У-лицата с Михаела - От Уганда до България и хората в риск

Защо у нас се оплакваме, а в Африка се радват на всеки миг...
Обновена: 6 дек 2019 21:14 | 6 дек 2019 16:35, Петя Славова
22

Снимка: Сдружение Операция "Плюшено мече"


Африка

Има хора, които истински се вълнуват от живота на другите. И не на кои да е, а на онези, имащи реална нужда от закрила. Точно от тях е Михаела Стойкова – младо момиче, завършило образованието си в Лондон. Потребността й да помага на беззащитните я връща в родната България, а също така и я  води чак към Африка. Именно там Михаела изкарва три лета, в които помага на изоставени деца в Уганда. "Това беше нещо, което винаги съм искала да направя – разказва Михаела Стойкова пред Dnes.bg - Баща ми е бил моряк и съм отраснала с истории за Африка.

Възможността да сбъдне мечтата си се появява през 2016 г. Михаела започва работа в кризисен център, където първата година работи като учител на деца в предучилищна група. Втората година работата й вече е свързана с изоставени новородени, а третата - се занимава с бизнес частта и опитите да реализира проект, за самофинансиране на кризисния център, с който хората да си стъпят на краката и да се самоиздържат. До този момент това е процес, който не е лесно осъществим, но Михаела се надява, че ще успее да го реализира.  "Това е дело на много хора. В Уганда условията на живот са твърде тежки и наистина положението е на живот и смърт.", разказва момичето, а за нея самото пътуване до Африка й отваря нова гледна точка:  За това колко добре живеят хората в България и  колко лек и спокоен е животът  на децата тук за разлика от съществуването на много други по света, на които ако не им  се подаде ръка, може и да не оцелеят.

"Тези деца имат благодарността и щастието, че са живи всеки ден. Това чувство, да се радват и на малкото, което имат е невероятно вълнуващо, а ние като че ли по-често се оплакваме, отколкото да сме благодарни.", отчита разликите между нашата и културата на Африка Михаела. Тя е сигурна: Няма да забрави детските усмивки и това как хората там не си губят времето да се оплакват и самосъжаляват.

Михаела Стойкова всъщност винаги е притежавала тази частица от Африка: "Така съм възпитана, това е бил моделът в семейството ми.", категорична е тя. Надява се отново да се завърне там, а до тогава помага на кризисния център от разстояние. Животът й в България е изцяло насочен към работа с деца и младежи в неравностойно положение - тя ръководи неправителствената организация Операция "Плюшено мече".

Операция "Плюшено мече"

Вече 12 години Сдружение Операция „Плюшено Мече"  сбъдва детски коледни мечти на деца и младежи в неравностойно положение. Екипът целогодишно работи с талантливи младежи в риск, включени в другата инициатива на организацията – менторската програма „Скритите таланти на България“. За да продължи съществуването на Програмата, спонтанно се ражда и бизнес идеята за създаването на продукти, брандирани с творби на младите таланти.  По този начин организацията се и само-финансира, което й позволява да не разчита само на дарения. "Те са  преходни и  и често са недостатъчни, за да се развие една кампания по пътя, който искаме", обяснява Михаела Стойкова.

Керамична чаша, тефтер органайзер и платнена торбичка са първите брандирани продукти с картината "Африканката" на талантливата 18-годишна Дани от Варна. Те могат да бъдат поръчани от новата онлайн платформа за продукти и услуги с кауза darpazar.bg на Български център за нестопанско право и Аксенчър България, която официално стартира на 4 декември. "Те са художници и поети – млади хора, които са лишени от родителска грижа или живеят в рискова среда. Някои са настанени в социални домове, а други живеят на ръба на бедността - с баба, дядо, леля." обяснява още Михаела.

Със стартиралата преди две години менторска програма организацията поема грижата за младежи, които искат тепърва да се реализират, да влязат в университет и да си намерят работа и стаж. "Нужно им е някой да им подаде ръка. Те имат талант, но нямат финансиране да го реализират, което е жалко.", уточнява Стойкова.

Макар и нова, през менторска програма вече са минали 21 деца. В момента  в нея са включени 14 младежи. "Предлагаме им доста сериозна финансова подкрепа под формата на стипендии, участия в семинари, работилници, конкурси, ежеседмични уроци при специалисти, работа с ментор, подготовка за кандидатстване.“, изброява Михаела. Усилията не остават без резултат. Вече има и  две реализирани самостоятелни изложби на тийнейджъри. Картините им са разпродадени и младите артисти имат нови поръчки за изработка на картини. Единият от тях тази година е кандидат-студент и се подготвя за изпити. "Надяваме се успешно да влезе и да учи", коментира още  Стойкова.

Що се отнася до ДарПазар, в платформата се предлагат чудесни продукти и на други граждански организации и социални предприятия, чиито продажби са в подкрепа на хора в неравностойно положение, опазване на природата, съхраняване на традиции и други значими каузи. Сега е времето, в което на платформата могат да се намерят и Коледни подаръци с кауза. По думите на Михаела, такъв подарък има двояк смисъл: "Ще даде радост на някого, но и ще помогне на друг човек в неравностойно положение да се измъкне от ситуацията, в която е в момента."

Доброволците

И ако преди време хората се сещаха да помагат повече по празници, то вече обществото ни е отворено и съдейства не само с пари, а и с усилия, и време.  Самата тя никога не се чувствала доброволец. В началото  става въпрос просто за гражданска инициатива и  Михаела винаги е била организатор и лицето, което е движело процеса. През годините хората, които започват да подкрепят инициативата, се увеличават. "Минахме на национално ниво и това за мен е призвание.  - спомня си момичето.

А причината да я влече идеята да помага на другите сигурно се крие в семейството й, белязано от някои важни факта: – баба й е била сирак, а баща й е бил осиновен. "Имам сериозен афинитет към работа с изоставени деца. Категорично чувствам това, с което се занимавам за призвание, а не за професия. Откакто регистрирахме организацията като сдружение, съм на пълен работен ден, благодарение на менторската програма.", обяснява още Михаела.

По думите й, в момента имат много дарители, които целогодишно се включват да помагат. А организацията има изградено силно доверие с тях. "Хората се зарадваха, че ще финансираме проект за образование, насочено към деца в риск. Имаме корпоративни ангели, които застават зад конкретни деца и поемат разходите за обучението за цялата година. Те, обаче искат да виждат, че има реализация за това, което влагат време и финанси.", отбелязва Михаела.

Бъдещето

Михаела вижда бъдещето си, продължавайки да следва потребността си да помага на онези, които имат нужда. В момента е залисана от Коледната кампания, но особено силно я вълнува новата менторска програма. Надява се до 20 години през нея да са преминали стотина деца и ако поне половината са приети в университет, това ще е личен успех за нея. Не мисли как би възпитавала своите деца. Предполага, обаче, че нещото, на което иска да ги научи е да се отнасят с достойнство към другите. "Всеки трябва да е уважаван като човешко същество без значение в какви отношения сте.“, категорична е Михаела.

А уважението се изразява в много неща като това да се изслушваме, да не се нагрубяваме и дори като сме на различни позиции да намираме общи точки и да уважаваме мнението на другите. "Това вече се случва – сигурна е Михаела Стойкова -  Особено при младите хора. Те са самокритични и си правят самоанализ. Обръщат внимание на това как се държат към другите. Поне моят обсег от хора е такъв и виждам, че хората около мен  събуждат сетивата си в тази посока."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5678765465За съжаление май си прав и съществуват такива диващини в 21 век......
4
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно как най-много пари, усилия и човешки ресурси се наливат за най-безперспективните хора на планетата. Ясно е, че нито Обатумбе, нито жена му, нито което и да е от 16-те им деца няма да свърши нищо значимо на тоя свят, освен да продължи хлебарковите нива на разплод. И после тия субекти се изсипват в Европата да цоцат социал.
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния полиран мозък, който си пропилява живота в преследване на налудничеви розови утопии. Уганда бил много тежък живота? Е и? Кой им е виновен? Да си напънат дупетата и да си направят сами живота по-лек.
2
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако може да стоят в Африка и да се радват на живота всеки ден за ден. Само да не идват насам - никой нормален българин не ги иска.Направете едно проучване и пуснете резултатите.Тази дама от статията да хване да роди няколко българчета, че не останахме хора а негърчетата се умножават с всеки изминал ден да не ги мисли.
1
8
 
14
 
! Отговори
5678765465 преди 4 години
искате ли да ви покажа клипчета от human meat market-а в африка?