Цъкаща бомба: Световната пенсионна криза, начини за справяне

В почти всяка богата страна възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне
Обновена: 22 дек 2019 19:09 | 22 дек 2019 19:05, Екип на Investor.bg
97
Цъкаща бомба: Световната пенсионна криза, начини за справяне
Снимка: архив, Reuters

Когато става дума за пенсиониране, Франция е като другите страни, само че в по-голяма степен: Всичко в системата й е несъстоятелно. Несъстоятелно е, че в страната има 42 различни пенсионни схеми - една за машинисти, друга за оперни певци и т.н. Несъстоятелно е французите да смятат, че имат дадено от Бога право да се пенсионират на 62 години или дори по-рано. И е несъстоятелно да се бунтуват по улиците всеки път, когато правителството се опита да се изправи срещу тези реалности, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Ако възприемат малко по-различна гледна точка, французите всъщност може да имат основание да празнуват. В крайна сметка, както хората в почти целия свят, те могат да очакват по-дълъг живот. Единственият проблем е, че ако те не работят по-дълго, ще трябва да получават пенсиите си в продължение на повече години. Освен това поради по-ниската раждаемост през последните поколения по-малко млади хора ще финансират тези пенсии.

Тази световна пенсионна криза е цъкаща бомба, която не е толкова опасна, колкото климатичните промени, но с почти същите последици за финансовите пазари, жизнения стандарт и много други неща. Тази година почти един от всеки 10 души в света ще се пенсионира, според ООН. До 2070 г. това ще става с приблизително един на всеки пет.

Кризата не е равномерно разпределена. Африка, поне веднъж, има по-малко проблеми, заради относителната си младост. В Северна Америка проблемът е голям. В Азия и Европа той е огромен. Най-старата държава в света (демографски) е Япония, а една от най-бързо застаряващите е Южна Корея. Най-възрастният континент е Европа, а държави като Гърция, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Испания са сред най-бързо остаряващите.

Политиците имат всичко на всичко три начина за справяне с тази дилема.

Първият е чрез степента на пенсионния принос: колко са длъжни да плащат в системата хората в трудоспособна възраст. Процентът на вноските върви нагоре в богатите страни. Това представлява нарастваща тежест за младите хора, които се опитват да започнат кариерата си (и се съмняват дали системата дори ще съществува, когато сами те се пенсионират). Алтернативата на това да накарате работниците да плащат повече е финансирането на недостига от хазната, което е чудесен план за предизвикване на следващата криза с държавния дълг.

Още по темата

Вторият начин е чрез степента на заместване: доходите на пенсионерите спрямо това, което са изкарвали, докато са били на работа. Този процент варира от едва около 30% в Литва, Мексико и Великобритания до цели 90% в Австрия, Италия, Португалия и Турция. Тъй като повечето пенсионни системи са неустойчиви, тези нива ще спаднат почти навсякъде. Това означава, че много стари хора ще се окажат бедни.

Това ни води до третия начин: чрез пенсионната възраст. Повишаването й е най-простият начин да се направят пенсионните системи по-устойчиви, като същевременно се премахва тежестта върху по-младите поколения и се обещават повече доходи на възрастните хора. Важното е общото време, което хората прекарват в пенсия, да не се увеличава. Това означава, че пенсионната възраст не само трябва да бъде вдигната незабавно, но и да бъде обвързана с бъдещото нарастване на продължителността на живота.

За съжаление, само една държава, Естония, наскоро повиши възрастта си за пенсиониране. Няколко други, преди всичко Дания, имаха добри пенсионни политики във времето, така че техните системи са на практика устойчиви демографски.

За разлика от тях, повечето други богати страни (дефинирани тук като 36-те членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) са изправени пред проблеми. Едва малко над половината са приели законодателно бъдещи увеличения на пенсионната възраст, които обаче прибавят към нея само половината от годините, с които ще се повиши продължителността на живота за същия период. С други думи, те са недостатъчни.

Още по-притеснително е, че доста правителства отстъпват от разумната политика, като реално намаляват възрастта за пенсиониране, разхлабват правилата за ранно напускане на работната сила или прекъсват връзката с очакваната продължителност на живота, която бяха установили. Сред тези, които се отклоняват, са Канада, Чехия, Италия, Полша, Словакия и Испания.

Причините за тази динамика не са толкова мистериозни. Ефектите от демографските промени, като и тези от изменението на климата, ще се разгръщат постепенно с десетилетия. За разлика от това, в политиката една седмица е дълго време. Лидерите, които гледат надалеч, трябва да предложат на своите избиратели промени, които рушат старите навици и като че ли не носят нищо друго освен неудобство.

Гласоподавателите по принцип възнаграждават такава честност и далновидност у лидерите, като въстават или ги свалят от власт. Това е още една причина по-спокойните умове да говорят открито и да похвалят смелостта на онези политици, които се осмеляват да реформират.

Подобни анализи четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз инвестирах 60 хиляди лева в акции и имоти в исторически парк АД и вече не се притеснявам за пенсия.. на 6 януари взимам 5000лв дивидент и догодина ще си карам на тях
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
може да се печатат трилиони за банките, бизнеса и борсите ама за едни пенсионери не може и един лев. в какъв свят живеете?
77
0
 
6
 
! Отговори
Глас от катуна преди 4 години
Проклет да е тоя, който засели сенегалци в България!
76
0
 
5
 
! Отговори
Поне за пет преди 4 години
Напълно съгласен с 81. Вкарайте в затвора няколко десетки дофтори за фалшиви телкове и спрете помощите за индианците. Поне за 5 години пенсионната система ще си вземе въздух.
75
0
 
7
 
! Отговори
До 80 преди 4 години
Това се дължи на хората на ТЕЛК и пенсионери, заедно с индианците. 700 хиляди души на ТЕЛК, 2 млн пенсионери, 700-800 хиляди индианци на помощи.За да има хубави пенсии без да се натоварват работниците, 2 работника и 1 пенсионер. По-добре да се спрат всички социални на индианците, и да се спрат ТЕЛК. Докторчетата дет са дали ТЕЛК на здрави хора, да им отнемат дипломата.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 76 Няма вече финансов поток, който да ги храни. Затова се "затяга" данъчната система и се въвеждат всякакви облагания и нови цени. Форсира се и инфлацията за да се надуе СВП. Също се повишават и заплатите на администрацията за да се повиши търсенето, защото при останалото население, посредством декапитализацията му, тя се свива и няма да има какво да отчетем. Другият път, естествено е увеличаването на дълга и намаляването на всякакво борсово инвестиране, за да се пренасочи всичко към бюджета
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионната система е създадена за затворени икономики (германската някога). Днес, единственото до което води е стимулиране на емиграцията в по-богатите, или по-задлъжнялите страни. Това е процес завършваш със спонтанен отказ. За да се разреши донякъде е необходимо страните донори на работна ръка да получават финансови компенсации и да се забрани инфестирането на фондовете в чужди икономики. Перпетуммобилето стои още само в главите на банкери, икономисти и държавни чиновници.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има просто решение на проблема с пенсиите в България. Пренасочват се парите за пенсии към частните фондове, а там мутродемократите на ГЕРБ ги присвояват първо чрез такси и уж лошо управление, а после чрез фалит на фонда. Няма пари, за пенсии и пенсионерите измират от глад - няма пенсионер, няма проблем
71
3
 
10
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
А, защо не напишете за трагедията на четири американски щата, където над 8 милиона работещи здраво за пенсиите си, изгубиха всичко?! Пенсионните фондове бяха ограбени от борсовата мафия... Сега ще гладуват на стари години--учители, полицаи, държавни служители... Нещо и в,, обективните" немски медии н я *** й една дума... :)
70
5
 
4
 
! Отговори
До 71 Скептик преди 4 години
Ако знаеше какво предлагаш...Държавните и общинските чиновници са 97 хиляди и няма как да съкратиш 100 хиляди чиновника. Да кажем съкращаваме всичките 97 хиляди чиновника и после какво? Ти първи ще ревнеш защо ги няма и ще искаш пак да ги назначат, ама нали се сещаш, че те вече няма да са съгласни да ти работят за 600-800 лева, както е сега, а ще искат нормално заплащане. Без чиновници няма държава, а исканията за съкращаването им е чист популизъм, който много се харесва на онези 80%.
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Промит Мозък 65Вярно мозъкът ти е промит и "мисли". Значи, ако БВП скача и от там доходите, то хората ще имат повече пари. Да речем, че преди си имал дневно за хляб и кисело мляко, но сега имаш и за малко месо. Какво става с цената на месото? Скача, защото се повишава търсенето и хората са готови да плащат повече за вече дефицитната стока. Ето това е инфлацията и тя като цяло извън соц-а и плановата икономика е процес, който е съвсем естествен. Повече пари значи повече търсене и инфлация.
68
2
 
9
 
! Отговори
Съгласен преди 4 години
10%от населението притежават над 90% от богатството на света, предимно евреи! Ето къде е проблема.Отделно останалата *** която живее паразитно на гърба на работещите! Ще се окаже че Чичо беше много прав
67
2
 
3
 
! Отговори
Съгласен преди 4 години
10%от населението притежават над 90% от богатството на света, предимно евреи! Ето къде е проблема.Отделно останалата *** която живее паразитно на гърба на работещите! Ще се окаже че Чичо беше много прав!
66
1
 
15
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
"Работете докато умрете"Не, благодаря. Този който изповядва и проповядва тази теория първо да даде личен пример.
65
4
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами нали правите "дигитализация". Съкращавате 100 000 общински и държавни чиновници и ги пращате в икономиката. Така ще се намерят пари и за пенсии.А за такива като този *** от Блумбърг, Мао беше измислил "културната революция". Трудово възпитателни лагери в китайското село.
64
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-доброто, което е измислено, е измислено от японците. Всеки от младини си събира пари за старини. Там няма пенсии. Другото е комунизми и кражби от другите. Пестил ли си, ще имаш, иначе разчиташ на постоянен доход който взимаш от трудоспособното по-младо поколение , а то разчита на следващото. Това е, друго не е измислено, или пестиш или чакаш като изнемощееш други да ти дават.
63
1
 
6
 
! Отговори
Асан и Айшето преди 4 години
Нас ни пенция не требе,ние сме на социални...
62
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има голяма група хора от един етнос които нямат и един ден трудов стаж нито внасят Здравни осигуровки както би трябвало да е по закон а крадат и ограбват тези които спазват законите!Аз имам 15 г. стаж и останах без работа даваха ми няколко месеца на борсата и сега си внасям здравните осигуровки а нямам 1 лв. доходи!
61
0
 
2
 
! Отговори
u2 преди 4 години
У наше село барута е мокър !
60
2
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Убава работа ама ГЕРБерска !!!

Спонсорирани публикации