Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг

Най-скъпо е пуешкото, близо 20 лева върви килограм филе
129
Коледната пържола поскъпна с до 40%, свинското по 10 лв. за кг
Снимка: Pixabay

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на "Труд" в търговската мрежа.

Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци.

Още по темата

Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти.

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г.

В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са потребителите.
Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

В същото време цената на пилешкото месо на едро през последната година е останала почти без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Увеличение с по 60-80 ст. за килограм има в цените на колбасите и саламите, става ясно още от данните.

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини.

В месарските магазини в Бургас филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.

От дни във Варна се вият опашки за качествени родни мръвки, въпреки че цените в месарниците са с около 2 лева повече за килограм в сравнение с продажната стойност в големите вериги.

Средно 10 лв. за кг свинско броят варненци за коледната трапеза. Каймата за зелеви сарми по месарниците и в хипермаркетите не се различава по цена – 6-6,50 лв./кг. В големите магазини обаче може да се намери по-евтино месо на промоция – кило джолан с кост за 7,20 лв., ребра за 7,99 лв., контрафиле – за 9,99 лв. и бонфиле – за 12,99 лв. Вратните пържоли излизат от 9 до 10 лв. според това дали са с кост или без.

В някои обекти се продават и малки прасенца по десетина килограма на цени от 14-16 лв./кг.

В Бургас цената на дребно на свинското месо е подобна и то се търгува средно за около 10 лева килото. Толкова вървят гърдите и котлетите. Джолан с кост е 6, 50 лева за килограм, бахурът 6, 80 лева. Наденицата върви по 11 лева, а телешкото мляно е 9 лева за килограм. За агнешко и телешки шол потребителите броят по 12 лева за кило. 7 лева е шилешкото, съответно по 6, 50 и 3 лева са свинските уши и крака. 5, 50 лева е телешкото шкембе, а свинското е 4 лева, свинският черен дроб също върви по 4 лева. 7 лева струват агнешките дреболии.

Пържола от пилешки бут без кожа струва 7, 20 лв., а пилешкото филе е 9, 40 лв.

Фермерското пиле се продава по 6 лева килограма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50До 49 който не иска да купува *** от магазина--Колкото по малко домашно свинско и компоти се ядат през последните години толкова продължителността на живот на българина се увеличава. та е много спорно кое точно са б00клуците, купеното или гледаното в мизерията без никакъв ветеринарен контрол на село.
47
2
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Едно близко семейство близко тука до областен град трябваше да си заколи 3-те прасета заради чумата.Разбрахме се ,един бут за кмета като ги заколим вдругиден.Кмета разбран,като идваше комисията за убиване на ГРОБ писахме ,че в къщата няма прасета.Не са и идвали до къщата..Естествено чума нямаше.Кемта ще яде бут,аз ще се надуя цяла зима.Хората няма да стоят гладни...Напук на ГРОБ,наричайте ни Андрешковци и каквото искате.Но след като държавата е против теб и ние против нея!!Чума имало...
46
3
 
15
 
! Отговори
Работещ преди 4 години
Влезте в магазина да видите, че се пазарува като за последно все едно идва края на света! Ядене и пиене на корем!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49 който не иска да купува *** от магазина
44
0
 
5
 
! Отговори
Видено да им е! преди 4 години
До Анонимен Приказка за стълбата 2019гКолко е прекрасна земята и колко са щастливи хората...
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Герб унищожиха вековната традиция за коледно прасе да си заколиш, сега да може да им купуваш 15 годишното замразено на двойни цени!--Стига селяния бе, кой в ЕС гледа в къщи прасета и кокошки.
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб унищожиха вековната традиция за коледно прасе да си заколиш, сега да може да им купуваш 15 годишното замразено на двойни цени!
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНапомням на всички, които се ocвинват на Коледа и прекаляват с украсата, че Исус е бил роден във Витлеем, а не в Лас Вегас!--Вече почти никой не празнува рождество христово, а хората празнуват коледа, което е вързано с подаръци, ядене и пиене.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напомням на всички, които се ocвинват на Коледа и прекаляват с украсата, че Исус е бил роден във Витлеем, а не в Лас Вегас!Там хората са яли постно, гледали са агънца, яли са сирене и са пили мляко.Агнешко са яли само на големи празници.А cвинята не дава мляко, което да става за пиене и никой не е гледал cвине.
39
0
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
По време на прехода имаше един период, където всеки ден по медиите се насаждаше, че месото е вредно и токсично и причинява много болести, тогава хората бяха хем бедни, хем и в магазина имаше дефицит!!!Животът е жесток селяни прости!!!Всеки иска да яде, но не всеко ще яде качествена храна!!!Агент Стан Марковиц!ЦРУ!!!
38
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Видено да им е!МАГАЗИНИТЕ СА ПЪЛНИ С ХОРА С ПЪЛНИ КОЛИЧКИ И ПАЗАРУВАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО. И ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ.
37
2
 
7
 
! Отговори
Прав е Василев ! преди 4 години
Закусих попара с (червено) вино.Както дядо правеше ...
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеННапротив, като гласваш им помагаш да ти откраднат гласа. Освен това няма за кой да гласуваш,всички са от една партия,и провеждат една и съща политика.
35
3
 
14
 
! Отговори
Видено да им е! преди 4 години
Благодаря на чумавата партия ГЕЙРБ за инфлацията, бедността, лъжата, кражбата, мракобесието и 10 годишното унищожаване на България!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Толков е очевидноВсичко е с цел да се развали празника за да се почувстват хората поттиснати и гадно!-Всичко е с цел печалба, на никой не му дреме за твоя празник за да сяда да ти го разваля умишлено.
33
6
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
БСП ни вкара в НАТО, и БКП ни фалира, като даваше 10% за отбрана да купува съветски ....
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пенсионерза това са ти ги дали тия 40 лева за да ги похарчиш за ядене и пиене, а не да си купуваш лекарства. Вземи 2 кила пържоли и с бабата не можете да ги изядете 3 те дена празници.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно българите да са нахранени. Важното е великите американски корпорации да напълнят гушите. Ето тази година има дадохме 5-6 милиарда, догодина ще им дадем още 7-8 милиарда. Подаряваме им злато и работна ръка, купуваме от тях електрическа енергия и самолети и разбира се всяка година вземаме нови заеми.Правим възможно да нахраним великите американски корпорации.
30
2
 
13
 
! Отговори
Толков е очевидно преди 4 години
Винаги преди всеки голям празник завипават цените нарочно и това го забелязвам от години!За великден поскъпват яйцата! За Гергьовден - агнетата, За коледа - какво се я де - Свинко - дай да го направим космичестко те така и така ще го купуват щото е традиция!Всичко е с цел да се развали празника за да се почувстват хората поттиснати и гадно!А за Бензина да не говорим - той поскъпва преди всеки дълъг уикенд!Какви христяни, какъв морал?
29
4
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Духовна храна за вас селяни прости, яжте духовна храна!Свнското се отрича от еврейската и мюсюлманската религии, това е нечистоплътна храна, която идва от дявола!!!Агент Грегъри Пачет!ЦРУ!!!

Спонсорирани публикации