Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг

Най-скъпо е пуешкото, близо 20 лева върви килограм филе
129
Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг
Снимка: Pixabay

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на "Труд" в търговската мрежа.

Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци.

Още по темата

Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти.

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г.

В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са потребителите.
Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

В същото време цената на пилешкото месо на едро през последната година е останала почти без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Увеличение с по 60-80 ст. за килограм има в цените на колбасите и саламите, става ясно още от данните.

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини.

В месарските магазини в Бургас филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.

От дни във Варна се вият опашки за качествени родни мръвки, въпреки че цените в месарниците са с около 2 лева повече за килограм в сравнение с продажната стойност в големите вериги.

Средно 10 лв. за кг свинско броят варненци за коледната трапеза. Каймата за зелеви сарми по месарниците и в хипермаркетите не се различава по цена – 6-6,50 лв./кг. В големите магазини обаче може да се намери по-евтино месо на промоция – кило джолан с кост за 7,20 лв., ребра за 7,99 лв., контрафиле – за 9,99 лв. и бонфиле – за 12,99 лв. Вратните пържоли излизат от 9 до 10 лв. според това дали са с кост или без.

В някои обекти се продават и малки прасенца по десетина килограма на цени от 14-16 лв./кг.

В Бургас цената на дребно на свинското месо е подобна и то се търгува средно за около 10 лева килото. Толкова вървят гърдите и котлетите. Джолан с кост е 6, 50 лева за килограм, бахурът 6, 80 лева. Наденицата върви по 11 лева, а телешкото мляно е 9 лева за килограм. За агнешко и телешки шол потребителите броят по 12 лева за кило. 7 лева е шилешкото, съответно по 6, 50 и 3 лева са свинските уши и крака. 5, 50 лева е телешкото шкембе, а свинското е 4 лева, свинският черен дроб също върви по 4 лева. 7 лева струват агнешките дреболии.

Пържола от пилешки бут без кожа струва 7, 20 лв., а пилешкото филе е 9, 40 лв.

Фермерското пиле се продава по 6 лева килограма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
Абе едно време, нямаше ли някакъв алжирецът, дет изнасили цена от Бургас? Какво стана със него? Май го върнаха ъ Алжир без нищо да му направят.Всичко дето говориш е пропаганда.
67
3
 
12
 
! Отговори
bnb преди 4 години
В Чили за едно билетче повишено с 2 ст. разказаха играта на правителството.Тук е снежното кралство на Баце. Народа спинка зимен сън!Докога, не се знае!?
66
6
 
13
 
! Отговори
до 67 преди 4 години
Партията не питаше народа защото беше категорично и ясно всичко, самата тя съблюдаваше за това. Всичко бе НАРОДНО на всички хора. Нямаше никъде частници. Нямаше заграбени плажове, заграбени обработваеми земи, фабриките бяха на всички, имаше работа за всички, морето бе на всички, гората бе на всички, златото бе на всички. За това левът бе по скъп от долара. Всичко беше на хората. Милицията работеше за хората, съда, лекарите, всички бяха подчинени на хората. Не на парите и личните си цели.
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не е скъпо, щом днес, в работен ден, народа се е запилял по вили и курорти, и яде и пие като разпран. Сутринта, като отивах на работа, имах чувството, че е неделя, а не понеделник.-От петък вечер са седнали, Днес не мога да намеря трезвен за по една бира. Всичко е лом пияно и празнува.
64
6
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Явно не е скъпо, щом днес, в работен ден, народа се е запилял по вили и курорти, и яде и пие като разпран. Сутринта, като отивах на работа, имах чувството, че е неделя, а не понеделник.
63
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 62Когато партията се разпореждаше и ресурсите бяха на народа--Това с народа са комунистически лозунги. Никога партията не е питала народа какво да се случва с природните ресурси. И да бяхме 9 милиона, защото ни държаха тук на сила.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
57, на теб може да не ти харесва, но на мен ми харесва, в сравнение с катъка в Била и Кауфланд. Всеки има право на мнение.
61
1
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Когато се умъртвяват и заравят прасетата, не са ли направили разчети в министерството на земеделието, че ще се вдигне с 40% цената!Лятото говореха друго ,а реалността е съвсем друга!!!Кой носи отговорност и трябва ли някой да понесе тази отговорност!!!Агент Коуди Симпсън!ЦРУ!!!
60
3
 
12
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
Когато партията се разпореждаше и ресурсите бяха на народа, не бяха частни, заграбени от у.ро.дите, когато бяха на всички ! Бяхмве над 9 000 000 зздрави българи и на светлинни години от сега. Частника, грабителя, никога няма да даде на останалите от заграбеното. Те трябва да си го върнает отново. Нов 9ти сиптември и нов народен съд, много по всеобхватен от предишния. До 9то коляно ...
59
5
 
10
 
! Отговори
БАНАНОЯД преди 4 години
По-важно е че редовно има банани по магазините.
58
4
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ние сме за Военен режм Пиночет !Че станаха крадците ни безчет !!
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !!!!!!!!!!!!!!ЗАГРАБВАНЕТО НА ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ, ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА, ЗЕМЯТА, ВОДАТА, ГОРАТА И ВСИЧКИ БЛАГА ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ ТЯХ ЗАЕДНО С КАПИТАЛА ОТ ЕДНА МАЛКА ГРУПА ОТ ХОРА И ВОДЕНИЯ ГЕНОЦИД НАД ОСТАНАЛИТЕ ОТ ТЯХ---Дручко си е викаш, партията да се разпорежда и да прави с ресурсите каквото намери за добре.
56
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До лъжата ЕСИскахте да живеете добре,под банкерско рoбство ?ДА ... ама НЕ !---Искахме и го постигнахме. България за 10 години управление на ГЕРБ стана нормална европейска държава.
55
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
А цената на комодското вараново каква е?
54
0
 
14
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 4 години
ЗАГРАБВАНЕТО НА ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ, ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА, ЗЕМЯТА, ВОДАТА, ГОРАТА И ВСИЧКИ БЛАГА ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ ТЯХ ЗАЕДНО С КАПИТАЛА ОТ ЕДНА МАЛКА ГРУПА ОТ ХОРА И ВОДЕНИЯ ГЕНОЦИД НАД ОСТАНАЛИТЕ ОТ ТЯХ, СЕ НАРИЧА КАПИТАЛИЗЪМ ! ТОВА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА НА ВСИЧКИТЕ ПРОБЛЕМИ КОИТО ИМАМЕ. АКО ТОВА НЕ ПРОУМЕЕТЕ СТЕ ПЪЛНИ ОЛ.И.Г.ОФРЕНИ И ЩЕ СИ ИЗМРЕТЕ КАТО ТАКИВА МНОГО СКОРО
53
0
 
10
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 4 години
Искахте да живеете добре,под банкерско рoбство ?ДА ... ама НЕ !
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз нямам пари за катък "Веселина"(Фантастико)-6,99лв./кг., а пък за вас - не знам.-Стига си правил реклама на тая щуротия бе. Не си струва парите, пробвал съм го.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте сега на пожарникаря суджука, сами си го избрахте - заслужавате още много, щом търпите ... не ми се оплаквайте. Никой не Ви е виновен за състоянието на вашите мозъчни клетки.
50
4
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 4 години
Не само Герб са виновни, виновни сте всички които все още нищо не сте схванали. Виновна е тъпотията ви. Вие си избрахте ЕС, имено той ви еб.. мам... на държавата като ви унищожи всякакво производство, чрез неговите *** в парламента. Колонизаторите ви ви заграбиха всичко, те диктуват, цени, какви отрови ще ядете и дали да ядете въобще. Те диктуват цената на житото, парното, тока, всичко. Те ви избиват и пръскат по света като роби
49
11
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
КПП-тата изнемогват, хипермаркетите също... - а позитанци злобеят...

Спонсорирани публикации