това няма да промени истината, че ТУРЦИЯ е велика сила, а вие ще си останете винаги на дъното.
55
8
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
По често публикувайте снимки на султана, независимо по какъв повод, - муцуната му доставя удоволствие!
54
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Falke OttomanneТакива като тебе винаги живеят зле, защото са заблудени че са турци. А такава нация няма и никога не е имало!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи че си фалирал отдавна и ще падаш на колене както го правиш обикновено.
52
4
 
13
 
! Отговори
Turk преди 4 години
До Falke OttomanneТвърдиш, че сте семейство на 4 човека и имате 5 коли? Хей пич! наистина ли не мислиш, че аз ще повярвам на това ***? Zero Audi a3 е 32 000 евро от Германия. % 30 OTV данък, който плащаш първо за новия си внесен автомобил! След това имаш% 20 висок данък за инженерство, ако колата ви е повече от 1,6 мотора. в крайна сметка плащаш% 20 редовен данък. така че общо ще ви бъдат платени 59.900 евро за автомобила! Това означава, че купуваш един автомобил за себе си и един за erdogan
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо за завода на VW. няма ли да се каже :)? или сега дойчовците мълчат...

Спонсорирани публикации