Русия засилва военното си присъствие в Либия, каква е целта на Москва?

Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар
22 дек 2019 21:20, Елка Василева
87
Русия засилва военното си присъствие в Либия, каква е целта на Москва?
Халифа Хафтар и Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Руското военно присъствие в Либия е факт от няколко седмици. Москва подкрепя генерал Хафтар, който се готви да щурмува столицата Триполи. Неговият успех ще означава разширяване на руското влияние в Либия, пише Дойче веле.

И руският президент Владимир Путин, и турският държавен глава Реджеп Ердоган най-вероятно ще вземат участие в инициираната от германското правителство международна конференция за Либия, която ще се състои през януари. Тя е предназначена да подкрепи усилията за мир на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе, създавайки рамковите условия за вътрешнолибийски политически процес с посредничеството на Обединените нации. Затова е важно на нея да присъстват както Русия, така и Турция.

През последните месеци обаче - по сведения на медиите - руското военно присъствие в Либия става все по-интензивно. По информация на списание "Foreign Policy" от септември Русия участва със собствени сили във водената в Либия война. Кореспондентът на изданието съобщава за пристигането на над сто наемници, членове на т. нар. група "Вагнер" - изключително добре обучени и дисциплинирани войници.

Особено опасни са техните снайперисти, казва пред списанието либийският командир Мохамед ал-Дарат, който воюва на страната на оглавяваното от Фаиз Сарадж "Правителството на националното разбирателство". По думите на командира, техните изстрели в гърдите и главата показват професионализъм, какъвто той не бил виждал преди. И тъкмо те носели отговорността за 30 на сто от жертвите, дадени от неговата част.

Още по темата

Пак по повод на групата "Вагнер" в началото на декември и турският президент Ердоган  заяви, че страната му е готова да изпрати войски в Либия, ако правителството на Сарадж помоли за това. Русия отхвърли съществуването на специалната бойна група, но не успя да убеди Ердоган. Медиите цитират турския президент с думите: "В Русия има фирма за сигурност с името "Вагнер". Тя е изпратила свои служители там (в Либия)".

Наемниците воюват на страната на генерал Хафтар - силният човек на базираното в източната част на страната контраправителство, което гледа на себе си като на легитимно представителство на либийското население. Хафтар, който е следвал в Москва, след това обаче години наред е живял в САЩ, се ползваше до тази есен и с подкрепата на американския президент Доналд Тръмп. Но през ноември той прие делегация, водена от американския посланик в Либия Ричард Норланд, която не само настоя да се откаже от офанзивата си, насочена към Триполи, а и заяви, че САЩ са загрижени от "руската експлоатация на конфликта за сметка на либийския народ".

Интересите на Москва

Кремъл наистина поддържа контакти и с контраправителството в Тобрук, а руски енергийни фирми са сключили договори с държавното Национално нефтено дружество. Но очевидно Путин смята, че генерал Хафтар, който се ползва с подкрепата на някои държави от Персийския залив и на Франция, ще се наложи.

От 2016-а неговите войски контролират почти всички либийски нефтени находища. Ако Москва получи по-голяма роля в либийския нефтен сектор, тя ще разполага с мощен лост на международния енергиен пазар, който би могъл да се използва и за политически цели. Същото важи и с оглед на миграционните потоци. Либия е стратегически пункт в Африка: голяма част от насочилите се към Европа хора преминават оттам. Ако Москва би могла да направлява тези движения, Европа неминуемо ще трябва да се съобразява с нейната позиция в този изключително важен въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До миризлив руски ботушнаучи поне руски, краварю
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Martin Ruseborn...революционен французин ни притискаше чак до Москва. А после, ех после, когато твоя шеф се опита и той за пореден път, да, тогава спряхме до Берлин. Сега, ако новите ти шефове, dYпеблизецо. се решат да си опитат късмета, е, тогава ще спрем на Атлантическия. Казах!
44
10
 
5
 
! Отговори
Martin Ruseborn преди 4 години
До Martin BormannТи борманчо, не сравнявай *** с твоя шеф, Хитлер. А за лъжицата ще ти напомня едно: това съм го слушал още от времето на Катерина Всемогъщата- когато от Варшава, през Финландия, Аляска, Небраска, Невада, чак до мексиканската граница, всичко това беше една империя, да, позна. Русия. Видях Суворов в Италия и Париж, бях в щаба на Кутузов при Полтава като гонихме някакъв Карл еди кой номер, чак до турската граница при Днепр, само да отстъпим малко до Бородино че един
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Дончо излезна умен - оставя ги известно време да се оправят без него. Ще ги изчака още малко да се фанат за гушите.
42
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин тичка по сички фронтове.Поставят му по едно колелце и той тичка като добро хамстерче - първо в Сирия, сега и в Либия. И какво ще спечели от либийския нефт? Той няма сметка да се увеличава добива, просто ще седне върху кладенците като собака върху сено.
41
10
 
10
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Както всеки грандоман преди него, Путин иска не само да върне старите граници на СССР, но доста повече, но също така, както и останалите грандомани винаги се стига до момента в който се опитва да лапне лъжица по голяма от устата му...
40
13
 
6
 
! Отговори
ЦЕЛТА ЛИ! преди 4 години
Каквато и цел да имат крепостните в Либия, тя ще бъде напразна, защото през 2022 г след ядрена атака на мужиците срещу космическа Америка, Империята на злото ще изчезне от картата на света, заедно с джуджетата си.
39
7
 
5
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 4 години
Ако не са САЩ от къде ще купуваме лекарства !? Добре че са те инак гибел ни чака ....така пак ни чака ама поне ще им напълним хазната !
38
6
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Развръзката изглежда очевидна, освен за промитите мозъци. Омразата, която хранят болшинството от либийците (по примера на сирийците) към "добронамерения" Запад за унищожаването на държавата им ще ги отведе в лагера на противниците на марионетно-признатото правителство. После лицемерите ще има да се чудят и маят защо Русия и Китай печелят популярност в Либия и Африка
37
7
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Погледнете снимки от стари архиви на Сирия и Либия и т.н....преди и след намесата на САЩ ! И кьоравия ще виси че тази империя на злото мисли само как да оцелее в надпреварата с Русия и Китай ! Турция постъпиха много мъдро като казаха на САЩ да го л**ат за С-400 ....България сме офци и не смеем ! 8 писмени остарели ф-16 вместо 20-тина чисто нови Су-35 4++ ......нямам думи !
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Имаш грешка драги! Тежки психически заболявания са ВСЕМИРНО ПРИЗНАТИ "фобиите" (независимо какви - в това число и "русофобството"!), а за "фили"-та НИЩО НЕ Е КАЗАНО!!!! Учи, нег-ра-мотнико, учи!!!
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Либия Ердоган и Путин застанаха от различни страни на барикадата и съвсем скоро ще кръстосат шпаги. От Вагнер ще остане ено мазно петно каквото остана от него в Сирия край Дер-ез-зор. Либия ще удари балтията на турско-руския поток а наш *** Банкянски ще остане без хъбове и мускали в пазвата си.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сички ки умрем.
33
5
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Дойче веле кръв повръщат....Готина гледка,стопляща душата!
32
4
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Никой не пита каква е целта на САЩ като правят военни бази по цял свят ! Защо нападаха Виетнам (където го изядоха) защо Камбоджа, Ирак, Либия, Сомалия и т.н. ? Медийте контролират човешкото мислене .......вече такова няма !
31
4
 
22
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
"руската експлоатация на конфликта за сметка на либийския народ" = какви хубави думи, каква "искрена" загриженост за либийския народ.... А кой създаде конфликта господа "Западни Лицемери" ? Кой инициира съсипването на тази държава, драги ми Западни Демагози??? Престъпни антихуманни агресори!
30
15
 
3
 
! Отговори
Възпаление преди 4 години
Това пак се вижда в бръщолевенето на русофилите. Един пример на каква страна и народ се възхищават. Там има сатиричен сайт "Панорама", който пуска фантастични "новини", но верните путинци или "новите леви" се хващат на голата кукичка, репостват ги, обсъждат и се плюят яростно, даже когато някой по-нормален им обясни, че са доброволни жертви на гавра. Ей в тази страна на слабоумни начело с мениджъра на олигархията Путин са влюбени до премаляване и нашите гледащи на изток хапльовци.
29
2
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Точно в 10-ката, 26! Кои са т.нар. Запад? Това са всички бивши робовладелци. Днес робството просто е приложено с различни методи, а именно икономически. С България направо убиха рибата - няма преговори, ни вопъл ни стон! Всичко ни взеха за жълти стотинки и днес гордо им консумираме отпадъцитe.. Като почнеш от всякакъв вид техника до коли и хранителни стоки.. Само Украйна може да се мери с нашата простотия!
28
3
 
19
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Целта е да спаси страната от грабежа на запада и да я обедини.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе нали им спряха СП2, сега ще има бой по каските на джендърите.

Спонсорирани публикации