Русия засилва военното си присъствие в Либия, каква е целта на Москва?

Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар
22 дек 2019 21:20, Елка Василева
87
Русия засилва военното си присъствие в Либия, каква е целта на Москва?
Халифа Хафтар и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Руското военно присъствие в Либия е факт от няколко седмици. Москва подкрепя генерал Хафтар, който се готви да щурмува столицата Триполи. Неговият успех ще означава разширяване на руското влияние в Либия, пише Дойче веле.

И руският президент Владимир Путин, и турският държавен глава Реджеп Ердоган най-вероятно ще вземат участие в инициираната от германското правителство международна конференция за Либия, която ще се състои през януари. Тя е предназначена да подкрепи усилията за мир на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе, създавайки рамковите условия за вътрешнолибийски политически процес с посредничеството на Обединените нации. Затова е важно на нея да присъстват както Русия, така и Турция.

През последните месеци обаче - по сведения на медиите - руското военно присъствие в Либия става все по-интензивно. По информация на списание "Foreign Policy" от септември Русия участва със собствени сили във водената в Либия война. Кореспондентът на изданието съобщава за пристигането на над сто наемници, членове на т. нар. група "Вагнер" - изключително добре обучени и дисциплинирани войници.

Особено опасни са техните снайперисти, казва пред списанието либийският командир Мохамед ал-Дарат, който воюва на страната на оглавяваното от Фаиз Сарадж "Правителството на националното разбирателство". По думите на командира, техните изстрели в гърдите и главата показват професионализъм, какъвто той не бил виждал преди. И тъкмо те носели отговорността за 30 на сто от жертвите, дадени от неговата част.

Още по темата

Пак по повод на групата "Вагнер" в началото на декември и турският президент Ердоган  заяви, че страната му е готова да изпрати войски в Либия, ако правителството на Сарадж помоли за това. Русия отхвърли съществуването на специалната бойна група, но не успя да убеди Ердоган. Медиите цитират турския президент с думите: "В Русия има фирма за сигурност с името "Вагнер". Тя е изпратила свои служители там (в Либия)".

Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар - силният човек на базираното в източната част на страната контраправителство, което гледа на себе си като на легитимно представителство на либийското население. Хафтар, който е следвал в Москва, след това обаче години наред е живял в САЩ, се ползваше до тази есен и с подкрепата на американския президент Доналд Тръмп. Но през ноември той прие делегация, водена от американския посланик в Либия Ричард Норланд, която не само настоя да се откаже от офанзивата си, насочена към Триполи, а и заяви, че САЩ са загрижени от "руската експлоатация на конфликта за сметка на либийския народ".

Интересите на Москва

Кремъл наистина поддържа контакти и с контраправителството в Тобрук, а руски енергийни фирми са сключили договори с държавното Национално нефтено дружество. Но очевидно Путин смята, че генерал Хафтар, който се ползва с подкрепата на някои държави от Персийския залив и на Франция, ще се наложи.

От 2016-а неговите войски контролират почти всички либийски нефтени находища. Ако Москва получи по-голяма роля в либийския нефтен сектор, тя ще разполага с мощен лост на международния енергиен пазар, който би могъл да се използва и за политически цели. Същото важи и с оглед на миграционните потоци. Либия е стратегически пункт в Африка: голяма част от насочилите се към Европа хора преминават оттам. Ако Москва би могла да направлява тези движения, Европа неминуемо ще трябва да се съобразява с нейната позиция в този изключително важен въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС и Запада са бита карта, то си е ясно че ние винаги открай време сме на грешната страна затова сега ще последва нова национална катастрофа за България, няма да си ти със държавата с най-модерно свръхоръжие в света и държава фактор номер едно в световната политика, ами ще гориш на Запада отпадъците и ще им ядеш бракуваните стоки ее от това по-големи балъци няма. Затова евала на сърбите че не се поддадоха и не се огънаха от натиска и скоро ще благоденстват, а ние пак ще мизерстваме.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сички ки умрем
24
6
 
19
 
! Отговори
РУСКИ ШОВИНИСТ преди 4 години
Русия е велика, Москва е непревземаема, Крим е руски, точка.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж не искат войни пък не спряха да произвеждат оръжия всичките велики сили, бедните го изядоха най много
22
6
 
23
 
! Отговори
Каква беше целта? преди 4 години
ЕС и САЩ бомбардираха и опустошиха Либия - една просперираща страна където народът благоденстваше. Каква беше целта?
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То целта е много ясна,така нареченият демократичен свят направи от една що годе добра държава развъдник на терористи и всякаква друга *** и избяга,и сега някой трябва да оправи всичката тази бъркотия...
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е хуманитарна - да помогне на Запада с имигрантите от Африка.
19
6
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Либия по времето на Кадафи по стандарт на живота се мереше с доста европейски страни. САЩ и няколко негови сателити разрушиха страната с цел грабежи. Проклетата Клинтънка лично благослови убийството на Кадафи. Когато през 1996 -1997 година в България се развиваше спекулативна хиперинфлация, тази страна ми да де възможност да изхраня семейството си, завинаги съм и благодарен. Дано стане като в Сирия!
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честита Ханука, да живее българо-еврейското приятелство.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играта стана ва банк и някой ще плаче на руски!
16
2
 
7
 
! Отговори
Целта е ясна преди 4 години
НЕФТ !
15
6
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Целта е да има какви хибридки да пише Дойче Веле ,че ако я няма Русия сигурно ще трябва да се закрият направо .
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ и запада наистина се държат като разглезен "toddler" спрямо Русия и Китай в резултат на това трети страни страдат.
13
4
 
14
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Какво щяло да прави НАТО и "цивилизования"свят?Гърбът го сърби някой ,ама де да видим!?Само ние да внимаваме,че после пак ще ни пишат по салфетките!Ъхмм!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работил съм с либийци,ранени от войната,които се лекуват в бг по договор наЛибийското посолство с България.Повечето от тях са ***.
11
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредно доказателство, че кремълските терористи произвеждат и направляват арабско-африканските бежанци с цел рекетиране и дестабилизация на Европа.Същото прави и аркадаша на Путин - Ердоган.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България в НАТО и ЕСАбсолютно стратегията на Русия да се махне от Афганистан е от ключово значение скоро ще фалират и обрекат стотици милиони на глад.
9
6
 
18
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Абе ,ако не я бяха дърпали баба Меца за опашката нямаше да има пролетарски интернационализъм в източна Европа!А колкото до Либия едни С-400 в Тобрук и чувала се затваря!Средиземно море ще се прострелва от три страни който влезе няма излизане!Както гледат да се намесят и в Йемен ,остров Сокотра ще им дойде добре оттам се прострелва целия Индийски океан!Само гледай!
8
26
 
15
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 4 години
Целта на Русия е ясна - да яде як пердах от НАТО и западния цивилизован свят.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада воден от САЩ вече е като малко дете след, което трябва да се ходи и чисти, а бяха еталон за република.

Спонсорирани публикации