Русия засилва военното си присъствие в Либия, каква е целта на Москва?

Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар
22 дек 2019 21:20, Елка Василева
87
Русия засилва военното си присъствие в Либия, каква е целта на Москва?
Халифа Хафтар и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Руското военно присъствие в Либия е факт от няколко седмици. Москва подкрепя генерал Хафтар, който се готви да щурмува столицата Триполи. Неговият успех ще означава разширяване на руското влияние в Либия, пише Дойче веле.

И руският президент Владимир Путин, и турският държавен глава Реджеп Ердоган най-вероятно ще вземат участие в инициираната от германското правителство международна конференция за Либия, която ще се състои през януари. Тя е предназначена да подкрепи усилията за мир на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе, създавайки рамковите условия за вътрешнолибийски политически процес с посредничеството на Обединените нации. Затова е важно на нея да присъстват както Русия, така и Турция.

През последните месеци обаче - по сведения на медиите - руското военно присъствие в Либия става все по-интензивно. По информация на списание "Foreign Policy" от септември Русия участва със собствени сили във водената в Либия война. Кореспондентът на изданието съобщава за пристигането на над сто наемници, членове на т. нар. група "Вагнер" - изключително добре обучени и дисциплинирани войници.

Особено опасни са техните снайперисти, казва пред списанието либийският командир Мохамед ал-Дарат, който воюва на страната на оглавяваното от Фаиз Сарадж "Правителството на националното разбирателство". По думите на командира, техните изстрели в гърдите и главата показват професионализъм, какъвто той не бил виждал преди. И тъкмо те носели отговорността за 30 на сто от жертвите, дадени от неговата част.

Още по темата

Пак по повод на групата "Вагнер" в началото на декември и турският президент Ердоган  заяви, че страната му е готова да изпрати войски в Либия, ако правителството на Сарадж помоли за това. Русия отхвърли съществуването на специалната бойна група, но не успя да убеди Ердоган. Медиите цитират турския президент с думите: "В Русия има фирма за сигурност с името "Вагнер". Тя е изпратила свои служители там (в Либия)".

Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар - силният човек на базираното в източната част на страната контраправителство, което гледа на себе си като на легитимно представителство на либийското население. Хафтар, който е следвал в Москва, след това обаче години наред е живял в САЩ, се ползваше до тази есен и с подкрепата на американския президент Доналд Тръмп. Но през ноември той прие делегация, водена от американския посланик в Либия Ричард Норланд, която не само настоя да се откаже от офанзивата си, насочена към Триполи, а и заяви, че САЩ са загрижени от "руската експлоатация на конфликта за сметка на либийския народ".

Интересите на Москва

Кремъл наистина поддържа контакти и с контраправителството в Тобрук, а руски енергийни фирми са сключили договори с държавното Национално нефтено дружество. Но очевидно Путин смята, че генерал Хафтар, който се ползва с подкрепата на някои държави от Персийския залив и на Франция, ще се наложи.

От 2016-а неговите войски контролират почти всички либийски нефтени находища. Ако Москва получи по-голяма роля в либийския нефтен сектор, тя ще разполага с мощен лост на международния енергиен пазар, който би могъл да се използва и за политически цели. Същото важи и с оглед на миграционните потоци. Либия е стратегически пункт в Африка: голяма част от насочилите се към Европа хора преминават оттам. Ако Москва би могла да направлява тези движения, Европа неминуемо ще трябва да се съобразява с нейната позиция в този изключително важен въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Петрол петрол и пак петрол.Всички войни и страдания са за петрол.
65
2
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Е как каква е целта .Каквато е целта на САЩ в Близкия изток .Петрол, петрол и пак петрол. Който може да си го позволи завзема пребитите ислямски държави и си осигурава бензин на по 0.66 евро цента средна цена в Русия и 0.57 евро цента средна цена в САЩ . Останалите като не можем да си позволим такива войни плащаме двойна цена спрямо тази в САЩ!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
68 много си информиран бе,кой какво е дал кой какво е взал,кой за какво са бори
63
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, че и в Сирия е същото. Още бащата на Асад си е превратаджия при разрушаването на ОАР. Путин пък загуби изборите през 2012 от КПРФ и ги фалшифицира, като купи Зюганов. Тогава Зюганов се покри докато отмине всичко. Ако Путин беше загубил (а той реално загуби), сега Русия щеше да се управлява от комунисти. Това беше и една от причините да влезне в Крим, ако не основната.
62
1
 
10
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
Кое е легитимно,кой го избра? Това,че тук се преписва западната преса не придава никаква легитимност на правителството в Либия!
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същност Триполи ВЕЧЕ поиска помощ от Турция и подписа договор за взаимна помощ. В замяна предостави достъп на Ердоган до морската си икономическа зона за ужас на Гърция. Понеже Триполи е легитимното правителство, то навлизането на турски войски и изграждането на турски бази там ще е легитимно, както и на руснаците в Сирия. Ако руснаците ударят Триполи, това рарвързва ръцете на Турция в Сирия да си прави, каквото си ще. В тази боза не може да не се намеси Израел, защото му стягат обръч.
60
9
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
С каквото се е заел Путин, не се е провалил. В Сирия правителствените войски вече контролират 85% от територията на страната. Сега иде ред на Либия.
59
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
американофилчета,пихте ли си хапчетата тази сутрин?Като гледам май несте
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 67Власта в Триполи не е поставена от САЩ,американците се отдръпнаха от Либия,а що се отнася кой свали Кадафи главният виновник е Франция ,главно тя бомбеше Либия,американците я подкрепиха!Обвиненията ,че янките са там където има петрол ,тук не важат,руснаците може да бъдат обвинявани за това,също и Египет който предостави танкове на Хафтар.
57
9
 
13
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Кой е законно избран? Сащ смъкнаха кадафи законно ли? По скоро залагат на този който ще стабилизира нещата. Сегашната власт нали сащ я сложиха?
56
28
 
8
 
! Отговори
Руските свине преди 4 години
Обичат да изтъкват, че в Сирия са единствените поканени от "законно избраното правителство". Но за Либия не обичат да казват, че Хафтар е противник на законно призната на власт. И, че вс щност не подкрепят сепаратист.
55
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачкай турците, Вова!
54
10
 
7
 
! Отговори
Фили и фоби преди 4 години
Тук някакъв се изхвърлил, че само фобиите били патология, пък безумното прехласване по нещо, включително трепетното възхищение от бандитско-корупционната Русия, било много готино. Я да му напомня - некрофилия, зоофилия, педофилия... В същата категория са и русофили, и американофили, и НАТОфили, и евразиофили, и всякакви други идолопоклонници и запалянковци. Вие си се възхищавайте колкото ви душа иска, само не забравяйте - когато атовете се ритат, магаретата... какво им се случвало?
53
23
 
8
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 4 години
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление в Москва.
52
22
 
8
 
! Отговори
Русия губи преди 4 години
Сваляйки цените на петрола всъщност Тръмп наказва Русия и Путин, защото Русия нищо качествено не може да произведе и живее само от износ на петрол. А Путин си мислеше, че Тръмп е приятел на Русия, каква наивност...
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E как каво? Да пречи на Запада ествествено. Нали си размениха местата, или по-скоро ние се присъединихме към другите. Същата пропаганда и същите локуми, даже къде по-голяма зависимост. Толкова сме свободни, че все някой ни наказва за нещо.
50
17
 
25
 
! Отговори
Кинжал зА фащ преди 4 години
Щатите разсипаха африка, добре ще е Русия да помогне! Където е стъпил американския юда, само смърт, разруха, мизерия и безнадежност! Време е да сменяме лагера братя Българи!
49
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е ясна, да *** целия изток, да сложи корумпирани главатари и да им точи ресурсите.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Забрави да добавиш че собака си ТИ!
47
6
 
3
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
До 50)Ето виждаш ли, че сам самичък стигаш до извода, че съм прав за лъжицата....

Спонсорирани публикации